Vi som står bredvid
För varje cancerbesked är det ännu fler som står bredvid. Ännu fler som blir drabbade utan att faktiskt vara sjuka. Många är unga och saknar stöd från vård och andra instanser för att bearbeta allt vad en cancersjukdom för med, eller lämnar efter sig. Många är unga och saknar stöd från vård och andra instanser för att bearbeta allt vad en cancersjukdom för med, eller lämnar efter sig.
“Det känns ofta att man som närstående glöms bort”
Cancerbesked drabbar inte bara den sjuke utan hela familjer. Men medan sjukvård och välfärdssystem fokuserar sin uppmärksamhet på den som är sjuk blir de närstående istället ytterligare vårdresurs eller bortglömda. Ung Cancer arbetar aktivt med att uppmärksamma den brist på stöd som finns till närstående inom svensk cancervård. I rapporten De unga bakom cancern som vi släppte 2019 vittnar en stor andel unga vuxna om bristen på stöd.
Sorg har många ansikten
Sorg kan ha många ansikten. Chock, förtvivlan, ilska, oro, skuld och skam är vanliga upplevelser för närstående. Att för en stund glömma bort allt det hemska och skratta åt något kan väcka skuldkänslor men är också helt normalt. Psykologen Linnéa sätter ord för hur man kan känna kring sorg och de känslor som dyker upp som man inte kan styra över.
Linnéa berättar om sorg — Linnéa berättar om skam, skuld, oro och ångest
Under september lyfter Ung Cancer de unga vuxna närstående som slängs in i den oro och hjälplöshet som cancern för med sig. För att visa att vi finns och att ingen är ensam. Vi är vännerna, syskonen och föräldrarna. Vi som står bredvid.
Unga vuxna närstående berättar.
Andreas — Ida — Lina — Moa — Sara E — Sara S — Sara W
.