stöd oss

Skrivet: 29 februari, 2024

Kravlös gemenskap minskar ensamhet hos unga vuxna

Ensamhet är ett av de vanligaste orden unga vuxna cancerdrabbade och närstående använder när de beskriver sina erfarenheter. Hos Ung Cancer får de möjlighet att bryta isoleringen.

”Jag tror att ensamheten jag kände var mycket kopplad till att jag inte kände någon som hade gått igenom eller ens haft en nära anhörig eller förälder som varit så sjuk. Det var svårt för andra att på riktigt förstå hur det var. Jag hade behövt någon att kunna prata med utan att bli dömd eller behöva väga mina ord i rädsla för att bli missförstådd.” – Närstående medlem i Ung Cancer

Citatet ovan från en av Ung Cancers 4100 medlemmar beskriver en vanlig erfarenhet, det kan vara svårt att prata om cancer med vänner och familj. Det är en av de bidragande orsakerna till att unga vuxna cancerdrabbade och närstående känner sig så ensamma. Att få träffa andra jämnåriga som förstår vad man går igenom är en av de viktigaste anledningarna till att unga vuxna vänder sig till Ung Cancer. 

Ung Cancer bedriver sedan många år mötesplatser och medlemsträffar. En kravlös miljö får unga vuxna möta andra cancerdrabbade eller närstående unga vuxna, och dela erfarenheter, tips och råd, eller bara umgås. Under 2024 kommer Ung Cancer fokusera på att utveckla detta verksamhetsområde, med stöd av stiftelsen Idéer för livet, något Ung Cancer är otroligt glada och tacksamma för.

– Att erbjuda möjligheten att träffa andra unga vuxna som lever med och nära cancer är ett av Ung Cancers viktigaste uppdrag, säger Therese Leijon. Vi är otroligt glada över stödet från Idéer för livet, och ser väldigt mycket fram emot detta samarbete.

Är du ung vuxen och cancerdrabbad eller närstående till någon med cancer? Du kan läsa mer om hur du kan få stöd här.

Är du i behov av stöd?

Ung Cancer finns till för unga vuxna cancerdrabbade och närstående mellan 16-30 år. Vi ger våra medlemmar möjlighet att få rehabilitering, stipendier för att få ekonomin att gå ihop och få träffa andra och uppleva en gemenskap i en tid då det är lätt att känna sig ensammast i världen.

Få stöd

Liknande inlägg

Svenska Bordtennisförbundet + Ung Cancer

Ung Cancer och Svenska Bordtennisförbundet har ingått ett samarbetsavtal med fokus på att nå fler unga vuxna, öka engagemanget för...

Läs mer
Ung Cancer

Kan naturvistelser förbättra unga canceröverlevares hälsa?

De senaste åren har det bland människor i allmänhet samt inom forskning uppmärksammats att vistelse i naturen kan bidra till...

Läs mer
Få stöd

MTRX säger Fuck Cancer ombord under rosa månaden

Oktober = rosa. Vi på Ung Cancer lyfter i och med den rosa månaden de svårigheter som kommer i och...

Läs mer
Jag vill bidra

Din gåva gör skillnad

Tack vare din gåva kan vi fortsätta minska ensamhet och ge personligt, ekonomiskt och rehabiliterande stöd

Ge en gåva