stöd oss

Sex, fertilitet och cancer

Förändringarna kan vara både fysiska och psykiska. Det är vanligt att cancerpatienter inte känner sig lika sugna på sex framför allt i början av sjukdomstiden och under behandlingarna. En del behandlingar påverkar nivåerna av könshormoner i kroppen vilket kan göra att sexlusten minskar. Stress och oro kan också göra att lusten påverkas, för en del gör det ont att ha sex. Situationen kan bli ännu svårare om partnern också tappar lusten att vara nära, kanske av rädsla för att det ska göra ont eller att sjukdomen ska förvärras. Men kom ihåg: Cancer smittar inte och det går att vara precis så intim man vill och orkar. Hur vi reagerar på en cancerdiagnos och på behandlingarna är väldigt olika. Här finns inga rätt eller fel! En del får en större lust att vara nära och det är precis lika okej.

Vanliga orosmoment

Ett vanligt problem för många som får en cancerdiagnos är att de tror att andra inte längre tycker att de är sexuellt attraktiva. För många cancerpatienter kan utseendet bli påverkat. Några tappar håret, opererar bort kroppsdelar, går upp eller ner i vikt eller får ärr. Man kanske inte alls känner igen sin egen spegelbild. På flera sjukhus finns i dag sexologiska mottagningar eller sex- och samlevnadsmottagningar där du som patient kan komma i kontakt med läkare, psykologer och kuratorer som är experter på just frågor som rör sex. Det kan också vara bra att redan innan behandlingarna fråga läkaren hur sex- och samlivet kan bli påverkat. Då har man tid att åtminstone förbereda sig lite. Det är oerhört viktigt att vården tar ansvar för dessa frågor och informerar.

Frågor om sex och samliv kan vara jobbiga både för den som har ett förhållande och för den som är singel. Hur ska jag våga närma mig en ny partner? Hur berättar jag att jag haft cancer? Vad kommer hen tycka om mina ärr? Det finns inga rätt eller fel i när eller hur du ska berätta. Gör det som känns bäst för dig, på det sätt som du mår bäst av.

Läs Isaks text om hur hans lust till sex blev förändrad efter testikelcancer här. Du kan också läsa om Ung Cancers kampanj Men när får jag ligga igen? där vi pratar om sex och cancer. I kampanjen svarar även en sexolog och en sjuksköterska på frågor från våra medlemmar, deras svar hittar du här.

Ta det i din takt

Oavsett hur du mår och hur din lust till sex- och samliv påverkas av din eller din närståendes sjukdom: Ta det i din takt! Känn inte att du måste ha sex, utan testa dig fram. Ge dig/er tid att hitta vad som känns bra. Se till att prata med varandra och vara öppna med hur ni känner.  Sexualitet inte bara om sex, utan även om självkänsla och hur man känner sig inför sig själv och sin kropp. När unga vuxna får cancer kan den egna sexuella utvecklingen ”stanna av”. Den som har blivit sjuk kanske flyttar hem till sina föräldrar, får hoppa av skolan och flytta in i en sjukhusvärld.

Fertilitet

En del cancerbehandlingar påverkar möjligheten att kunna få biologiska barn efteråt. Det är viktigt att du eller din närstående redan innan behandlingarna börjar få veta vilka risker som finns och om det går att frysa ner ägg eller lämna in sperma.

Möjligheterna att kunna få biologiska barn efter cancern beror på vilken cancerform man har och vilka behandlingar man får. För dig som är ung när du behandlas kanske detta inte är något du funderar på. Det är viktigt att du eller din närstående blir erbjudna att få all information så tidigt som möjligt. Detta för att ingenting ska komma som en chock längre fram.

Läkaren ska ju självklart berätta för dig eller dina närstående hur det ligger till, men det är också bra att själv ställa alla frågor du har.

Ofta går det att frysa ner ägg eller lämna sperma innan behandlingen börjar. På så sätt ökar chanserna att kunna få biologiska barn framöver.

Klicka här för att komma till 1177 där du kan läsa mer om cancer och fertilitet. 



Liknande inlägg

”Jag vill kunna inspirera andra att aldrig ge upp, att våga kämpa trots att vägen ibland är full av motgångar och svårigheter”

Från en dag till en annan förändrades allt. När Ung Cancers medlem Alicia sökt akutvård mot vad hon trodde skulle handla om njursten, fick hon beskedet om förstorade lymfkörtlar, och i värsta fall cancer. ”Mitt namn är Alicia, jag är en 27-årig kvinna uppvuxen norr om Stockholm. Just nu är jag inne på min sjätte...

Läs mer
Få stöd

Dags för årets julbord med Ung Cancer

Nu när temperaturen kryper nedåt och dygnen har fler mörka timmar än ljusa bjuder Ung Cancer in sina medlemmar till...

Läs mer
Ung Cancer

“Att ses som en hel person” – Unga vuxnas perspektiv på livskvalitet och cancer

Livskvalitet för cancerdrabbade och närstående handlar om mer än att överleva. Så hur kan vi stärka förutsättningarna för att må...

Läs mer
Påverkansarbete

INSTAGRAM @UNGCANCER