stöd oss

Skrivet: 19 mars, 2020

Om Ung Cancer och covid-19

Varje dag året om finns Ung Cancer för unga vuxna cancerberörda i hela landet. Ung Cancer erbjuder mötesplatser, rehabilitering och ekonomiskt stöd. Mötesplatserna är både online och fysiska, rehabilitering erbjuds i form av träning och samtalsstöd och möjlighet till ekonomiskt stöd finns när vardagsekonomin inte går ihop på grund av cancern.

Men liksom många andra organisationer och verksamheter påverkas Ung Cancer av covid-19. Många av våra medlemmar är själva i riskgruppen för viruset eller lever nära någon som är det. Många medlemsträffar ställs nu in eller flyttas fram och flera av Ung Cancers turnéstopp får nya datum. Även möjlighet till fysisk rehabilitering och samtalsstöd påverkas. Men vi gör allt för att se till att vi kan fortsätta att finnas där för unga vuxna cancerberörda.

♥︎ Ingen är ensam: trots att flera av våra medlemsträffar ställs in och byter datum finns vi fortfarande online. Genom våra grupper på Facebook kan vi dela våra tankar tillsammans och det går fortfarande att få samtalsvänner för den som vill hitta någon med liknande erfarenheter.
♥︎ Samtalsstöd går fortfarande att få på distans: Vi erbjuder fortfarande möjligheten till ett samtalsstöd på distans med psykolog, där du kan få prata med en psykolog över video eller telefon.
♥︎ Stipendium går fortfarande att söka: för dig som vill ha hjälp ekonomiskt eller med din rehabilitering går det fortfarande att söka stipendium precis som vanligt. Vill du ha hjälp med stipendium eller har frågor om hur det fungerar. Hör av dig till oss på stipendium@ungcancer.se
♥︎ Onlinekurs om återfallssrädsla påverkas inte: Även den nyligen lanserade kursen om återfallsrädsla för drabbade medlemmar pågår som vanligt och formatet för kursen passar bra då du arbetar ensam med kursen hemma – när du vill och orkar.

Ung Cancer kommer fortsätta vara axeln att luta sig mot. Vi finns när marken skakar och allt förändras. Vi finns där, varje steg på vägen. Vi är de som lever med cancer. Och vi har något som ger kraften att fortsätta dag efter dag: vi har varandra <3

FRÅGOR OM UNG CANCER OCH COVID-19

Vad ska jag tänka på som själv är i riskgruppen som cancerdrabbad eller har närstående som är det på grund av cancer?
Detsamma som för alla riskgrupper. Att undvika att träffa personer med symtom, att undvika folksamlingar och att vara noga med handhygienen. Om du måste gå ut, så håll minst 1-2 meters avstånd till andra människor. Du kan läsa mer på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Vid fler frågor kring viruset och hur det kan påverka dig eller dina närstående kan du läsa mer på Cancerfondens hemsida eller höra av dig till Cancerlinjen på tel. 020-59 59 59.

Hur påverkas cancervården av covid-19? 
Det har kommit information om att cancervården blir påverkad av covid-19 och Ulrica Sundholm som är enhetschef för vård och stöd på Cancerfonden säger,

”Det är tyvärr sannolikt att coronakrisen kommer att påverka cancervården, exakt på vilket sätt och i vilken omfattning vet vi inte idag. Vi har redan fått indikationer på att operationer kan komma att skjutas upp eller att behandlingsprogram läggs om för att sjukvården ska kunna hantera det stora antalet patienter som väntas behöva vård till följd av coronainfektion. Vi på Cancerfonden är måna om att detta sker utan risker för cancerpatienter och kommer att bevaka vårdläget.” 

Ung Cancer kommer, liksom Cancerfonden, följa vårdläget och vår roll att erbjuda stöd till både unga vuxna cancerdrabbade och närstående blir ännu viktigare. Vi finns <3 

Kommer jag kunna gå på medlemsträffar i min stad?
Det är tack vare våra träffansvariga medlemmar som vi kan anordna träffar runt om i landet. Men på grund av omständigheterna kommer nu flera träffar att tyvärr ställas in. Hör av dig till medlem@ungcancer.se eller direkt till den träffansvariga i din stad, för att få mer information om vilka träffar som ställs in.

