stöd oss

Skrivet: 7 mars, 2024

Första möte för arbetsgruppen om unga vuxna och cancer

För att förbättra vården och stödet till unga vuxna som drabbats av cancer har en tillfällig nationell arbetsgrupp tillsatts av Regionala cancercentrum i samverkan. Den 6 mars hade gruppen sitt första möte. 

– Det känns fantastiskt roligt att detta äntligen dragit igång, säger Therese Leijon, generalsekreterare på Ung Cancer. Jag är särskilt glad över att ha en bred samling kompetenser och stort engagemang hos alla som deltar. 

Arbetsgruppen är ett resultat av den workshop som Ung Cancer tillsammans med Kjell Ivarsson, nationell cancersamordnare och RCC i samverkan arrangerade 8 november 2023. 

– Under workshopen blev det tydligt vilket enormt engagemang det finns för unga vuxna med cancer runt om i landet, men att det behövs ett forum för att säkerställa att kunskap och initiativ får spridning och kan implementeras på fler håll i landet, säger Therese. Vi är väldigt glada att RCC i samverkan ser vikten av ökat fokus på unga vuxna. 

Arbetsgruppens uppdrag är att samla och sprida kunskap och initiativ som särskilt fångar behoven hos unga vuxna med cancer, med målsättningen att säkerställa vård och stöd som bättre möter deras behov. 

I arbetsgruppen ingår vårdpersonal med olika kompetenser, med lång erfarenhet av att arbeta med unga vuxna och cancer, två av Ung Cancers medlemmar samt en person från Ung Cancers kansli. 

Vill du veta mer? 

I april släpper Ung Cancer De unga bakom cancern – en rapport om unga vuxna cancerdrabbade och närstående i Sverige 2023. I samband med detta ordnas ett digitalt lanseringsevent 9 april. Du kan läsa mer och anmäla dig till detta här.

Du kan ta del av anteckningarna från workshopens diskussioner och presentationerna som visades under dagen här

Vill du stötta Ung Cancers arbete?

Läs mer om vad du kan göra för att stötta Ung Cancers arbete här.

Jag vill bidra

Liknande inlägg

Så fungerar den svenska sjukförsäkringen

Ung Cancer har tillsammans med Försäkringskassan tagit fram anpassad information till dig som är sjuk och inte har möjlighet att...

Läs mer
Cancerkunskap

Var med och skriv under på Ung Cancers namninsamling

Nu behöver vi er hjälp att visa hur viktigt det är att en förändring sker inom Försäkringskassan. Ung Cancer har...

Läs mer
Påverkansarbete

Ung Cancer släpper ny rapport om Försäkringskassan

Nu vittnar 100 unga vuxna cancerdrabbade och närstående om att stödet från Försäkringskassan är katastrofalt. Organisationen Ung Cancer kräver att...

Läs mer
Påverkansarbete

Din gåva gör skillnad

Tack vare din gåva kan vi fortsätta minska ensamhet och ge personligt, ekonomiskt och rehabiliterande stöd

Ge en gåva