stöd oss

Aktivitetskoordinator

Som ung vuxen cancerpatient är det inte ovanligt att man delar rum med personer som är betydligt äldre än en själv och att man känner sig väldigt ensam. Under 2015 gjorde Ung Cancer därför ett samarbete med Sahlgrenska Universitetssjukhus där vi tog fram en Aktivitetskoordinator, som skulle fungera som en ”sjukhuskompis”. Någon som skulle göra vardagen lite enklare och mindre enformig för unga vuxna cancerpatienter. Tjänsten var helt unik och fanns då inte någon annanstans i landet.

”Aktivitetskoordinatorn ska fungera som en slags bro mellan livet på sjukhus och livet utanför. Hen lyssnar på patienternas önskemål om vad de vill hitta på under tiden på sjukhuset och gör sitt bästa för att lösa det. Aktivitetskoordinatorn ska inte ha någon medicinsk kompetens utan fungerar som en motpart till den medicinska vården, så att den biten inte glöms bort.

Aktivitetskoordinatorn har hela sjukhuset som arbetsplats och rör sig mellan alla avdelningar där unga vuxna cancerpatienter befinner sig. Det omfattar öppenvård och slutenvård på både Sahlgrenska och Östra sjukhuset. Aktivitetskoordinatorns arbete varierar mycket utifrån patienternas behov. Några vill ha sällskap under en behandling, andra vill ha någon att titta på film eller ta en promenad med. Hen ska vara flexibel, men försöker skapa mötesplatser och använda sig av de utrymmen som finns för att skapa en gemenskap på sjukhuset.”

Syftet med aktivitetskoordinatorn på Sahlgrenska.

Under 2015 genomförde Ung Cancer därför ett samarbete med Sahlgrenska Universitetssjukhus där vi tog fram en Aktivitetskoordinator, som skulle fungera som en ”sjukhuskompis”. Någon som skulle göra vardagen lite enklare och mindre enformig för unga vuxna cancerpatienter. Tjänsten var helt unik och fanns då inte någon annanstans i landet.

Ung Cancer finansierade tjänsten, medan Sahlgrenska Universitetssjukhuset stod som arbetsgivare. Insatsen var mycket uppskattad av både unga vuxna cancerdrabbade och personal. Projektet avslutades 2016. Det kom att ligga till grund för Resurs800, en insats för unga vuxna cancedrabbade i region Norr, som idag drivs av Regionalt cancercentrum norr.



Liknande inlägg

Från förlust till hopp – Clara hedrar minnet av mamman hon aldrig lärde känna

När Clara Landblom var fyra år gammal förlorade hon sin mamma, Johanna Åbrink, i bröstcancer. Idag, som 17-åring, släpper hon...

Läs mer
Få stöd

Sveriges nya cancerstrategi – ett tillfälle att stärka vård och stöd för unga vuxna

Idag fredag 29 november tar sjukvårdsministern emot förslaget om en uppdaterad cancerstrategi. Processen har pågått sedan början på året, och...

Läs mer
Påverkansarbete

Emil drabbades av testikelcancer – ”Från 0 till 100”

Emil, 27 år, har under det senaste halvåret blivit behandlad för aggressiv testikelcancer. En resa som varit både tung och...

Läs mer
Jag vill bidra

INSTAGRAM @UNGCANCER