Känner du dig ensam och vill komma i kontakt med andra så hänvisar vi nu med varm hand till våra onlinegrupper på facebook. Genom våra grupper på Facebook kan vi dela våra tankar och känslor med varandra och det går fortfarande att få samtalsvänner för den som vill hitta någon med liknande erfarenheter.

Har ni några tips på vad man kan göra när man som riskgrupp kommer behöva hålla sig inomhus under en längre period?
Ja! Läs gärna alla våra tips här och skicka in dina egna idéer på roliga inomhusaktiviteter till info@ungcancer.se

Kommer Ung Cancers turné ställas in?
Ung Cancers turné är en mötesplats där gemenskapen står i centrum. Tillsammans hjälps vi åt och gör skillnad för unga vuxna som lever med eller nära cancer. Men på grund av rådande omständigheter och oro kring covid-19 påverkas vår turné. Vårt turnéstopp i Kalmar flyttas nu fram till 14 juni och som vi tidigare gått ut med flyttades även turnéstoppet i Göteborg fram till 22 november. Vårt turnéstopp i Stockholm kommer genomföras som planerat den 31 maj men vi följer de riktlinjer som Folkhälsomyndigheten ger och håller er uppdaterade vid eventuella förändringar.

UNG CANCERS TURNÉ 2020:
Stockholm 31 maj – Marina Tower Elite Hotel – kl. 13.00-16.00
Kalmar 14 juni – First Hotel Witt – kl. 13.00-16.00
Luleå 5 september – Elite Stadshotellet – kl. 13.00-16.00
Göteborg 22 november – Elite Park Avenue Hotel – kl. 13.00-16.00

Kan jag fortfarande söka stipendium?
Möjligheten att söka både rehabiliterande och ekonomiskt stöd kommer inte påverkas, däremot kan handläggningstiden bli längre än 20 dagar om trycket ökar kraftigt. Tänk på att du kan söka stipendium för samtalsstöd på distans över video eller telefon vilket kan vara bra i dessa tider. Du som har samtalsstöd beviljat kan också genomföra dina samtal med psykologen över video eller telefon om så önskas. Hör av dig till stipendium@ungcancer.se om du har frågor.

Går det fortfarande att skänka gåvor till er? När kan jag få mitt gåvobevis?
Det kommer dessvärre bli längre leveranstid på våra gåvobevis på grund av att vi på kansliet likt många andra kontor numera arbetar hemifrån. Det går fortfarande att skänka en gåva och skriva ut ditt gåvobevis hemma om man har tillgång till en skrivare.

Jag vill köpa pärlkit för att ha något att göra, var gör jag det?
Du kan köpa något av våra pärlkit i vår gåvoshop som du hittar HÄR.

Går det att handla i gåvoshopen som vanligt?
Ja, det går att handla precis som vanligt, men det kan ta lite längre tid än vanligt att få exempelvis kepsar och tröjor. Skulle något förändras så går vi ut med den informationen så fort vi vet.


Liknande inlägg

Ung Cancer lanserar kraftfull kampanj med fokus på unga cancerdrabbade vuxna

Minns du din första kyss, din första lägenhet eller din första kärlek? 840 unga vuxna får varje år uppleva en...

Läs mer
Ung Cancer

Ung Cancer lanserar rapport om de unga bakom cancern

“Kände mig ensam i situationen jag befann mig i. När jag fick min behandling så var jag instängd på sjukhuset...

Läs mer
Påverkansarbete

Kallelse till Ung Cancers årsmöte 15 maj 2024

Kallelse till Ung Cancers årsmöte 15 maj 2024Tid: Onsdagen den 15 maj kl 18:00-19:00Plats: The Park, Magnus Ladulåsgata 1 i...

Läs mer
Ung Cancer

Din gåva gör skillnad

Tack vare din gåva kan vi fortsätta minska ensamhet och ge personligt, ekonomiskt och rehabiliterande stöd

Ge en gåva