stöd oss

Cajsa Lindberg

Hur är det att få diagnosen cancer som ung vuxen? Cajsa Lindberg är en av Ung Cancers föreläsare och berättar om sin cancer.

”Jag föreläser för att sprida kunskap och förståelse kring hur det är att faktiskt leva med cancer och dess konsekvenser.” – Cajsa Lindberg.

Föreläsare Cajsa Lindberg

Cancerbeskedet förändrade livet

Alla har en relation till cancer, och min är främst som drabbad. För några år sedan diagnosticerades jag med en aggressiv och ovanlig hjärntumör på hypofysen, Choriocarcinom. Jag var levnadsglad, nyfiken, social och älskade att utforska allt som var nytt. Det gör jag även idag, men där och då fick livet sig en törn när jag snabbt blev väldigt sjuk. Jag fick lämna Köpenhamn för att flytta hem till mina föräldrar i Sverige istället. Att flytta hem igen som 26-åring var inte vad jag hade planerat. Jag hade ju hela livet framför mig, skulle ta min masterexamen, flytta till något nytt land, börja jobba och uppleva en massa spännande saker.

Jag har fått lära mig på nytt hur jag hanterar livet och de spår som cancern lämnat efter sig. Rädslan för återfall, följdsjukdomarna, ovissheten över att kanske inte kunna få barn och stressen att vilja leva livet fullt ut. Samtidigt som man vissa dagar knappt orkar ta sig upp ur sängen.

Cajsa vill sprida kunskap

Jag föreläser för att sprida kunskap och förståelse kring hur det är att faktiskt leva med cancer och dess konsekvenser. Dels för att öka angelägenheten kring frågan om cancer hos unga vuxna. Men även för att få människor att förstå att i tillägg till att stötta cancerforskning är det också viktigt att stötta de som lever med cancer i vardagen, här och nu, exempelvis genom Ung Cancers avgörande arbete.

Jag tycker också det är viktigt att vi som är drabbade får berätta våra egna historier med våra ord, och föra vidare erfarenheter och lärdomar till andra.  Jag har lärt mig att om jag kan få använda mina i grunden negativa erfarenheter till något positivt så blir de lite lättare att bära – och förhoppningsvis kan jag samtidigt vara med och göra skillnad för någon annan.

”Föreläser om livet innan och om det som rustade mig för cancer”

Jag föreläser om de upp- och nedgångar som cancer innebär. Om småsaker och helheten, relationer, rädslor, funderingar och tankar. Och om hur alla helt plötsligt vill följa en på Instagram när man får cancer. Även om hur det är för familj och vänner att stå bredvid, men också om mina upplevelser av sjukvården, bemötande och vikten av stöd genom hela resan. Jag föreläser om livet innan och om det som rustade mig för cancer (i den mån det nu går att rusta sig för cancer). Om att helt lyftas ur sitt sammanhang, pausa livet och veta att man kanske ska dö. Om hur det är att hantera flera sjukdomar både under cancerbehandlingen och efter, och att vara “multisjuk” när man är ung och inte alls känner sig multisjuk. 

Jag föreläser om hur man hanterar motgångar. Det jag lärt mig (och inte lärt mig), och vad man egentligen gör med sitt “extra liv” efter cancern. Om cancerbaksmällan och cancerresan som inte alls tar slut bara för att behandlingen gör det. Om hur vägen tillbaka – inte till samma liv men till ett nytt liv – verkligen inte varit så rak och enkel som jag först trodde. Men också om det positiva som cancern ändå fört med sig, och hur humor och optimism varit en viktig del av min resa. Jag föreläser om hur jag i grunden förändrats helt av cancern – och samtidigt ändå är samma Cajsa. 

Boka föreläsning med Cajsa.Liknande inlägg

Svenska Bordtennisförbundet + Ung Cancer

Ung Cancer och Svenska Bordtennisförbundet har ingått ett samarbetsavtal med fokus på att nå fler unga vuxna, öka engagemanget för...

Läs mer
Ung Cancer

Ung Cancer medverkar på KATARINA CUP tillsammans med Adam Taal

Adam Taal startar tillsammans STIGA och Svenska Bordtennisförbundet Sveriges allra första musik- och bordtennisfestival – KATARINA CUP lördagen den 15...

Läs mer
Ung Cancer

Gemensam helg startskott för Ung Cancers nybildade Unga vuxna-råd 

Under helgen träffades sju av Ung Cancer medlemmar, som tillsammans formar Ung Cancers nystartade Unga vuxna-råd. Målsättningen var bland annat...

Läs mer
Ung Cancer

INSTAGRAM @UNGCANCER