stöd oss

Skrivet: 1 februari, 2021

När livet kommer emellan

När Lisa Stålstierna fick beskedet att hon hade cancer var det som att hennes värld stannade upp.

“Jag fick mitt cancerbesked för bara några månader sedan. Läkaren ringde när jag var på jobbet och frågade om jag kunde gå undan en stund, det jag hade på armen var elakartat. De berättade att jag hade malignt melanom.”

Lisa jobbar mitt i medievärlden på ett stort kommersiellt ljudbolag med försäljning av podcasts. Samtidigt driver hon även egen firma som agent för rockbandet Smash into pieces. Hon älskar att kunna inspirera och motivera andra runt henne. Men när cancerbeskedet kom var det som att livet kom emellan på riktigt. Det som hon aldrig trodde skulle hända hade hänt.

“Det blev en sån kontrast till mitt liv, jag kände inte igen mig själv. Det kändes som att jag hade blivit angripen. Jag skämdes över att ha blivit sjuk och jag tänkte först att jag inte skulle berätta för någon. Jag ville inte att folk skulle definiera mig med cancer.”

Levde först i förnekelse

Att vara ung och drabbas av cancer för med sig mycket tankar och känslor. Lisa minns hur hon gick igenom skräckscenario efter skräckscenario, funderingar om hur länge hon kan ha gått med cancern, om det hade hunnit sprida sig och den ovissa framtiden.

“I början var det som att jag levde i förnekelse, jag är väldigt envis och ville fortsätta som vanligt. Efter första operationen tog jag bilen hem för jag tänkte att jag kunde köra men på vägen tillbaka från sjukhuset höll jag på att svimma i bilen”

Men cancern gav även lärdomar och insikter som Lisa idag är tacksam att ha med sig. Att gå från att en högpresterande person som är van att göra allting själv till att förstå vikten av att låta andra hjälpa en och att ta en dag i taget.

“Det har varit väldigt fint att få låta andra hjälpa mig. Utan min mamma och mina vänner och kollegor som funnits där och stöttat hade jag inte klarat mig lika bra. Jag är så tacksam för alla som pratat och skrivit med mig, och det känns viktigt att säga det, vissa trodde nog att jag inte ville prata om det men det betyder väldigt mycket att höra från andra som tänkte på mig”

Tiden efter cancern

Nu har det gått en tid sedan operationerna och medicinerna. Lisa är tacksam för sjukvården och de lärdomar som hon har fått med sig, men även att veta att hon inte var ensam.

“Ung Cancer fanns där när jag var rädd, när jag kände mig ensam och få se att jag inte gick igenom det här själv. Det är därför jag vill berätta om vad jag gått igenom, jag vill dela min historia och berätta att man aldrig ska skämmas för sitt cancerbesked. Och att sjukdomen även kan föra med sig mycket bra, allt i mitt liv har blivit värt så mycket mer. Livet är skört och det behöver man ibland bli påmind om. Jag är så tacksam att allt går bra och jag är hemskt ledsen för de som lever med diagnosen genom hela sitt liv”

Läs fler berättelser från våra medlemmar här.

Fotograf: David Ge Borek

Vill du få stöd?

Vi finns till för unga vuxna som själva drabbats eller lever nära någon som drabbats av cancer.

Få stöd

Liknande inlägg

Botaniska trädgårdens rhododendrondal var inspirationen till Victors armband

Victor var bara 22 år och hade precis påbörjat sitt kandidatarbete på drömutbildningen inom industridesign. Som en blixt från en...

Läs mer
Jag vill bidra

”Det enda jag har på min önskelista är att hålla cancern i schack för att jag ska få vara med min son när han växer upp”

Cancer. För unga vuxna som plötsligt tvingas leva med eller nära sjukdomen stannar livet upp. Varje år drabbas 800 unga...

Läs mer
Ung Cancer

“När jag insjuknade i Hodgkins Lymfom 2017 var jag gravid med vår älskade Arvid”

Ung Cancers medlem Johanna fick höra att det bara var en vanlig förkylning. 2017 fick hon sin cancerdiagnos, Hodgkins Lymfom,...

Läs mer
Påverkansarbete

Din gåva gör skillnad

Tack vare din gåva kan vi fortsätta minska ensamhet och ge personligt, ekonomiskt och rehabiliterande stöd

Ge en gåva