stöd oss

Vad är cancer?

Cancer är inte en sjukdom. Snarare är det ett samlingsnamn för ungefär 200 olika sjukdomar. Bröstcancer uppstår i brösten, lungcancer uppstår i lungorna och hudcancer uppstår i hudcellerna. För att nämna några exempel. Oavsett var i kroppen cancern uppstår så går sjukdomen ut på att celler delar på sig.

Kroppen består av ungefär 100 biljoner celler.  I varje cell finns vidare som en liten ”dator” som vi kallar DNA. Dessa datorer säger till cellerna när de ska dela sig och när de ska dö.

Men ibland blir cellerna förvirrade istället. De börjar dela sig trots att de inte ska göra det och blir fler och fler. På så sätt uppstår en massa nya celler som kroppen inte behöver. De förvirrade cellerna dör inte heller när de ska, utan fortsätter att föröka sig. Till sist har de förökat sig så mycket att det har bildats en klump av alla nya celler. Det är det här som är en tumör.

Alla tumörer är inte cancer

Det är viktigt att komma ihåg att alla tumörer inte är cancer. Ofta pratar man om godartade och elakartade tumörer. En godartad tumör kan också bli stor, men skiljer sig från en elakartad på två sätt: 1) Den kan inte växa igenom organ och 2) Den kan inte sprida sig. Cancer är alltid elakartade tumörer.

En elakartad tumör, alltså det vi kallar cancer, har helt tappat respekten för resten av kroppen. Den tränger in i vävnader där den inte alls borde vara och kommer så småningom även i kontakt med små blodkärl och lymfkärl. Om celler från en elakartad tumörklump lossnar kan de följa med blodet till andra ställen i kroppen och där klumpa ihop sig till nya tumörer. Dessa nya tumörer kallas dottertumörer eller metastaser. Även om cancern kan sprida sig i kroppen kan den inte flytta över till en annan person. Det är viktigt att komma ihåg att cancer aldrig kan smitta.

Kom ihåg att ha koll på!

Ofta kan cancern finnas i kroppen under flera år innan det börjar märkas. Olika cancersjukdomar märks på olika sätt, men det finns några saker som det är bra att hålla koll på:

  • Knölar i bröstet eller på andra ställen på kroppen.
  • Sår som inte läker.
  • Blödningar som inte känns normala.
  • Hosta eller heshet som inte ger med sig.
  • Svårigheter att svälja.
  • Förändringar i hur ofta man bajsar, hur bajset ser ut eller om man har problem att kissa.
  • Födelsemärken som är nya eller ändrar utseende.

Det är alltid bäst att kontakta vårdcentralen om du är osäker eller vill veta mer. Men risken för att det du oroar dig för faktiskt är cancer är trots allt väldigt liten.

De allra flesta som får en cancerdiagnos blir friska igen. Att få en diagnos innebär absolut inte att man dör. Cancer är ett skrämmande ord och många blir rädda när de hör det. Det är helt okej att känna rädsla, ilska eller vilka andra känslor som helst. Men kom ihåg att en person som får ett cancerbesked aldrig är sin diagnos.



Liknande inlägg

”Jag vill kunna inspirera andra att aldrig ge upp, att våga kämpa trots att vägen ibland är full av motgångar och svårigheter”

Från en dag till en annan förändrades allt. När Ung Cancers medlem Alicia sökt akutvård mot vad hon trodde skulle handla om njursten, fick hon beskedet om förstorade lymfkörtlar, och i värsta fall cancer. ”Mitt namn är Alicia, jag är en 27-årig kvinna uppvuxen norr om Stockholm. Just nu är jag inne på min sjätte...

Läs mer
Få stöd

Dags för årets julbord med Ung Cancer

Nu när temperaturen kryper nedåt och dygnen har fler mörka timmar än ljusa bjuder Ung Cancer in sina medlemmar till...

Läs mer
Ung Cancer

“Att ses som en hel person” – Unga vuxnas perspektiv på livskvalitet och cancer

Livskvalitet för cancerdrabbade och närstående handlar om mer än att överleva. Så hur kan vi stärka förutsättningarna för att må...

Läs mer
Påverkansarbete

INSTAGRAM @UNGCANCER