AKTUELLT
Aktuell kategori
Andra kategorier
Skrivet: 4 december, 2024
Från förlust till hopp – Clara hedrar minnet av mamman hon aldrig lärde känna
När Clara Landblom var fyra år gammal förlorade hon sin mamma, Johanna Åbrink, i bröstcancer. Idag, som 17-åring, släpper hon sin egna kortdokumentär – “Minnet av mamma” – tillsammans med Ung Cancer. I filmen delar hon sin egen erfarenhet av sorg och saknad för att hjälpa andra unga vuxna att navigera genom de svåra känslor och saknade minnen som följer med att växa upp utan en förälder.
– Jag var så liten när mamma gick bort. Ibland känns det som att hon en dag ska knacka på dörren och förklara varför hon var borta så länge. Jag letar efter henne varje dag faktiskt.” säger Clara.
Nu vill Clara hjälpa andra unga närstående att hitta stöd i tid genom en ny medlemskampanj med Ung Cancer.
Himlen kan gott vänta
Claras mamma Johanna var själv en engagerad medlem i Ung Cancer. Hon deltog då på träffar med andra unga cancerdrabbade i samma situation och spred information om hur det var att leva med cancer som ung småbarnsmamma till två små barn. Johanna gjorde filmer med Ung Cancer, som finns kvar idag och som är några av få tillfällen som Clara kan se sig med sin mamma och höra hennes röst. Johanna var en viktig del av det nätverk Ung Cancer blev strax efter att organisationen grundades och fick ett sammanhang att landa i med andra som förstod. Johanna skrev bloggen “Himlen kan gott vänta”, ett uttryck som blivit viktigt för Clara.
– Jag har tatuerat in “Himlen kan gott vänta” på min arm. Det mantrat var något hon levde efter. Att hon hade så mycket att leva för och att himlen gott kunde vänta ett tag till på henne, säger Clara.
Ensamhet och sökandet efter sammanhang för unga närstående
Sökandet efter en förälder, ett syskon eller en partner som varit sjuk eller som gått bort är en situation som tusentals unga vuxna befinner sig i, och där de ofta inte får det stöd som behövs. Ung Cancers senaste rapport visar att 69 % av unga närstående har känt sig ensamma och isolerade och 50 % har haft ett stort behov att möta andra jämnåriga i samma situation, men endast en fjärdedel har fått möjligheten. Behovet av att träffa andra som är unga närstående är stort, att vara i ett sammanhang där andra förstår utan att tycka synd om eller bli obekväm. Någon som vågar fråga och ta emot svaret och ett sammanhang där du ibland inte ens behöver fråga.
Det är okej att inte vara okej
Clara beskriver att hon har letat efter sin mamma och sitt sammanhang hela livet och i det sökandet hittade hon det sammanhang som hennes mamma hade som cancerdrabbad; Ung Cancer. Clara är idag medlem för att få stöd och stötta andra unga som gått igenom liknande händelser i livet, för att hitta sina svar och för att hedra minnet av sin mamma.
Under sommaren spelades en film in för att visa på behovet av sammanhang för unga vuxna och visa det stöd som finns att få, en film där Clara beskriver sökandet efter sin mamma.
– Jag vet att det är många som har samma känslor som jag har. Jag önskar att någon hade sagt till mig när det var som allra värst att det är okej att inte vara okej. Med filmen vill jag visa att andra i samma situation inte behöver vara ensamma.
Clara beskriver att kontakten med Ung Cancer har gett henne stödpelare, nästan som kryckor, som hon kan luta sig mot.
– Det är liksom här och nu i livet som är det finaste vi har, säger Clara.
Är du i behov av stöd?
Ung Cancer finns till för unga vuxna cancerdrabbade och närstående mellan 16-30 år. Vi ger våra medlemmar möjlighet att få rehabilitering, stipendier för att få ekonomin att gå ihop och få träffa andra och uppleva en gemenskap i en tid då det är lätt att känna sig ensammast i världen.
Få stöd