stöd oss

Skrivet: 3 oktober, 2017

Dags att börja prata om cancerbaksmällan

Vägen tillbaka från cancern är lång, särskilt för unga vuxna. Precis när man förväntas rivstarta sin karriär, vara attraktiv, sexuellt aktiv och bli som mest självständig tvingar cancern en att dra i nödbromsen. Livet sätts på paus och man kommer ut på andra sidan med ärrad kropp och knopp.
Våra medlemmar berättar om hur samhället, vården och sociala normer inte är anpassad efter detta. Många runt omkring har svårt att förstå varför man som ung vuxen canceröverlevare fortsätter att må dåligt. Det gäller både de som själva drabbats av cancer men även de som kommit nära den.
Ung Cancer jobbar redan med rehabilitering för sina medlemmar men nu vill vi att hela samhället ska ta sitt ansvar och hjälpa de som genomgått cancerbehandling eller lever nära någon som gjort det. Under rosa månaden hamnar fokus ofta på forskning och överlevnadssiffror, vilka är enormt viktiga ämnen men vi vill att det ska handla om mer än så. Därför pratar vi om cancerbaksmällan i oktober.
Under rosa månaden vill nu sprida våra medlemmars egna berättelser om cancerbaksmällan och på så sätt öka kunskapen i ämnet. Genom det hoppas vi få till en förändring inom vård, samhäll och i sociala sammanhang. Förhoppningen till framtiden är tydlig; ingen cancerberörd ska behöva kämpa ensam – även efter sjukdomen.
Läs vår debattartikel om cancerbaksmällan i Aftonbladet.
Följ cancerbaksmällan på vår Instagram och Facebook.
Läs vårt pressmeddelande om cancerbaksmällan.


Liknande inlägg

Stort gensvar efter workshop om unga vuxna och cancer

Den 8 november arrangerade Ung Cancer workshopen “Inte längre barn, men när är man vuxen – om unga vuxna och...

Läs mer
Påverkansarbete

Medlemmarnas erfarenheter i fokus på workshop om unga och cancer

Under 2023 har Ung Cancer genomfört en omfattande behovsanalys tillsammans med våra medlemmar. Nu presenteras delar av resultaten vid en...

Läs mer
Påverkansarbete

“Inte längre barn, men när är man vuxen?” – unga vuxna cancerdrabbade i fokus i höst

Unga vuxna har andra behov och förutsättningar än yngre barn och äldre vuxna. Men hur kan samhället och vården bättre...

Läs mer
Påverkansarbete

Din gåva gör skillnad

Tack vare din gåva kan vi fortsätta minska ensamhet och ge personligt, ekonomiskt och rehabiliterande stöd

Ge en gåva