stöd oss

Skrivet: 11 november, 2019

Ung Cancer uppmärksammar de 800 unga vuxna som kommer drabbas av cancer nästa år

Varje år drabbas 800 unga vuxna mellan 16–30 år i Sverige av cancer. Det är en patientgrupp som ofta faller mellan stolarna och sviks när samhället inte klarar av att fånga upp individerna bakom sjukdomen. För att belysa problemet kommer Ung Cancer tillsammans med sina givare att tända 800 lampor innan året är slut – en lampa för varje ung vuxen som kommer drabbas av cancer nästa år.

Mer än hälften av unga vuxna cancerdrabbade upplever en avsaknad av fungerande fysiska och psykiska rehabiliteringsinsatser under och efter behandling. 40 procent tvingas använda sina sparpengar för att klara ekonomin och andra arbetar trots sin sjukdom eller flyttar hem till sina föräldrar. Hela 15 procent behöver ta lån för att ha råd att vara sjuka. * Vägen tillbaka från cancern blir därför lång och svår för alldeles för många.

I kampanjfilmen berättar tre av Ung Cancers medlemmar om sin väg tillbaka från cancern, en av dem är Elin, 25 år.

”Efter ett halvår av hård behandling och starka mediciner, kände jag inte igen min egen spegelbild. Jag blev sjukskriven, fick flytta tillbaka till mina föräldrar och jag hatade att jag inte kunde skydda mina nära från detta.” 

Ung Cancer vill uppmärksamma problematiken genom att tillsammans med sina givare tända 800 lampor i en digital ljusinstallation innan årets slut. Tillsammans bildar lamporna ett budskap som framträder i takt med att lamporna tänds en efter en. Vem som helst kan tända en lampa i installationen genom att bli månadsgivare till Ung Cancer. 800 månadsgivare – en för varje ung vuxen som kommer drabbas av cancer nästa år – tänder tillsammans upp hela budskapet. Ljusinstallationen går att hitta på Ung Cancers hemsida.

Målet är att ingen cancerdrabbad ska behöva kämpa ensam varken under eller efter en behandling. Insamlade medel till Ung Cancer går till att stötta unga vuxna cancerdrabbade som behöver hjälp här och nu i form av bland annat ekonomiskt stöd, samtalsstöd och fysisk rehabilitering.

*Rapporten De unga bakom cancern, 2018

Stöd vårt arbete!

Vi stöttar unga vuxna cancerberörda genom att minska ensamhet och erbjuda rehabiliterande och ekonomiskt stöd.

Bidra här!

Liknande inlägg

Ung Cancer lanserar kraftfull kampanj med fokus på unga cancerdrabbade vuxna

Minns du din första kyss, din första lägenhet eller din första kärlek? 840 unga vuxna får varje år uppleva en...

Läs mer
Ung Cancer

Ung Cancer lanserar rapport om de unga bakom cancern

“Kände mig ensam i situationen jag befann mig i. När jag fick min behandling så var jag instängd på sjukhuset...

Läs mer
Påverkansarbete

Kallelse till Ung Cancers årsmöte 15 maj 2024

Kallelse till Ung Cancers årsmöte 15 maj 2024Tid: Onsdagen den 15 maj kl 18:00-19:00Plats: The Park, Magnus Ladulåsgata 1 i...

Läs mer
Ung Cancer

Din gåva gör skillnad

Tack vare din gåva kan vi fortsätta minska ensamhet och ge personligt, ekonomiskt och rehabiliterande stöd

Ge en gåva