stöd oss

Skrivet: 5 december, 2023

“Genom att engagera sig frivilligt kan du få mycket tillbaka” – Sara förenar cancerdrabbade i Östersund

Den 5 december firas Frivillighetens dag nationellt. Under lång tid har Ung Cancer haft medlemsträffsansvariga – personer som förenar unga vuxna cancerdrabbade och närstående för att skapa gemenskap och möjligheter att möta likasinnade. Sara från Östersund är en av dem.

”Östersund behövde mer engagemang”

Saras resa med Ung Cancer startade på Instagram när hon som 18-åring drabbades av cancer för första gången och letade efter ett sammanhang där andra kunde relatera till hennes erfarenheter.

Jag har varit med på någon träff där jag fick ta med mig en anhörig till en spa weekend en gång, och såklart stöttat genom att handla armband och liknande”, berättar Sara. “Men först 2019 kände jag att Östersund behövde mer engagemang då staden i sig inte erbjuder så mycket för unga cancerdrabbade.

Därefter tog Sara kontakt med Ung Cancer när fler behövdes för att engagera sig i medlemsträffar runt om i landet. Men slutet på 2019 blev inte som Sara tänkt.

Jag fick återfall i slutet på 2019 i min cancer, så därför kunde jag inte bli ansvarig för Östersund just då som jag tänkt, utan jag pausade allt då och tog mig an min andra tuffa resa i livet först. Turligt nog har det gått rätt bra och jag är frisk idag. Så i början på 2021 tog jag åter igen kontakt med föreningen om att jag kunde engagera mig igen, och efter detta har jag haft en hel del träffar runt om i Östersund med olika medlemmar”, förklarar Sara.

“Det ger väldigt mycket och att skapa ett forum att få känna sig trygg i känns väldigt viktig”

Under Saras tid som medlemstäffansvarig har hon fått uppleva flera minnesvärda ögonblick och händelser som varit viktiga för henne, bland annat har hon fått umgås mer med sin syster.

Helgen jag och min syster fick i Sundsvall med hotell, spa och julshow för några år sedan var ett minne jag länge kommer ta med mig. Även om familjen är en stor del av sin tid som cancersjuk så var det en positiv upplevelse och mitt första möte med andra i min ålder som haft det tufft. Jag och min syster fick också umgås lite mer än vi hade gjort tidigare.”

Enligt Sara är det bästa med att engagera sig frivilligt för Ung Cancer utbytet med andra personer, som kan dela sina erfarenheter och förstå vad hon och andra varit med om.

Det är en tuff tid när man får en cancerdiagnos och inte alltid finns det utrymme att prata med andra som förstår. Det ger väldigt mycket och att skapa ett forum att få känna sig trygg i känns väldigt viktigt.

Gemenskap, lära av andra och ett viktigt forum

För dig som vill engagera dig i Ung Cancer berättar Sara att gemenskapen och möjligheten att lära av andra är ovärderliga.

Cancer tar så mycket ifrån en, men det lär också en att uppskatta livet och de människor som finns omkring en. Det som ofta saknas är gemenskap och det får du i ett sådant forum. Du får utrymme att ställa frågor, hitta människor som förstår dig och kan lyssna på dig om du behöver prata. Det finns också medlemsträffar och liknande som gör att vi kan samlas och göra något positivt av det tuffa. Genom att engagera sig frivilligt kan du få mycket tillbaka, och även lära dig av andra människor som du kanske inte gjort annars.”

Vill du engagera dig? Läs mer på Medlemsträffar – Vi håller träffar i hela Sverige – Ung Cancer eller hör av dig till vår verksamhetsutvecklare Erik: erikahlin@ungcancer.se


Liknande inlägg

Fuck Cancer – årets viktigaste dokumentär har premiär på TV4play

Tänk dig… Du har precis tagit studenten, flyttat till första lägenheten, planerar att resa jorden runt med kompisarna, fått ditt...

Läs mer

Ung Cancer genomför en telefonkampanj!

Vi vill informera om att vi just nu genomför en telefonkampanj. En kommunikationsbyrå ringer till givare och armbandsköpare till Ung Cancer på uppdrag...

Läs mer
Jag vill bidra

STIGA Sports och Ung Cancer lottar ut årets viktigaste pingisbord

Ung Cancer har sedan slutet av 2018 haft en koppling till pingissverige genom toppspelaren och Fuck Cancer-ambassadören Truls Möregårdh och...

Läs mer
Jag vill bidra

Din gåva gör skillnad

Tack vare din gåva kan vi fortsätta minska ensamhet och ge personligt, ekonomiskt och rehabiliterande stöd

Ge en gåva