stöd oss

Ung Cancers kampanjer: arkivet

Sedan start har Ung Cancer haft flera olika kampanjer, medverkat på Almedalen och arbetat för att unga vuxna cancerberörda ska finnas. Här hittar du de kampanjer som vi gjort tidigare år men som inte längre är aktiva.

Ung Cancers kampanj Kolla Pungen

Kollar du pungen Löfven? I juli 2013 lanserade Ung Cancer kampanjen Kolla Pungen. Almedalen vaknade till hundratals hängande pungar vi suttit och gjort i månader. Därefter hade vi ett pungmingel och hade t-shirtar med texten ”Jag kollar pungen” och frågade politiker och andra personer om de kollade sin pung. Allt för att uppmärksamma att testikelcancer är den vanligaste cancerformen bland unga vuxna. Initiativet har vi sedan döpt om till Kolla bollarna och är lika viktigt nu som då. Den nya kampanjen gjorde vi i samarbete med Västra Götalandsregionen, Regionalt Cancercentrum Väst och Kunskapscentrum för jämlik vård.

Kollar du bollarna? Gå in på kollabollarna.nu och gör bollkollen för att lära dig hur. Var med och sprid ordet hur du kollar pungen och bollarna. 

Ung Cancers Rum på Sahlgrenska

Ung Cancer köpte 2014 in nya möbler och inredde rummen på Sahlgrenska. Detta för att locka fler patienter att lämna sina rum och istället träffas i sällskapsrummen. I sällskapsrummen på avdelning 69 som vårdar många cancerpatienter, har vi sett till så att det finns tv, tv-spel, dvd-filmer, tidningar och spel. Många unga vuxna cancerpatienter känner sig ensamma på sjukhuset. Därför vill de komma i kontakt med andra i samma ålder som också ligger inne. Tack vare de inredda rummen är det många som nu får kontakt med varandra, spelar spel eller umgås på andra sätt. Till sällskapsrummen är alla patienter och närstående, oavsett ålder och diagnos, välkomna.

Ung Cancers kampanj tillsammans

I maj 2017 körde Ung Cancer kampanjen ”Tillsammans gör vi skillnad” som innebär att alla, oavsett förutsättningar, kan vara med och bidra. Vi gör det för att ingen ung vuxen som lever med eller nära cancer ska behöva kämpa ensam och för att vi är övertygade om att vi tillsammans kan skänka stöd, tröst och gemenskap i en tid då det är lätt att känna sig ensammast i världen.

Läs mer:

Tillsammans slog vi pärlrekord

Tack alla som var med på Linnéplatsen

Ung Cancers kampanj Vård på våra villkor

Under Almedalen 2017 gjorde Ung Cancer kampanjen Vård på våra villkor, som vilar på våra medlemmars upplevelser, synpunkter och idéer. Med vård på våra villkor menar vi en vård som är jämlik eftersom den behandlar patienter som personer som har unika behov, förutsättningar och värderingar. Vi kräver en vård som tar hänsyn till det som är viktigt för patienterna. En vård som gör det möjligt för patienten att vara involverade i beslut om hur den egna vården ska utformas.

I arbetet med kampanjen samlade vi medlemmar från Ung Cancer, läkare och sjuksköterskor samt tjänstepersoner och politiker från landsting runt om i landet. Alla hade ungefär samma bild av vad som fungerar bra och vad som fungerar mindre bra i vården idag. Alla var därför överens om att det är viktigt att åtgärda det som inte fungerar. Ingen ifrågasätter att en jämlik vård måste ta reda på och ta hänsyn till patientens förutsättningar och villkor.

Vad krävs då för Vård på våra villkor? Läs vårt manifest här!Liknande inlägg

“Mitt liv hade kunnat se annorlunda ut om vården gjort som de skulle från början”

Att cancern upptäcks i tid kan vara avgörande för att överleva. Trots det vittnar flera av våra cancerdrabbade medlemmar om...

Läs mer

Aktiviteter i sommar för dig som är medlem

Teater, workshop om hudvård eller utomhusbio i sommar? Här listar vi olika aktiviteter som vi erbjuder dig som är medlem...

Läs mer

Rehabiliteringshelg med fokus på samtal 22 – 24 september

Äntligen dags för rehabiliteringshelg! I höst anordnar Ung Cancer en rehabiliteringshelg för drabbade medlemmar på Drakamöllan gårdshotell på vackra Österlen....

Läs mer

INSTAGRAM @UNGCANCER