stöd oss

Skrivet: 1 februari, 2021

När livet kommer emellan

När Lisa Stålstierna fick beskedet att hon hade cancer var det som att hennes värld stannade upp.

“Jag fick mitt cancerbesked för bara några månader sedan. Läkaren ringde när jag var på jobbet och frågade om jag kunde gå undan en stund, det jag hade på armen var elakartat. De berättade att jag hade malignt melanom.”

Lisa jobbar mitt i medievärlden på ett stort kommersiellt ljudbolag med försäljning av podcasts. Samtidigt driver hon även egen firma som agent för rockbandet Smash into pieces. Hon älskar att kunna inspirera och motivera andra runt henne. Men när cancerbeskedet kom var det som att livet kom emellan på riktigt. Det som hon aldrig trodde skulle hända hade hänt.

“Det blev en sån kontrast till mitt liv, jag kände inte igen mig själv. Det kändes som att jag hade blivit angripen. Jag skämdes över att ha blivit sjuk och jag tänkte först att jag inte skulle berätta för någon. Jag ville inte att folk skulle definiera mig med cancer.”

Levde först i förnekelse

Att vara ung och drabbas av cancer för med sig mycket tankar och känslor. Lisa minns hur hon gick igenom skräckscenario efter skräckscenario, funderingar om hur länge hon kan ha gått med cancern, om det hade hunnit sprida sig och den ovissa framtiden.

“I början var det som att jag levde i förnekelse, jag är väldigt envis och ville fortsätta som vanligt. Efter första operationen tog jag bilen hem för jag tänkte att jag kunde köra men på vägen tillbaka från sjukhuset höll jag på att svimma i bilen”

Men cancern gav även lärdomar och insikter som Lisa idag är tacksam att ha med sig. Att gå från att en högpresterande person som är van att göra allting själv till att förstå vikten av att låta andra hjälpa en och att ta en dag i taget.

“Det har varit väldigt fint att få låta andra hjälpa mig. Utan min mamma och mina vänner och kollegor som funnits där och stöttat hade jag inte klarat mig lika bra. Jag är så tacksam för alla som pratat och skrivit med mig, och det känns viktigt att säga det, vissa trodde nog att jag inte ville prata om det men det betyder väldigt mycket att höra från andra som tänkte på mig”

Tiden efter cancern

Nu har det gått en tid sedan operationerna och medicinerna. Lisa är tacksam för sjukvården och de lärdomar som hon har fått med sig, men även att veta att hon inte var ensam.

“Ung Cancer fanns där när jag var rädd, när jag kände mig ensam och få se att jag inte gick igenom det här själv. Det är därför jag vill berätta om vad jag gått igenom, jag vill dela min historia och berätta att man aldrig ska skämmas för sitt cancerbesked. Och att sjukdomen även kan föra med sig mycket bra, allt i mitt liv har blivit värt så mycket mer. Livet är skört och det behöver man ibland bli påmind om. Jag är så tacksam att allt går bra och jag är hemskt ledsen för de som lever med diagnosen genom hela sitt liv”

Läs fler berättelser från våra medlemmar här.

Fotograf: David Ge Borek

Vill du få stöd?

Vi finns till för unga vuxna som själva drabbats eller lever nära någon som drabbats av cancer.

Läs mer här om hur du kan få stöd!

Liknande inlägg

Att mista båda sina föräldrar

Vetskapen om att ens föräldrar en dag inte kommer finnas kvar har alltid varit ett faktum. Men att vid ung...

Läs mer
Cancerkunskap

”En av mina sista kurer skrek jag rakt ut att jag inte orkar mer, jag ville avsluta behandlingen.”

För lite mer än ett år sedan fick Tuva Onsten beskedet cancer. Vad hon trodde var covid-19 med symtom som...

Läs mer
Cancerkunskap

”Cancer fanns inte i min värld. Varför jag? Varför nu?”

Såma Tillakoy delar med sig av sin cancerhistoria i våra sociala medier. Läs hennes text här. ”Hej alla! Mitt namn...

Läs mer
Cancerkunskap

Din gåva gör skillnad

Tack vare din gåva kan vi fortsätta minska ensamhet och ge personligt, ekonomiskt och rehabiliterande stöd

Ge en gåva