stöd oss

Skrivet: 4 mars, 2021

”Min första tanke var: vad innebär egentligen det här för mig med nedsatt lungkapacitet?”

Michael var bara 18 år när han fick sin cancerdiagnos. Han besökte läkaren med en svullnad under nyckelbenet han hade haft ett tag. Efter en tid fram och tillbaka med sjukvården konstaterade man att svullnaden var en tumör. Diagnosen var lågmalignt kondrosarkom, eller broskcancer, som var betydligt större än vad man väntat sig. 

“Jag opererades sommaren 2010 men bara ett halvår senare fick jag ett återfall, och den nya tumören hade vuxit över flera viktiga nerver. Det var inte risken för metastaser eller de tre stora operationerna som påverkat mig mest, det är alla komplikationer av operationerna som präglat och fortfarande präglar min vardag.” 

På grund av tumörens plats tog inte bara nerverna i axeln skada, även det centrala nervsystemet blev påverkat. Operationerna Michael gjorde ledde till komplikationer som tagit flera år att förstå och upptäcka. Både matsmältningssystemet och försämrad lungkapacitet utöver en axel som inte längre fungerar som den ska. Komplikationer som gör sig påminda varje dag, men som blivit extra tydliga under den rådande pandemin. 

“Trots att jag avslutade behandlingen för åtta år sedan har jag fortfarande nära kontakt med cancervården. När viruset bröt ut kom beskedet att personer med dåliga lungor drabbades extra hårt. Min första tanke var ‘vad innebär egentligen det här för mig med nedsatt lungkapacitet?’” 

Den bristande kontakten med sjukvården

Michael försökte kontakta onkologen för att få reda på mer men det kändes nästintill omöjligt att få svar. Efter att ha ringt varje dag i en vecka fick han till slut svar på 1177.se att läkaren skulle kontakta honom. 

Läkaren kontaktade mig efter ett tag och sa att jag skulle ta det väldigt försiktigt. Men när jag kom tillbaka på kontroll hos läkaren visade det sig att jag kanske tolkat informationen lite väl hårt. Jag har försökt vara extra försiktig men det är svårt. Nu när det är dags för vaccin och de har börjat prata om de olika grupperna har jag försökt få svar på vilken grupp jag tillhör. Har försökt ringa 1177 flera gånger men svaret har varit att det inte finns några tider kvar för dagen och att jag ska återkomma nästa dag. Men jag får samma svar varje dag jag ringt.” 

Något som Michael känt varit extra viktigt att prata om i dessa tider är att det inte är pandemin som orsakat problemen inom sjukvården. Under de tio år han varit i kontakt med sjukvården har han vid flera tillfällen haft svårt att få tag på dem när han behöver. Även om Michael är tacksam för sjukvården och de läkare som tog hand om honom när han var sjuk finns samtidigt en frustration över hur sjukvårdssystemet är uppbyggt. Känslan av att sjukvården inte ser personen bakom sjukdomen. Det finns den expertkompetens som räddade livet på honom men det finns ingen som kan ta emot en när man behöver svar eller stöttning i det man går igenom. 

Alla unga vuxna lever inte med samma förutsättningar

“Jag är livrädd för vad mina åkommor och komplikationer kommer innebära om 30 år med tanke på att jag redan nu hamnar i samma riskgrupp som en 65-åring. Hur är det då när jag är 65 år? Jag tror att det är ytterst få som förstår konsekvenserna av det här.” 

Michael som är tränare för ett lag i elitvolleyboll har sett hur covid-19 varit som en vanlig influensa för spelarna. Michael har själv tvingats hålla sig på läktaren för att inte riskera att bli sjuk. För honom kan en vanlig förkylning innebära lunginflammation.

“Skenet bedrar, alla unga människor har inte samma fysiska förutsättningar. Jag är en 29-årig kille på 190 cm som ser ut att leva sitt liv som alla andra, men min läkare kan ha sagt tre dagar tidigare att jag inte kan klara att få en infektion. Det känns lite talande för oss som får cancer när vi är unga. Det handlar inte bara om att överleva utan även om att få leva.” 

Vill du få stöd?

Vi finns till för unga vuxna som själva drabbats eller lever nära någon som drabbats av cancer.

Få stöd

Liknande inlägg

Ung Cancer deltog i US-Sweden Cancer Summit i Washington

Den 12-14 mars var Ung Cancer inbjudna av sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson att delta på US-Sweden Cancer Summit i Washington....

Läs mer
Ung Cancer

Svenska Bordtennisförbundet + Ung Cancer

Ung Cancer och Svenska Bordtennisförbundet har ingått ett samarbetsavtal med fokus på att nå fler unga vuxna, öka engagemanget för...

Läs mer
Ung Cancer

Ung Cancer medverkar på KATARINA CUP tillsammans med Adam Taal

Adam Taal startar tillsammans STIGA och Svenska Bordtennisförbundet Sveriges allra första musik- och bordtennisfestival – KATARINA CUP lördagen den 15...

Läs mer
Ung Cancer

Din gåva gör skillnad

Tack vare din gåva kan vi fortsätta minska ensamhet och ge personligt, ekonomiskt och rehabiliterande stöd

Ge en gåva