stöd oss

Skrivet: 30 maj, 2024

Ung Cancer medverkar på KATARINA CUP tillsammans med Adam Taal

Adam Taal startar tillsammans STIGA och Svenska Bordtennisförbundet Sveriges allra första musik- och bordtennisfestival – KATARINA CUP lördagen den 15 juni. Ung Cancer medverkar som partner under festivalen.  

Idén bakom festivalen är ett initiativ av Adam själv. Adam släppte nyligen sitt första musikalbum på 8 år, en hyllning till sin mamma Katarina som gick bort i cancer 2016. Albumet är en blandning av saker som Adam och hans mamma upplevt tillsammans såväl som tankar och känslor om att förlora någon som stått en nära.

En av Katarinas stora talanger var bordtennis, och av just den anledningen var det självklart för Adam att lansera en musik- och bordtennisfestival för att hedra mammans minne.

– Lång historia kort, jag var 10 eller 11 och kom som vanligt hem efter skolan, jag visste inte där och då att det skulle ske något ytterst tongivande. Jag blev utmanad av min mamma, hon frågade om jag ville gå ner till parkleken och lira bordtennis, vilket jag såklart tyckte var väldigt random. Vi börja spela och det visar sig att hon var helt grym!? Det chockar mig fullständigt. Tydligen har hon spelat bordtennis på hög nivå som ung. Det märks!

– Spola fram tiden: Nu när hon inte är här med oss längre, ville jag skapa något i hennes ära. KATARINA CUP, Sveriges första musik och bordtennisfestival. Två ämnen som hon brann starkt för, fortsätter Adam Taal. 

Samarbetet med Ung Cancer 
Ung Cancer har ett samarbetsavtal med Svenska Bordtennisförbundet som sträcker sig till 2030. Syftet med samarbetet är att nå fler unga vuxna, öka engagemanget för pingis och idrott i stort. Ung Cancer kommer att finnas på plats under Katarina cup för att sprida kunskapen om möjligheten att bli medlem i Ung Cancer som cancerdrabbad och närstående och skapa engagemang för Ung Cancer. På plats kommer även medlemmar finnas för att ta del av aktiviteterna.

Medverkandet på KATARINA CUP är en av aktiviteterna i samarbetet med Svenska Bordtennisförbundet och ett bredare samarbete som inleds tillsammans med Adam och liknande sport- och musikevenemang.

– Många är eller blir berörda av cancer och förmodligen är det så att alla känner någon som har blivit drabbad. Jag tycker att Ung Cancer gör ett oerhört viktigt jobb för många. Ung Cancer är eldsjälar som brinner för att vardagen ska bli meningsfull. Det MÅSTE man ställa sig bakom, säger Adam Taal.

– Det här känns som en perfekt matchning mellan olika aktörer, säger Therese Leijon, generalsekreterare för Ung Cancer. Vi samlas gemensamt i viljan om att skapa communitys för unga, skapa engagemang och aktiviteter och nå ut till personer som på olika sätt drabbas av cancer. 

Sveriges första musik- och bordtennisfestival
KATARINA CUP är ett sätt för Adam att hedra sin mamma och samtidigt vara en brygga mellan sport och musik för ungdomar och unga vuxna. Redan i sommar kommer Adam att börja arbetet inför nästa årsupplaga av KATARINA CUP som kommer att äga rum i Göteborg. Målet är att cupen ska bli det officiella skolmästerskapet i bordtennis för alla som vill ska få en enklare väg in i bordtennis såväl som musik.

– Jag hoppas att de som deltar under festivalen kan känna att kultur och idrott blir lite mer tillgängligt för dem. Jag hoppas att de har kul och känner en spänning att prova sina färdigheter mot andra spelare, och för de som är intresserade av musik, att våra workshops ska ge dem mer kött på benen gällande deras musikutövande, avslutar Adam Taal.

Lär mer om KATARINA CUP här.


Liknande inlägg

Svenska Bordtennisförbundet + Ung Cancer

Ung Cancer och Svenska Bordtennisförbundet har ingått ett samarbetsavtal med fokus på att nå fler unga vuxna, öka engagemanget för...

Läs mer
Ung Cancer

Gemensam helg startskott för Ung Cancers nybildade Unga vuxna-råd 

Under helgen träffades sju av Ung Cancer medlemmar, som tillsammans formar Ung Cancers nystartade Unga vuxna-råd. Målsättningen var bland annat...

Läs mer
Ung Cancer

Psykisk ohälsa, jämlikhet och cancerbaksmälla i fokus när Ung Cancer medverkar på Almedalen 

Almedalsveckan är ett av årets viktigaste tillfällen för samhällsdebatt. I år finns Ung Cancer på plats för att lyfta erfarenheterna...

Läs mer
Påverkansarbete

Din gåva gör skillnad

Tack vare din gåva kan vi fortsätta minska ensamhet och ge personligt, ekonomiskt och rehabiliterande stöd

Ge en gåva