stöd oss

Cellprovtagning

Tack vare cellprovtagningarna har livmoderhalscancer blivit betydligt mindre vanlingt de senaste 40 åren. Kom ihåg att det är viktigt att gå på sina kontroller även om du har vaccinerat dig mot HPV, eftersom vaccinationen inte ger ett hundraprocentigt skydd mot livmoderhalscancer. Det är många som hoppar över att gå på sina cellprovtagningar. ”Jag har inte tid”, ”Det kanske gör ont”, ”Jag har ändå inte cancer” är några av förklaringarna. Men att undersöka sig tar inte mer än ett par minuter, är helt ofarligt och kan rädda liv. I din kallelse får du oftast en tid som du kan boka om. Många mottagningar har också drop in. Om du har några funderingar eller känner dig osäker så kan du alltid ringa mottagningen för rådgivning. Det är viktigt att du ska känna dig trygg inför ditt besök och få dina frågor besvarade. 

När var du på din senaste cellprovtagning?

Om du är osäker på när du senast var på en cellprovtagning eller om du har missat en kallelse kan du ringa till screeningverksamheten i ditt landsting. De har uppgifter på när du senast gjorde ett cellprov. Om du ringer till ditt närmsta sjukhus så kan de hjälpa dig att kontakta dem.

Så gå på dina cellprovtagningar och säg till dina vänner att också göra det! För två år sedan startade vi kampanjen #cellfie som gick ut på att vi uppmanade våra följare i sociala medier att ta en bild på sig själva där de lovade att alltid gå på sina cellprovtagningar och där de också uppmanade andra att göra det. Ta en #cellfie du med!

Är du utsatt för hedersrelaterat våld och förtryck? Eller är du begränsad av andra skäl som gör att du inte kan eller får ta del av dina cellprovtagningar? Kontakta närmsta socialtjänst, mottagning eller en person i din närhet som du litar på. Det är viktigt att du får hjälp och att du går på dina provtagningar för att upptäcka eventuell tidiga cellförändringar. Det är din rättighet. 

*Detta gäller även transpersoner som har en livmodertapp.

För att lära dig mer om cellprovtagning och hur undersökningen går till på 1177.se



Liknande inlägg

”Jag har alltid varit ett stort frågetecken för läkarna”

Hur är det att växa upp med en ovanlig cancerdiagnos? Ung Cancers medlem Jax blev den 30 september 2005 diagnostiserad...

Läs mer
Ung Cancer

SAVE THE DATE – Ledarutbildning 25-27 oktober! 

Tycker du att stödet till unga vuxna som lever med eller nära cancer måste bli bättre? Vill du vara med...

Läs mer
Få stöd

Ungas ekonomiska trygghet i fokus för Ung Cancers påverkansarbete

Cancern påverkar inte bara kropp och själ, den får konsekvenser för hela livet. Redan idag upplever unga vuxna försämrad ekonomi...

Läs mer
Påverkansarbete

INSTAGRAM @UNGCANCER