stöd oss

Ekonomiskt stöd

Om du har fått cancer och på grund av sjukdomen har svårt att få ihop vardagen ekonomiskt eller har svårt att ha råd med sjukvård och hjälpmedel så är du välkommen att söka Ung Cancers stipendium för ekonomiskt stöd. Maxbeloppet som kan bli beviljat är 10 000 kronor.

Stipendiet vänder sig till dig som är medlem i Ung Cancer, har eller har haft cancer och behöver ekonomiskt stöd för att klara av din vardag eller bekosta sjukvård och hjälpmedel som har med din cancer att göra och är minst 18 år gammal.

Logga in och ansök här.

OBS: Då vi fått in många inkompletta ansökningar, så vill vi påminna om att det är viktigt att du specificerar vilka utgifter du har månadsvis, såsom hyra, transport/bilkostnader, försäkringar, mat, läkarbesök och liknande. Ju utförligare du specificerar dessa, desto bättre förutsättningar har vi att kunna bedöma din ansökan rättvist. Vi kan också snabbare hantera din ansökan. 

Ung Cancers ekonomiska stöd

Ung Cancers ekonomiska stöd är till för att kunna stötta cancerdrabbade medlemmar ekonomiskt för kostnader som uppstått i samband med cancersjukdom när samhällets skyddsnät inte gör det. Det betyder att innan man ansöker om ekonomiskt stöd hos Ung Cancer ska man se till att ha ansökt om andra bidrag och ersättningar som man kan ha rätt till, exempelvis sjukersättning, bostadsbidrag, underhållsstöd, socialbidrag eller a-kassa.

När jag fick min cancerdiagnos blev jag direkt väldigt orolig för hur jag skulle klara mig. Inte bara hur jag skulle klara själva sjukdomen, utan också hur jag skulle få ekonomin att gå ihop. Att kunna få ekonomiskt stöd har varit den största tryggheten för mig. Tack vare stipendierna har jag mått psykiskt bättre än jag hade gjort annars. / medlem i Ung Cancer.

Vad kan jag söka stipendium för?

Stipendiet går att använda för att betala hyra, mat, mediciner, hjälpmedel eller andra livsnödvändiga utgifter. Stipendiet ska gå till dig som behöver ekonomiskt stöd för att ha råd att bo, äta och betala för din sjukvård. Du kan alltså söka för:

  • Vardagliga utlägg. Du kan bli beviljad upp till 10 000 kronor i stöd för basala utgifter som hyra, mat, hygien m.m, när din cancersjukdom har orsakat att du inte själv kan bekosta detta.
  • Sjukvård och hjälpmedel. Du kan bli beviljad upp till 10 000 kronor för sjukhusräkningar, peruker, proteser och sjuktransport m.m. när din cancersjukdom har orsakat att du inte själv kan bekosta detta.

Hur många gånger kan jag söka stipendium för ekonomiskt stöd?

Stipendium för ekonomiskt stöd kan beviljas en gång per sex månader, det vill säga tidigast sex månader efter att din senaste ansökan beviljades. Du kan när som helst skicka in en ansökan. Observera att varje medlem max kan beviljas totalt 60 000 kronor från Ung Cancer genom ekonomiskt stöd. Har man beviljats detta kan ytterligare ekonomiskt stöd inte beviljas. Observera att en bedömning görs där Ung Cancer prioriterar sökande som sökt färre antal gånger i jämförelse med dem som sökt fler gånger.

Undantag
I undantagsfall kan även du som närståendemedlem söka stipendium för ekonomiskt stöd. Det kan till exempel vara om det dyker upp oväntade kostnader i samband med att din närstående går bort eller att din ekonomi som närstående är direkt hotad av anhörigs cancersjukdom eller för resor till cancersjuk på annan ort.

Hör av dig till stipendium@ungcancer.seom du har frågor om undantagen för närståendemedlemmar att söka ekonomiskt stöd.

Hur ansöker jag?

Du ansöker digitalt. För att ansökan går du in på länken nedan och loggar in som medlem i Ung Cancer. Ansök sedan genom att fylla i formuläret och glöm inte att bifoga ditt senaste läkarintyg/utlåtande om diagnos eller journalkopia, som beskriver din cancerdiagnos. Just nu är handläggningstiden på inkommande ansökning är 30 arbetsdagar. Behöver du en blankett för utlåtande hittar du den här.

Logga in och ansök här.

Du hittar vanliga frågor om hur stipendiet ser ut här. Behöver hjälp eller om du vill veta mer om våra stipendier är du varmt välkommen att kontakta oss på stipendium@ungcancer.se 

Om du hjälper någon att ansöka och därför inte kan logga in, hör av dig till stipendium@ungcancer.seLiknande inlägg

Ung Cancer lyfter unga vuxnas psykiska hälsa i möte med socialministern

Idag den 15 februari bjuder statsminister Ulf Kristersson och socialminister Jakob Forssmed in fler aktörer från civilsamhället och näringslivet till...

Läs mer
Påverkansarbete

Save the date: Digital lansering av Ung Cancers nya rapport i vår

Nära hälften av alla närstående unga vuxna har känt sig mycket ensamma, i mycket stor utsträckning. Bara en tredjedel av...

Läs mer
Påverkansarbete

Bli Ung Cancers föreläsare och representant 

Vill du dela din historia och föreläsa om unga vuxna för vård och beslutsfattare? Eller vill du företräda Ung Cancer...

Läs mer
Ung Cancer

INSTAGRAM @UNGCANCER