AKTUELLT
Aktuell kategori
Andra kategorier
Skrivet: 18 september, 2024
Linnea fick cancerdiagnos fyra dagar innan hon skulle cykla Vätternrundan
Att genomföra En Svensk Klassiker är en enorm utmaning för vem som helst. För Linnea, som mitt under sitt livs största satsning fick beskedet att hon hade spottkörtelcancer, blev utmaningen ännu större. De fyra loppen i En Svensk Klassiker blev en symbol för hennes kamp – både mot sjukdomen och för att uppfylla sina drömmar.
Linnéa, 27 år från Katrineholm, hade just påbörjat resan mot En Svensk Klassiker när hennes liv vändes upp och ner. Med en dotter på ett år och sin sambo vid sin sida, kämpade hon sig genom Vätternrundan (315 km cykling) samtidigt som hon brottades med en ny verklighet: hon hade fått cancer.
Knölen visade sig vara cancer
I januari 2024 upptäckte Linnéa en liten knöl i kinden, ungefär som en ärta. Hon oroade sig inte särskilt mycket, men under våren växte knölen till storleken av en vindruva. I april tog hon kontakt med en tandläkare som remitterade henne till en specialist.
– Jag trodde verkligen att det var något ofarligt, kanske en godartad tumör. När jag fick beskedet om att det var cancer hade jag svårt att ta in det. Jag är sjuksköterska själv och ändå kunde jag inte riktigt förstå vad det innebar, berättar Linnéa.
Det var först efter att hon hade genomfört en operation i slutet av maj som hon fick det definitiva beskedet. Tumören var elakartad och skulle kräva mer behandling. Men trots det valde Linnéa att inte låta sjukdomen stoppa henne.
Cyklade 315 kilometer efter cancerbeskedet
Bara en vecka efter beskedet om att knölen var en elakartad tumör ställde sig Linnéa på startlinjen på Vätternrundan. Hon hade lagt ner många träningstimmar på cykeln och hade redan klarat av det första loppet – Vasaloppet. Att hoppa över Vätternrundan fanns inte i hennes värld.
– De första 10 milen var tuffa, psykiskt. Jag hade inte hunnit bearbeta allt eller prata med en läkare ordentligt. Tankarna snurrade. Men jag bestämde mig under loppet att göra något mer av min resa, att jag ville starta en insamling för Ung Cancer när jag springer det sista loppet i En Svensk Klassiker, säger Linnéa.
Det blev ett avgörande ögonblick för henne. Idén om insamlingen blev en symbol för kampen – både mot cancern och för att hon skulle genomföra sin klassiker, oavsett sjukdomen.
Flyttade fram operationen för att simma Vansbrosimningen
När läkarna planerade en ny operation i början av juli var Linnéa mitt uppe i träningen inför Vansbrosimningen, hennes tredje lopp i En Svensk Klassiker. Hon hade bestämt sig för att genomföra hela klassikern, och även om hon förstod allvaret i situationen ville hon inte låta cancern ta ifrån henne den drömmen.
– Läkaren ville operera mig i vecka 27, men då sa jag nej. Jag skulle simma Vansbrosimningen veckan efter och det kändes för viktigt för mig. Jag frågade om det var farligt att skjuta upp operationen en vecka, och läkaren försäkrade mig om att det inte var det. Så vi bokade om operationen till vecka 28, berättar Linnéa.
– Vansbrosimningen var en fantastisk upplevelse. Jag var pigg efteråt och fick energi av att klara av det. Det var precis vad jag behövde för att orka med nästa steg.
Efter Vansbrosimningen fick Linnéa genomgå den viktiga operationen och blev sjukskriven i 3,5 vecka.
– Jag ville verkligen inte sjukskriva mig, men efter operationen fick jag så ont att det inte gick. Det tog flera veckor innan jag kunde öppna munnen och äta igen, berättar hon.
Linnéa är nu slutbehandlad för cancern, men hon kommer att genomgå täta kontroller under de kommande fem åren. Hennes vardag har börjat återgå till det normala, men hon påminns fortfarande om sjukdomen genom de fysiska men hon har kvar efter operationerna.
– Jag försöker göra saker som får mig att må bra och vila när jag behöver det. Jag har fortfarande ont och men från operationen, men jag slipper strålning och försöker tänka positivt.
Startar insamling för Ung Cancer inför Lidingöloppet
Med det sista loppet, Lidingöloppet, kvar i klassikern står Linnéa inför sin största fysiska utmaning. Löpningen är inte hennes starkaste gren, men hon ser fram emot att gå i mål. Inför Lidingöloppet startar Linnéa insamlingen som hon började tänka på under Vätternrundan.
– Jag är så nervös. Jag har aldrig sprungit Lidingöloppet. Jag kommer vara mer peppad än nervös, och känslan när man står på startlinjen är alltid speciell. Jag hoppas att min insamling för Ung Cancer ska dra in mycket pengar för att hjälpa andra unga vuxna i samma situation, säger hon.
Lidingöloppet markerar slutet på en lång resa för Linnéa. Inte bara har hon genomfört fyra av de tuffaste loppen i Sverige, hon har också mött cancern med styrka och beslutsamhet. Och även om resan har varit tung, har hon hittat kraften att fortsätta framåt.
– När jag går i mål kommer jag känna en enorm lättnad. Det här är min resa, och jag ska klara det. Inget ska stoppa mig.
Stöd vårt arbete!
Vi stöttar unga vuxna cancerberörda genom att minska ensamhet och erbjuda rehabiliterande och ekonomiskt stöd.
Bidra här!