stöd oss

Skrivet: 11 november, 2019

Ung Cancer uppmärksammar de 800 unga vuxna som kommer drabbas av cancer nästa år

Varje år drabbas 800 unga vuxna mellan 16–30 år i Sverige av cancer. Det är en patientgrupp som ofta faller mellan stolarna och sviks när samhället inte klarar av att fånga upp individerna bakom sjukdomen. För att belysa problemet kommer Ung Cancer tillsammans med sina givare att tända 800 lampor innan året är slut – en lampa för varje ung vuxen som kommer drabbas av cancer nästa år.

Mer än hälften av unga vuxna cancerdrabbade upplever en avsaknad av fungerande fysiska och psykiska rehabiliteringsinsatser under och efter behandling. 40 procent tvingas använda sina sparpengar för att klara ekonomin och andra arbetar trots sin sjukdom eller flyttar hem till sina föräldrar. Hela 15 procent behöver ta lån för att ha råd att vara sjuka. * Vägen tillbaka från cancern blir därför lång och svår för alldeles för många.

I kampanjfilmen berättar tre av Ung Cancers medlemmar om sin väg tillbaka från cancern, en av dem är Elin, 25 år.

”Efter ett halvår av hård behandling och starka mediciner, kände jag inte igen min egen spegelbild. Jag blev sjukskriven, fick flytta tillbaka till mina föräldrar och jag hatade att jag inte kunde skydda mina nära från detta.” 

Ung Cancer vill uppmärksamma problematiken genom att tillsammans med sina givare tända 800 lampor i en digital ljusinstallation innan årets slut. Tillsammans bildar lamporna ett budskap som framträder i takt med att lamporna tänds en efter en. Vem som helst kan tända en lampa i installationen genom att bli månadsgivare till Ung Cancer. 800 månadsgivare – en för varje ung vuxen som kommer drabbas av cancer nästa år – tänder tillsammans upp hela budskapet. Ljusinstallationen går att hitta på Ung Cancers hemsida.

Målet är att ingen cancerdrabbad ska behöva kämpa ensam varken under eller efter en behandling. Insamlade medel till Ung Cancer går till att stötta unga vuxna cancerdrabbade som behöver hjälp här och nu i form av bland annat ekonomiskt stöd, samtalsstöd och fysisk rehabilitering.

*Rapporten De unga bakom cancern, 2018


Liknande inlägg

Ung Cancer-milen blev succé

Under 2-11/april pågick Ung Cancer-milen runt om i Sverige. Vårt alldeles egna lopp där försäljningen av löparplatser gick till vår...

Läs mer
Jag vill bidra

Ung Cancer tar grepp om bollarna i ny kampanj på Sveriges golfbanor

När årets golfsäsong startar kommer många av landets spelare mötas av ett budskap om att hålla koll på bollarna, fast...

Läs mer
Kampanj

Kallelse till Ung Cancers årsmöte 5 maj 2021

Kallelse till Ung Cancers årsmöte 5 maj 2021Tid: Onsdagen den 5 maj kl 17:00-18:00Plats: Digitalt via Zoom Vad är ett...

Läs mer
Ung Cancer

DITT BIDRAG GÖR SKILLNAD

Det finns många sätt att bidra och göra skillnad. Ge en gåva, starta en insamling eller bli volontär.

Jag vill veta mer