stöd oss

Cancerbaksmällan – En kurs om återfallsrädsla

När cancerbehandlingen är färdig kommer livet långsamt återgå till det normala igen. Eller? Den här kursen syftar till att hjälpa dig att hantera allt det som kan uppkomma efter din cancerbehandling. Att lindra din Cancerbaksmälla. Med det menar vi fysiska, psykiska och sociala konsekvenser som följer en avslutad behandling.

När vi på Ung Cancer frågade våra medlemmar vad som kändes viktigast att få hjälp med när Cancerbaksmällan slår till, så hamnade rädsla för återfall högst upp. Därför fokuserar denna kursen på just återfallsrädsla. Att känna oro eller rädsla för återfall är fullständigt normalt efter att en gång ha varit drabbad. Återfallsrädsla kan beskrivas som rädsla eller oro kopplat till risken för att cancern ska komma tillbaka eller spridas. 

Kursen är för alla medlemmar som är drabbade och som på ett eller annat sätt känner igen sig i att oro eller rädsla för återfall är en del av Cancerbaksmällan. Hur mycket livet påverkas av återfallsrädsla kan skilja sig mycket åt. Både från person till person och i olika perioder. Om oron och rädslan är väldigt stark och mer eller mindre ständigt närvarande kan den här kursen vara ett första steg, men den kommer inte att vara tillräcklig för alla. När återfallsrädslan tar över livet kan man behöva söka professionell hjälp för att ta sig ur det grepp rädslan kopplat.

Höstens kurser

Kursen är helt och hållet online och består av texter och filmer samt ljudklipp. Du arbetar självständigt vilket innebär att du själv styr när du vill jobba med kursen men det är upp till nio andra personer som samtidigt går kursen. Du får ett eget inlogg vid kursstart och loggar in på KBT-online där kursen finns. . Kursledare är leg. psykolog från Psykologpartners som varit med och tagit fram den digitala kursen. 

Syftet med träffarna är att du som går kursen ska få möjlighet att ställa frågor och reflektera kring kursinnehållet tillsammans med andra medlemmar. Du kommer också få möjlighet att testa några olika sätt att hantera återfallsrädsla på och stöd i hur du kan använda dig av de olika verktygen i din vardag

Kursomgången inleds med en uppstartsträff i samband med att du får tillgång till kursportalen. Därefter träffas vi ytterligare tre gånger – ett kurstillfälle för varje avsnitt. Det är därför viktigt att du kan avsätta tid och arbeta med kursinnehållet mellan träffarna. 

Nya kursdatum
26 augusti 2021
21 oktober 2021

Är kursen om återfallsrädsla något för dig?

  • har eller har haft cancer och är medlem i Ung Cancer
  • tror eller vet att en onlinekurs är ett format som passar mig
  • vill ha hjälp med att själv kunna lära mig hantera min rädsla för återfallsrädsla

Hur anmäler jag mig?

Du anmäler dig själv till kursen genom att logga in som medlem på länken nedan och välja den kurs som du vill anmäla dig till. Om befintliga kurser är fullbokade kan du kontakta medlem@ungcancer.se för att få mer information om när nästa kurs startar och anmälningen öppnar upp.

Ung Cancer står för alla kostnader
Kursen är helt kostnadsfri för dig som går kursen.

LOGGA IN FÖR ATT SE TILLGÄNGLIGA KURSER OCH ANMÄL DIG

Läs hela kursbeskrivningen här
Liknande inlägg

STIGA Sports och Ung Cancer lottar ut årets viktigaste pingisbord

Ung Cancer har sedan slutet av 2018 haft en koppling till pingissverige genom toppspelaren och Fuck Cancer-ambassadören Truls Möregårdh och...

Läs mer
Jag vill bidra

För dyrt att drabbas av cancer

”Det går att skriva en hel roman om hur det krävs att vara frisk för att ha råd att vara...

Läs mer
Cancerkunskap

Självomhändertagande – en ny kurs för närstående

Idag drar Att vara närstående – en kurs om självomhändertagande igång för unga vuxna närstående! När cancern brakar in i...

Läs mer
Ung vuxen

INSTAGRAM @UNGCANCER