stöd oss

Erika Lindahl

Hur är det att stå bredvid när någon man älskar får ett cancerbesked? Erika Lindahl är en av Ung Cancers föreläsare och berättar om hur det är att vara närstående till någon med cancer.

Erika Lindahl

Erika vill lyfta fler unga röster

Den elfte december 2013 är jag tjugofyra år. Jag sitter i min skolas datorsal när telefonen ringer. Det är Anne, min två år äldre syster. Hon berättar att knölen hon känt i armhålan – knölen som vi sa ”det är säkert inget, men lika bra att kolla upp” – visst var något. Anne har fått Hodgkins lymfom. Vi får veta att Anne har tur, eftersom nästan alla blir fria från Hodgkins efter första behandlingsomgången. Idag är jag trettioett år och Anne är fortfarande sjuk.

Jag tycker att vi behöver fler berättelser från unga cancerberörda. Vi är många, men våra röster hörs inte så ofta. Genom att föreläsa vill jag informera om Ung Cancers viktiga verksamhet, bidra med perspektiv på unga cancerberördas situation och stimulera till att bryta rädslor, fördomar och tystnader.

Står bredvid en sjukdom som inte följer några regler

De senaste åren har jag varit Annes färdkamrat i en process som inte följer några regler. Väntan, behandlingar och rock-bottoms har avlösts av lugna perioder och nytänt hopp när nya behandlingsmetoder uppenbarat sig.

I min föreläsning varvar jag min upplevelse av att vara närstående och de spår det satt i mitt liv med ett utifrånperspektiv på Annes resa. Jag berättar om cancern som tränger in i livet, och tränger undan livet, och om hur livet ändå fortsätter. Jag berättar om orden som försvann och stamcellerna jag donerade. Om vad man säger när man vet att ”det ordnar sig” kanske inte är sant. Och om hur det också i mörkret finns plats för det mest levande liv man kan tänka sig.

Boka Erika som föreläsare här.Liknande inlägg

Ung Cancer lanserar kraftfull kampanj med fokus på unga cancerdrabbade vuxna

Minns du din första kyss, din första lägenhet eller din första kärlek? 840 unga vuxna får varje år uppleva en...

Läs mer
Ung Cancer

Ung Cancer lanserar rapport om de unga bakom cancern

“Kände mig ensam i situationen jag befann mig i. När jag fick min behandling så var jag instängd på sjukhuset...

Läs mer
Påverkansarbete

Kallelse till Ung Cancers årsmöte 15 maj 2024

Kallelse till Ung Cancers årsmöte 15 maj 2024Tid: Onsdagen den 15 maj kl 18:00-19:00Plats: The Park, Magnus Ladulåsgata 1 i...

Läs mer
Ung Cancer

INSTAGRAM @UNGCANCER