stöd oss

Skrivet: 25 april, 2024

Botaniska trädgårdens rhododendrondal var inspirationen till Victors armband

Victor var bara 22 år och hade precis påbörjat sitt kandidatarbete på drömutbildningen inom industridesign. Som en blixt från en klar himmel blir han diagnostiserad med diffust storcelligt B-cellslymfom. I år har han designat Ung Cancers drabbadarmband, inspirerat av rohododendrondalen i Göteborgs Botaniska Trädgård, som ligger precis intill Sahlgrenska sjukhuset. Det här är hans historia.

”Jag sökte mig till vårdcentralen med symptom. Då helt ovetandes om vad. Dagen därpå fick jag ett samtal att jag skulle ta mig till akutmottagningen för mina värden var dåliga. Jag och min sambo satte oss på första spårvagn till Sahlgrenska. På sjukhuset förblev jag i tio dagar där jag blev väl omhändertagen och undersökt. Efter några dagar hemma i lägenheten besökte jag åter sjukhuset. Det hade nu gått 14 dagar sedan jag sökte akuten och läkarna förklarade att jag hade någon form av B-cellslymfom. Detta var en fredag, och på måndagen började jag med min första behandlingskur.

Under och efter behandlingen
I rutan som läkaren ritade upp för mig med behandlingsregimer som skulle kunna passa mig förklarade han att jag skulle få den grövsta. Det skulle vara tufft mot tufft. Så när det redan efter två behandlingskurer, började diskuteras om jag skulle byta behandlingsplan, blev jag väldigt förtvivlad. Det hade tagit hårt, jag hade redan tydliga biverkningar. På ett sätt ville jag inte att de skulle gå ner i styrka för jag ville bara bli av med skiten, å andra sidan ville jag heller inte bli för medtagen. Det beslutades till slut att jag skulle fortsätta med samma behandling, vilket gav mig en viss lättnad. Jag tycker det är bra att man ser över olika planer och möjligheter, men så som jag hade fått beskrivit det för mig att sjukdomsstatusen var, så ville jag bara ha det starkaste.

Min resa från behandlingarna fram till nu har präglats av alla möjliga känslor. Jag har känt mig oerhört älskad av familj och vänner, samtidigt som jag känt mig ensam i att mycket begränsat kunnat träffa och umgås med dem, med tanke på mitt ofta obefintliga immunförsvar. Jag har emellanåt känt mig lite utanför, som den enda kvar med covid-restriktioner. Det har varit en känsla som suttit kvar även efter – trots att jag gjorde min sista cytostatika i somras, var det först i januari 2024 som mina vita blodkroppar hade börjat återhämta sig.

Jag har under hela min behandlingstid fortsatt med majoriteten av mina studier på distans. För mig har det fungerat bra och något jag är glad över att jag fortsatte med. Jag förstår att det kan vara ett privilegium, att alla tar emot behandling på olika sätt, men för mig har det varit viktigt att ha något att göra, att ha någonting att kliva upp till varje dag. Det har gett mig energi och hopp under behandlingen att det finns en vardag att återgå till efteråt. För min del hade det varit tuffare både psykiskt och fysiskt att ta en paus från allt.

Inspiration från naturen
Då jag kommer från en liten ort omgiven av skog har naturen alltid varit en fristad. Jag läste tidigt att motion i mångt och mycket kan vara bästa medicinen för hjärntrötthet eller fatigue och då bestämde jag mig att jag skulle ut och gå varje dag. Jag bor idag mitt i stan, men har ett naturskönt område nära intill bostaden som jag brukade gå till, och går till än idag. Det största hindret var alltid att orka ta sig ut, men det var värt det varje gång.

Min cytostatikabehandling gjordes inneliggande på Sahlgrenska i Göteborg. Förutom cytostatikakurerna spenderade jag mycket tid inlagd på sjukhuset mellan behandlingarna vid exempelvis feber och svår neutropeni. Vissa månader hade jag fler nätter på sjukhuset än hemma. Intill Sahlgrenska och min avdelning ligger botaniska trädgården, så när jag kände mig tillräckligt stark så klev jag gärna genom grinden och in i grönskan. Det blev mitt sätt att fly sjukhusmiljön och se något annat. Det har hållit mig motiverad och givit mig mycket energi.

Armbandet tar inspiration i botaniska trädgårdens rhododendrondal och symboliserar rhododendronblommornas färger i varierande röd och rosa samt de gröna bladen.”

Ung Cancers armband representerar unga vuxnas röst och alla de känslor ett cancerbesked för med sig. Köp Victors armband här! 

Stöd vårt arbete!

Vi stöttar unga vuxna cancerberörda genom att minska ensamhet och erbjuda rehabiliterande och ekonomiskt stöd.

Bidra här!

Liknande inlägg

Ansök om en plats till vårt närståendeläger

I vår anordnar Ung Cancer en långhelg för dig som närstående, tillsammans med Svenska turistföreningen – STF. Lägret hålls i...

Läs mer
Få stöd

Bli Ung Cancers föreläsare och representant 

Vill du dela din historia och föreläsa om unga vuxna för vård och beslutsfattare? Eller vill du företräda Ung Cancer...

Läs mer
Ung Cancer

Vill du vara med och skapa förändring på riktigt? Gå med i Unga vuxna-rådet! 

Vi vet att det är mycket som kan och måste bli bättre för unga vuxna som lever med eller nära...

Läs mer
Påverkansarbete

Din gåva gör skillnad

Tack vare din gåva kan vi fortsätta minska ensamhet och ge personligt, ekonomiskt och rehabiliterande stöd

Ge en gåva