stöd oss

Mathias om cancerbaksmällan

Mathias berättar om cancerbaksmällan och tiden efter diagnosen.

Den 3e december 2013 kommer för alltid att vara en mörk dag i mitt liv, det var dagen jag fick veta att jag hade cancer. Jag hade fyllt 20 år och fick stoppa mitt liv på grund av att jag fick AML (Akut Myeloisk Leukemi). Trots att jag såg mitt liv falla sönder framför mig så behöll jag skenet uppe  för att skydda min pojkvän och familj. Detta gav sedan konsekvenser eftersom att jag hade tryckt bort min ilska och sorg.

Jag fick genomgå fyra tunga omgångar cellgifter. Jag minns att när håret började falla så var det då som jag verkligen förstod vad jag var med om. Min kropp blev svag och hindrade min rörelseförmåga vilket gjorde att jag kände mig fångad i min egen kropp. Men mitt i allt så blev det en flytt ner till Stockholm. Jag fick en ny boost av energi, jag kände hur jag blev piggare, håret började komma tillbaka och jag kände att jag nu tagit mig igenom det värsta.

Mathias om cancerbaksmällan

Tråkigt nog så var det inte klart där. Då kom Cancerbaksmällan och den drabbade mig som hårdast rent ekonomiskt. Vår ekonomiska situation försämrades snabbt. Mina mediciner var otroligt dyra och läkarbesöken lika så. Jag hade försäkring men den täckte inte allt. Det är egentligen helt otroligt men det krävs en frisk persons inkomst för att kunna vara sjuk. Och det hade inte jag. Vi levde på min pojkväns lön som knappt täckte hyra och mat.

Jag hittade sedan Ung Cancer tack vare att min pojkvän köpt ett Fuck Cancer armband. Då såg jag att det fann en grupp för drabbade medlemmar i Ung Cancer på Facebook. Där fick jag veta att det fanns stipendier att söka för ekonomiskt stöd samt rehabilitering vilket verkligen har hjälpt mig i denna Cancerbaksmälla, fler än en gång. Utan de stipendierna så tror jag inte att vi hade klarat oss idag varken mentalt eller ekonomisk. Maj 2014 fick jag veta att det kommit ett nytt protokoll för leukemipatienter då blev det beslutat att jag behöver en benmärgstransplantation. Ögonblicket när läkaren gav mig det beskedet minns jag inte helt eftersom det tjöt i mina öron. Jag insåg att jag nu ännu en gång skulle behöva gå igenom ett helvete av cellgifter och medicinering och dessutom få ett försämrat immunförsvar.

Baksmällans olika sidor

Nu började en ny Cancerbaksmälla. Det blev konstanta förkylningar och infektioner och kroniska problem som jag lider av än idag. Mina lungor tog stryk efter en lunginflammation, mina ögon fick grå starr och min lever har blivit påverkad av alla tabletter. Jag vet faktiskt inte när jag kommer få sluta med mediciner och få börja leva igen.

I dag har jag fortfarande dagar då jag gråter för att jag är rädd för att cancern ska komma tillbaka. Varje förkylning, varje huvudvärk och varje liten avvikande smärta gör att jag tror att det är cancern som har kommit tillbaka igen. Cancer förstörde mycket i mitt liv, mitt immunförsvar, min ekonomi och min kropp. Cancerbaksmällan är otroligt jobbig och den kommer tyvärr vara med mig livet ut. Men jag är tacksam för allt i livet som kan hjälpa mig att lindra min cancerbaksmälla. Att få leva och inte bara överleva.

– Mathias, medlem i Ung Cancer om cancerbaksmällan. Ta del av fler medlemmars berättelser här.Liknande inlägg

Ung Cancer deltog i US-Sweden Cancer Summit i Washington

Den 12-14 mars var Ung Cancer inbjudna av sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson att delta på US-Sweden Cancer Summit i Washington....

Läs mer
Ung Cancer

Svenska Bordtennisförbundet + Ung Cancer

Ung Cancer och Svenska Bordtennisförbundet har ingått ett samarbetsavtal med fokus på att nå fler unga vuxna, öka engagemanget för...

Läs mer
Ung Cancer

Ung Cancer medverkar på KATARINA CUP tillsammans med Adam Taal

Adam Taal startar tillsammans STIGA och Svenska Bordtennisförbundet Sveriges allra första musik- och bordtennisfestival – KATARINA CUP lördagen den 15...

Läs mer
Ung Cancer

INSTAGRAM @UNGCANCER