stöd oss

Skrivet: 24 juli, 2020

Christina Freij är Månadens givare i juli

Christinas dotter Linda drabbades av cancer när hon var 18 år. Under sin tid som sjuk fick Linda stort stöd av Ung Cancer. Idag är Christina stolt månadsgivare till Ung Cancer då hon själv sett på nära håll hur viktig verksamheten är för unga vuxna som drabbas av cancer. 

Christina är 55 år och jobbar till vardags som textillärare. Hon har tre vuxna barn, Fredrik, Patrik och ängladottern Linda som blev 19 år.
  Det var på Valborgsmässoafton 2014 som livet ställdes på ända när Linda fick åka in akut på grund av magsmärtor som efter flertalet undersökningar, ultraljud, röntgen och provtagningar visade sig vara cancer. Efter det följde flera ångestfyllda månader med cellgiftsbehandlingar, operation av tumören och fortsatta provtagningar. 

“Jag kom i kontakt med Ung Cancer när min dotter fick sin diagnos. Insåg hur viktigt det var för henne att få prata med de som hade kunskap och förstod hennes mående. Så jag kontaktade Ung Cancer för stöd. Hon fick stöd på sjukhuset av Ung Cancers aktivitetssamordnare och fick sedan en cancerkompis, Vendela, som hade liknande diagnos. De skrev en del till varandra.” – Christina.

Strax över ett år efter att tumören upptäckts tar Linda studenten. Hon får ok från sin läkare att gå på studentbalen, dock i en annan klänning än tänkt då kroppen, på grund av cancern, blivit extremt vätskefylld. Lagom till midsommar blev Linda inlagd för en ytterligare en behandling på Sahlgrenska i Göteborg, denna gång i ett rum som Ung Cancer gjort i ordning för unga vuxna cancerdrabbade.

Sommaren 2015 blev inte alls som tänkt då Linda plötsligt blev väldigt dålig, fick sämre värden och rasade i vikt. Sommardrömmar om att gå på festival ställdes in och cellgiftsbehandlingar sköts fram då Lindas kropp var för svag. Men mitt i allt sken Lindas personlighet med den hesa rösten och skrattet. Totalt låg hon på sjukhus 46 dagar den sommaren.

I oktober började Linda tillsammans med en präst planera sin egen begravning, endast 19 år gammal. Under hela sjukhusvistelsen var hon så mån om alla. Ingen fick hälsa på utan sällskap, för blev man ledsen skulle man inte åka hem själv.

Kvällen den 6 oktober fick Christina tillåtelse att skjuta ihop sin säng med Lindas och innan hon somnade sa Linda sina sista ord: Jag älskar dig, mamma. Dagen efter somnade hon in och familjens liv skulle aldrig mer bli detsamma.

“Jag blev månadsgivare för att jag på nära håll sett hur viktig Ung Cancers verksamhet är för unga som drabbats. Gemenskapen med dem som verkligen förstår är guld värd och vill gynna verksamheten. Ung Cancer gör verkligen skillnad.” – Christina.

Gör som Christina, bli månadsgivare till Ung Cancer och stötta unga vuxna cancerdrabbade och närstående varje månad, året om. Stort tack till Christina som delar sin berättelse och blivit månadsgivare. Tillsammans gör vi skillnad, här & nu!


Liknande inlägg

Ung Cancer-milen blev succé

Under 2-11/april pågick Ung Cancer-milen runt om i Sverige. Vårt alldeles egna lopp där försäljningen av löparplatser gick till vår...

Läs mer
Jag vill bidra

Spring för Ung Cancer i vårt första digitala lopp

Efter satsningar i form av Göteborgsvarvet och #jagspringerförungcancer kombineras nu fysisk aktivitet med givande i vårt första egna lopp :...

Läs mer
Jag vill bidra

Markus familj skänker pengar till Ung Cancer i hans minne

Markus var en omtyckt kille på väg att ta steget ut i vuxenlivet. Han hade goda framtidsutsikter och drömmar om...

Läs mer
Jag vill bidra

DITT BIDRAG GÖR SKILLNAD

Det finns många sätt att bidra och göra skillnad. Ge en gåva, starta en insamling eller bli volontär.

Jag vill veta mer