stöd oss

Att vara närstående – en kurs om självomhändertagande

När cancern brakar in i livet gör den inte bara det för den som blivit drabbad. Att vara den som står bredvid innebär att möta alla de känslor som följer i sjukdomens spår – både den drabbades och de egna. Men att dela sina egna tankar, eller att våga visa sina egna känslor, kan vara svårt. Fokus hamnar på den som är sjuk och det kan kännas som att man som närstående måste vara den starka som orkar allt.

Men hur ska man orka i längden, när det inte finns något tydligt slutdatum?  När livet gör riktigt ont och tillvaron skakar, så behöver det finnas stunder av vila och återhämtning. Stunder där de egna behoven kan få plats – oavsett vilka de behoven är.   

Syfte med kursen

Självomhändertagande innefattar alla de handlingar som syftar till att hand om sig själv, sina egna behov och känslor i en påfrestande situation. Den här internetbaserade kursen är framtagen för att hjälpa dig som närstående att sätta fokus på just det.  Det vill säga: vägleda dig i hur du kan uppmärksamma och ta hand om dig själv och dina behov, även i svåra stunder.   

För vem?

Vi på Ung Cancer ville skapa en kurs som du som närstående kan känna igen dig i, oavsett vilken roll du har. Oavsett om du är partner, vän, barn, syskon eller närstående på annat sätt. Oavsett om du är närstående till någon som lever eller någon som gått bort. Den här kursen är helt enkelt för dig som på något sätt kämpar med att hantera det som pågår inom dig och utanför dig själv, som närstående till någon som drabbats av cancer.  

Upplägg och innehåll

Du kan anmäla dig till Att vara närstående – kursen om självomhändertagande när du vill. Vi har därefter ca 1 veckas handläggningstid på att starta upp ett inlogg till dig. Kursen om självomhändertagande är internetbaserad och medlemmar går igenom den på egen hand. Kursen består av fyra avsnitt och är tänkt att genomföras under ca 4-6 veckor. I alla avsnitt kommer du få ta del av information kring något tema, göra olika övningar samt lyssna till berättelser från andra närstående.    

Hur anmäler jag mig?

Du anmäler dig själv till kursen genom att logga in som medlem på länken nedan. Välj sedan den kurs som du vill anmäla dig till. Du kan kontakta medlem@ungcancer.se för att få mer information om hur du kan anmäla dig.

Ung Cancer står för alla kostnader

Kursen är helt kostnadsfri för dig som går kursen.

Logga in för att se kursen och anmäl dig här.

Se hela kursbeskrivningen här.Liknande inlägg

Pärldag i Stockholm 26 februari

Nu är pärldagarna äntligen tillbaka! Pärla armband tillsammans med oss och gör skillnad för unga vuxna som lever med eller...

Läs mer

Spring Göteborgsvarvet för Ung Cancer 2023

Häng med oss och gör skillnad för unga vuxna som lever med eller nära någon med cancer!  Ung Cancer har...

Läs mer

Fuck Cancer – årets viktigaste dokumentär har premiär på TV4play

Tänk dig… Du har precis tagit studenten, flyttat till första lägenheten, planerar att resa jorden runt med kompisarna, fått ditt...

Läs mer

INSTAGRAM @UNGCANCER