stöd oss

Skrivet: 21 februari, 2024

Stora behov hos unga vuxna, utan konkreta insatser – Ung Cancers medskick till nationell strategi om psykisk hälsa och suicidprevention

Fler pratar om unga vuxna – men vi saknar fortfarande konkreta insatser. Det är medskicket från Therese Leijon, generalsekreterare på Ung Cancer, efter Socialdepartementets hearing om psykisk hälsa och suicidprevention. 

Den 15 februari bjöd statsminister Ulf Kristersson och socialminister Jakob Forssmed in flera aktörer från civilsamhället och näringslivet till en hearing om psykisk hälsa och suicidprevention. Ung Cancer var en av de inbjudna organisationerna. 

Bakgrunden till hearingen är beslutet att ta fram en nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention. Under dagen fick alla deltagare möjlighet att komma med inspel på förslaget på strategi som tagits fram.

– Det var glädjande att se att såväl statsministern som socialministern nämnde unga vuxna, berättar Therese Leijon, generalsekreterare på Ung Cancer som deltog på mötet. De är också tydligt definierade i underlaget som en av de grupper där psykisk ohälsa ökar. Men vi saknar fortfarande mer konkreta åtgärder för den här gruppen. Strategin fokuserar på “barn och unga”, men där glöms unga vuxna bort.

Hon forsätter: 

– Det är också positivt att civilsamhället omnämns som en viktig part. Idag tar vi och många andra organisationer det ansvar som egentligen är samhällets, till exempel när Ung Cancer ger ekonomiskt stöd till utsatta unga vuxna cancerdrabbade som inte får ihop ekonomin. Det är ohållbart i längden, och något som strategin måste ta hänsyn till, särskilt i ljuset av det ekonomiska läget och ökad socioekonomisk ojämlikhet.

Ung Cancer har delat ett skriftligt medskick med Socialdepartementet angående strategin. Där lyfter Ung Cancer bland annat: 
– Behovet av insatser som särskilt fokuserar på unga vuxna
– Tydliggörande av vikten av samtalsstöd – särskilt vid en kris eller svår händelse
– En hälsofrämjande arbetsmiljö måste också omfatta universitet och högskolor, en central arena för många unga vuxna
– Civilsamhällets förutsättningar

Du kan läsa medskicket i sin helhet här.

Vill du stötta Ung Cancers arbete?

Läs mer om vad du kan göra för att stötta Ung Cancers arbete här.

Jag vill bidra

Liknande inlägg

Ung Cancer lanserar kraftfull kampanj med fokus på unga cancerdrabbade vuxna

Minns du din första kyss, din första lägenhet eller din första kärlek? 840 unga vuxna får varje år uppleva en...

Läs mer
Ung Cancer

Ung Cancer lanserar rapport om de unga bakom cancern

“Kände mig ensam i situationen jag befann mig i. När jag fick min behandling så var jag instängd på sjukhuset...

Läs mer
Påverkansarbete

Kallelse till Ung Cancers årsmöte 15 maj 2024

Kallelse till Ung Cancers årsmöte 15 maj 2024Tid: Onsdagen den 15 maj kl 18:00-19:00Plats: The Park, Magnus Ladulåsgata 1 i...

Läs mer
Ung Cancer

Din gåva gör skillnad

Tack vare din gåva kan vi fortsätta minska ensamhet och ge personligt, ekonomiskt och rehabiliterande stöd

Ge en gåva