stöd oss

Skrivet: 10 september, 2024

Ungas ekonomiska trygghet i fokus för Ung Cancers påverkansarbete

Cancern påverkar inte bara kropp och själ, den får konsekvenser för hela livet. Redan idag upplever unga vuxna försämrad ekonomi och otrygghet när de drabbas av cancer. Om förslagen i en ny utredning realiseras, riskerar situationen att försämras ytterligare. Nu kraftsamlar Ung Cancer för att unga vuxnas ekonomiska skyddsnät ska stärkas.

“Man ska inte förväntas arbeta eller plugga tiden som sjuk eller nyopererad”. 

Så säger en av Ung Cancer 4200 medlemmar om sina erfarenheter av att behöva tid för återhämtning i samband med en cancerbehandling. I Ung Cancers behovsanalys från 2023 uppger hela 46 % av cancerdrabbade medlemmar att deras ekonomi försämrats efter cancern. Många vittnar om att de för att klara sin situation använt sig av sparpengar, flyttat hem till föräldrar, eller jobbat mer än de egentligen känt att de orkat. 

En ny utredning som presenterades i april i år föreslår i korthet en återgång till ett tidigare, striktare regelverk i sjukförsäkringen. Något som Ung Cancer ser som mycket oroande. 

– Återhämtning i sin egen takt, utan att behöva oroa sig för sin ekonomi, är en förutsättning för att kunna må bra, säger Therese Leijon, generalsekreterare på Ung Cancer. Vi ser redan idag att skyddsnätet för unga är otillräckligt. Förslagen i utredningen kommer öka utsattheten ytterligare. 

Ung Cancer kraftsamlar nu för att öka kunskapen kring hur unga vuxna riskerar att påverkas negativt om förslagen implementeras – men också hur Ung Cancer vill att nuvarande regelverk ses över. Många unga vuxna har inte arbetat i tillräcklig omfattning och saknar därför sjukpenninggrundande inkomst.  

– Vi framförde nyligen våra synpunkter i ett möte med socialförsäkringsminister Anna Tenje, och vi ser att många aktörer delar vår oro. Detta är också frågor som vi lyft i relation till arbetet med den uppdaterade cancerstrategin, berättar Therese. 

Ung Cancer svarade på utredningen om sjukförsäkringen i ett gemensamt remissvar tillsammans med Barncancerfonden, och har tillsammans med sex andra patientföreningar undertecknat ett öppet brev till ministern.

Therese fortsätter: 

– När unga vuxna cancerdrabbade listar sina behov ligger ekonomiskt stöd på fjärde plats. Ung Cancer stöttar varje år unga vuxna som inte klarar hyra, mat och räkningar. Men här behöver vi få till en långsiktig förändring. Detta ska inte vara Ung Cancers ansvar och roll, och det är inte heller hållbart, utan ett stöd vi ger för att stötta medlemmar i akut utsatthet. 

Du kan ta del av Ung Cancers och Barncancerfondens remissvar, samt det öppna brevet här. 

Vill du stötta Ung Cancers arbete?

Läs mer om vad du kan göra för att stötta Ung Cancers arbete här.

Jag vill bidra

Liknande inlägg

Ung Cancer söker organisationsutvecklare med fokus på kunskapsspridning inom vården och resursmobilisering (vikariat)

Varje år drabbas 840 unga vuxna av cancer och tusentals unga är närstående till någon med cancer. För drabbade innebär...

Läs mer
Ung Cancer

Generalsekreterare Therese Leijon om att säga fuck cancer och mötas i det svåra

I Dagens ETC (24/8) svarar Ung Cancer på den text som Clara Lee Lundberg har skrivit i Dagens ETC (19/8),...

Läs mer
Påverkansarbete

“Mitt liv hade kunnat se annorlunda ut om vården gjort som de skulle från början”

Att cancern upptäcks i tid kan vara avgörande för att överleva. Trots det vittnar flera av våra cancerdrabbade medlemmar om...

Läs mer
Påverkansarbete

Din gåva gör skillnad

Tack vare din gåva kan vi fortsätta minska ensamhet och ge personligt, ekonomiskt och rehabiliterande stöd

Ge en gåva