stöd oss

Skrivet: 15 april, 2021

”Jag googlade och insåg att det kunde vara testikelcancer”

För fyra år sedan upptäckte Tomas att han blivit drabbad av testikelcancer. Nu uppmanar han alla att hålla koll på sina bollar.

”Jag hade precis lagt mig i sängen och skulle bara klia lite på pungen när jag kände en tydlig hård utväxt på vänster testikel. Jag började googla och insåg ganska snabbt att det kunde vara testikelcancer. Egentligen visste jag ingenting om cancerformen, hade knappt ens hört talas om det. Det var tur att jag googlade annars hade jag inte tagit det på så stort allvar.

Jag gick till läkaren, som undersökte pungen, men först trodde att det var en inflammation i ena bitestikeln. Jag blev väldigt lättad, men fick ändå lämna prover. Proverna visade att det inte alls var någon inflammation, men jag skickades ändå inte vidare på någon remiss eller röntgen. Istället fick jag själv söka upp vårdcentralen på nytt, be om en remiss och några veckor senare fick jag tid för röntgen.

Det tuffaste var beskedet om cellgifter

Därefter gick allt snabbt. De konstaterade att det var testikelcancer och jag opererades. De gjorde röntgen som visade att det inte hade spridit sig och jag tänkte först att det skulle var en piece of cake. Men blodprovet tre veckor efter operationen visade att cancern fortfarande fanns kvar och jag fick börja med cellgifter i två-tre månader. Det var det tuffaste beskedet.

Vården var otrolig när det väl hade konstaterats att det var testikelcancer. Men vårdcentralen tog mig inte på allvar och hade approachen att det inte händer unga. Men de borde sett att jag var orolig och att jag behövde stöd. När min behandling hade startat ordnade min mamma ett möte med vårdcentralen för att de skulle lyssna på oss och att det inte skulle hända någon annan.

Under behandlingen fokuserade jag bara på att bli frisk. Det var som att jag kopplade bort världen runt om. Jag minns att jag fick tips från läkaren att inte äta det jag älskar att äta under cellgifterna för att jag inte skulle förstöra smaken av det. När jag var färdigbehandlad i maj kändes det inte så farligt, inte heller första blodprovskontrollen efter sommaren.

Rädsla för återfall

Men när första röntgen skulle göras senare den hösten var det som att kroppen gjorde fysiskt ont. Jag kunde knappt sova och jag tänkte hela tiden nu är det kört, smärtan i kroppen förvärrade allt. Men röntgen visade inget och när de berättade att det såg bra ut var det som att allt släppte. Jag går fortfarande på kontroller och nu har jag lärt mig att leva med återfallsrädslan. Oron har inte minskat men jag har lärt mig att hantera den.

Jag visste inte att Ung Cancer fanns förrän jag fick beskedet själv och jag ville fråga saker. Jag sökte på Facebook om Ung Cancer och gick med i Facebook-gruppen. Man kunde fråga om någon gick igenom samma sak. Det var skönt att hitta stöd hos andra som går igenom samma sak, att kunna dela tankar med andra människor som förstod vad man gick igenom, det kändes som att det behövdes. Jag är fortfarande inne och läser varje dag om något dyker upp, det är en fin grupp att vara med i.

Nu är det nästan fyra år sedan jag började behandlingen. Jag vill säga till alla unga killar att hålla koll på sina bollar och att lära känna dem. Kolla två-tre gånger i månaden och om du känner en förändring på någon testikel: Sök vård på en gång. Gå inte och vänta och hoppas på att det försvinner. Det behöver givetvis inte vara cancer, men det är värt att kolla upp det.”

Tomas Unnebo berättar om testikelcancern. Kolla bollarna och lär dig mer om testikelcancer här eller någon av de andra killarnas berättelse här. Känner du oro eller har du själv hittat någon knöl på din testikel? Hör av dig till din vårdcentral eller 1177.se för att få hjälp.

Vill du stötta Ung Cancers arbete?

Läs mer om vad du kan göra för att stötta Ung Cancers arbete här.

Jag vill bidra

Liknande inlägg

Caroline Ensér blir ny ordförande för Ung Cancer

Den 15 maj hade Ung Cancer årsmöte där en ny styrelse valdes. Caroline Ensér tar över rollen som ordförande för...

Läs mer
Ung Cancer

Botaniska trädgårdens rhododendrondal var inspirationen till Victors armband

Victor var bara 22 år och hade precis påbörjat sitt kandidatarbete på drömutbildningen inom industridesign. Som en blixt från en...

Läs mer
Jag vill bidra

Ung Cancer lanserar kraftfull kampanj med fokus på unga cancerdrabbade vuxna

Minns du din första kyss, din första lägenhet eller din första kärlek? 840 unga vuxna får varje år uppleva en...

Läs mer
Ung Cancer

Din gåva gör skillnad

Tack vare din gåva kan vi fortsätta minska ensamhet och ge personligt, ekonomiskt och rehabiliterande stöd

Ge en gåva