stöd oss

Skrivet: 24 juli, 2020

Christina Freij är Månadens givare i juli

Christinas dotter Linda drabbades av cancer när hon var 18 år. Under sin tid som sjuk fick Linda stort stöd av Ung Cancer. Idag är Christina stolt månadsgivare till Ung Cancer då hon själv sett på nära håll hur viktig verksamheten är för unga vuxna som drabbas av cancer. 

Christina är 55 år och jobbar till vardags som textillärare. Hon har tre vuxna barn, Fredrik, Patrik och ängladottern Linda som blev 19 år.
  Det var på Valborgsmässoafton 2014 som livet ställdes på ända när Linda fick åka in akut på grund av magsmärtor som efter flertalet undersökningar, ultraljud, röntgen och provtagningar visade sig vara cancer. Efter det följde flera ångestfyllda månader med cellgiftsbehandlingar, operation av tumören och fortsatta provtagningar. 

“Jag kom i kontakt med Ung Cancer när min dotter fick sin diagnos. Insåg hur viktigt det var för henne att få prata med de som hade kunskap och förstod hennes mående. Så jag kontaktade Ung Cancer för stöd. Hon fick stöd på sjukhuset av Ung Cancers aktivitetssamordnare och fick sedan en cancerkompis, Vendela, som hade liknande diagnos. De skrev en del till varandra.” – Christina.

Strax över ett år efter att tumören upptäckts tar Linda studenten. Hon får ok från sin läkare att gå på studentbalen, dock i en annan klänning än tänkt då kroppen, på grund av cancern, blivit extremt vätskefylld. Lagom till midsommar blev Linda inlagd för en ytterligare en behandling på Sahlgrenska i Göteborg, denna gång i ett rum som Ung Cancer gjort i ordning för unga vuxna cancerdrabbade.

Sommaren 2015 blev inte alls som tänkt då Linda plötsligt blev väldigt dålig, fick sämre värden och rasade i vikt. Sommardrömmar om att gå på festival ställdes in och cellgiftsbehandlingar sköts fram då Lindas kropp var för svag. Men mitt i allt sken Lindas personlighet med den hesa rösten och skrattet. Totalt låg hon på sjukhus 46 dagar den sommaren.

I oktober började Linda tillsammans med en präst planera sin egen begravning, endast 19 år gammal. Under hela sjukhusvistelsen var hon så mån om alla. Ingen fick hälsa på utan sällskap, för blev man ledsen skulle man inte åka hem själv.

Kvällen den 6 oktober fick Christina tillåtelse att skjuta ihop sin säng med Lindas och innan hon somnade sa Linda sina sista ord: Jag älskar dig, mamma. Dagen efter somnade hon in och familjens liv skulle aldrig mer bli detsamma.

“Jag blev månadsgivare för att jag på nära håll sett hur viktig Ung Cancers verksamhet är för unga som drabbats. Gemenskapen med dem som verkligen förstår är guld värd och vill gynna verksamheten. Ung Cancer gör verkligen skillnad.” – Christina.

Gör som Christina, bli månadsgivare till Ung Cancer och stötta unga vuxna cancerdrabbade och närstående varje månad, året om. Stort tack till Christina som delar sin berättelse och blivit månadsgivare. Tillsammans gör vi skillnad, här & nu!

Stöd vårt arbete!

Vi stöttar unga vuxna cancerberörda genom att minska ensamhet och erbjuda rehabiliterande och ekonomiskt stöd.

Bidra här!

Liknande inlägg

Ung Cancer lanserar kraftfull kampanj med fokus på unga cancerdrabbade vuxna

Minns du din första kyss, din första lägenhet eller din första kärlek? 840 unga vuxna får varje år uppleva en...

Läs mer
Ung Cancer

Ung Cancer lanserar rapport om de unga bakom cancern

“Kände mig ensam i situationen jag befann mig i. När jag fick min behandling så var jag instängd på sjukhuset...

Läs mer
Påverkansarbete

Stöd till andra unga vuxna som drabbas av cancer – till minne av Andreas Waldo

Den 29 februari tog Ung Cancer emot 20 000 kronor från stiftelsen Waldos Wänner i Växjö i samband med hockeymatchen mellan...

Läs mer
Ung Cancer

Din gåva gör skillnad

Tack vare din gåva kan vi fortsätta minska ensamhet och ge personligt, ekonomiskt och rehabiliterande stöd

Ge en gåva