stöd oss

Skrivet: 13 april, 2021

Viktor Jansson om när han drabbades av testikelcancer

Hösten 2020 upptäckte Viktor att han drabbats av testikelcancer. Nu uppmanar han alla att hålla koll på sina bollar.

“I oktober 2020 upptäckte jag av en slump en knöl på ena testikeln. När jag började googla hamnade jag på 1177 och läste om vad det kunde vara. Jag kontaktade vårdcentralen och fick tid ganska fort. Läkaren som undersökte verkade tycka att allt såg bra ut tills han upptäckte knölen, då ändrades hans ansiktsuttryck och tonläge direkt.  

Jag fick komma på ultraljud och ny läkartid. Ganska direkt konstaterade man att det var en tumör men man visste ännu inte vilken typ det var. Operation bokades in veckan efter tillsammans med en akutröntgen för att se om cancern hunnit sprida sig. Vanligtvis ska man ha opererats för testikelcancer inom sju dagar efter upptäckt, i och med att det kan vara väldigt aggressivt. Det gjorde mig lite orolig, jag visste inte hur långt det hade gått för mig.

Något av det tuffaste för mig var att berätta för föräldrarna. Att behöva berätta att jag upptäckt en tumör. Jag berättade inte ens förrän jag faktiskt fått bekräftat att jag hade testikelcancer. Det var otroligt svårt och jag lät nog aldrig mig själv att må så dåligt som jag egentligen kanske gjorde, för det var så jobbigt att behöva se dem oroliga.

Blev tagen på allvar direkt

Inför operationen var det många olika orosmoment och så många nya upplevelser. Men jag blev tagen på allvar direkt och jag har fått otrolig hjälp från sjukvården under hela förloppet. Något som var väldigt betryggande under hela resan var också att prognosen ofta ser väldigt bra ut om man hittar det tidigt. Röntgen som gjordes innan operationen hade inte visat på några metastaser vilket också var skönt, det indikerade att jag faktiskt upptäckt det tidigt. 

Jag var sjukskriven en vecka efter operationen och sedan var jag tillbaka på jobbet. Jag gick och väntade på första läkarbesöket för att få svar från labb. Det var osäkert om jag skulle behöva gå på behandling eller ej och det kändes nervöst att behöva vänta. Men svaret dröjde och det tog hårt på mig. Jag gick in på 1177 varje dag för att se min journal. När jag väl kom till läkaren tre veckor senare fick jag reda på att jag behövde göra minst en behandling med cellgifter men att jag behövde vänta ytterligare en månad för att kunna jämföra prover och röntgen innan man kunde börja med behandlingen. 

Det var först efter behandlingen var klar som jag började ta in allt som hänt under de senaste månaderna. Det enda jag hade gjort för att hantera vad jag gått igenom var att jobba. Jag bestämde mig för att ta kontakt med min kontaktsjuksköterska som hjälpte mig få tid hos en kurator. Då släppte allt. Det hade blivit för mycket på en gång – sjukdom, operation, cellgifter och mitt i allt även en flytt som jag knappt hade haft en chans att tänka på när jag gick igenom behandlingen. 

Tiden efter testikelcancern

Jag är inte speciellt orolig eller stressad av mig och jag har inte oroat mig så mycket under tiden jag var sjuk. Men skulle cancern komma tillbaka måste jag börja om igen med cellgifter. Jag har precis accepterat håravfallet och håret har äntligen börjat komma tillbaka. Livet har börjat bli normalt igen och jag är rädd att det ska tas ifrån mig. Det skulle vara väldigt tung att få det beskedet. Men jag var nyligen på min tre månaders kontroll och allt såg bra ut. Puh! 

Det är skönt att få berätta om vad jag gått igenom, även om man inte ska låta cancern ta över ens liv så blir det en stor del av en vare sig man vill eller inte. Det är också lite därför jag vill vara med och berätta om cancern. Dels för att lyfta hur viktigt det är att hålla koll på sin kropp och sina bollar. Men också för att berätta att det kan gå bra och att lyfta hur viktigt det är att prata om vad man går igenom.”

– Viktor Jansson berättar om testikelcancern. Kolla bollarna och lär dig mer om testikelcancer här eller någon av de andra killarnas berättelse här. Känner du oro eller har du själv hittat någon knöl på din testikel? Hör av dig till din vårdcentral eller1177.se för att få hjälp.

Vill du stötta Ung Cancers arbete?

Läs mer om vad du kan göra för att stötta Ung Cancers arbete här.

Jag vill bidra

Liknande inlägg

Bli Ung Cancers föreläsare och representant 

Vill du dela din historia och föreläsa om unga vuxna för vård och beslutsfattare? Eller vill du företräda Ung Cancer...

Läs mer
Ung Cancer

Vårens pärldagar 2024

Ung Cancers Fuck Cancer-armband pärlas av fantastiska människor under våra pärldagar. Det är tack vare alla dessa ideellt pärlande hjältar...

Läs mer
Ung Cancer

”Det enda jag har på min önskelista är att hålla cancern i schack för att jag ska få vara med min son när han växer upp”

Cancer. För unga vuxna som plötsligt tvingas leva med eller nära sjukdomen stannar livet upp. Varje år drabbas 800 unga...

Läs mer
Ung Cancer

Din gåva gör skillnad

Tack vare din gåva kan vi fortsätta minska ensamhet och ge personligt, ekonomiskt och rehabiliterande stöd

Ge en gåva