stöd oss

Skrivet: 27 november, 2020

Caroline var en av deltagarna i Träning på dina villkor

“Sök, sök, sök! Du kommer inte ångra dig. Man måste inte klara allt själv och du är inte ensam.”

Hösten 2020 introducerade Ung Cancer ett nytt rehabiliteringsprogram tillsammans med partnern Athlética. Programmet, Träning på dina villkor, är ett 6 veckors program med syfte att stärka deltagarna både fysiskt och mentalt helt utefter sina förutsättningar. Programmet riktar sig till alla Ung Cancers medlemmar, både drabbade och närstående. Athléticas experter ger deltagarna med vägledning för att varje individ skall komma igång på ett lustfyllt och hållbart sätt. Innehållet i programmet har sträckt sig från mindfulness, yoga och stresshantering till fysisk träning, kost och individuell coachning. 

Caroline, 28 år, var en av deltagarna i programmet under hösten 2020. Caroline är själv cancerdrabbad men hennes relation till cancer startade för över ett decennium sedan när hon förlorade både sin mamma och mormor till följd av sjukdomen. Under våren 2020 fick Caroline beskedet att hon drabbats av bröstcancer. Hon genomgick mastektomi av höger bröst och tog samtidigt bort lymfkörtlar i armhålan. Allt gick väldigt snabbt och hon beskriver själv att man knappt hinner förstå vad man går igenom där och då. Det kommer senare.

”Vad har jag att förlora?”

När Caroline ansökte till Träning på dina villkor var hon sjukskriven. Hon kämpade med både sitt psykiska mående och rehabilitering av rörlighet i armen på den opererade sidan.

“Jag trodde nog inte att jag skulle komma med men jag tänkte ‘vad har jag att förlora?’ Jag minns att jag kände mig så träffad av annonsen och insåg att det där, det skulle jag behöva.” berättar Caroline.

Träning på dina villkor fokuserar på att ge deltagaren en kickstart och verktyg för att finna balans i vardagen, vad gäller träning, kost och hälsa. Caroline såg programmet som en möjlighet att komma tillbaka till sunda rutiner i vardagen. Något som hon nu efter programmet är avslutat också känner att hon lärt sig genom sitt deltagande.

“Jag har lärt mig att sätta rimliga mål med träning, kost och avslappning. Jag har också fått konkreta träningsövningar och verktyg för att lyckas behålla en rutin mer långsiktigt. För mig har mycket handlat om min inställning till träning. Jag är van att prestera eller träna på samma sätt som tidigare och det funkar helt enkelt inte längre.” 

Caroline berättar att hon tidigare försökt hitta balansen själv men att hon då vid upprepade tillfällen inte lyckats. 

“Programmet har hjälpt mig att ta mig ur den onda spiralen och gjort att jag förhoppningsvis inte hamnar där igen. Allt handlar om att göra det enkelt för sig, att få in träningen i vardagen. Att inse att allt gills som träning och att även den kortaste promenad är bättre träning än ingen alls.”

Gemenskapen i Träning på dina villkor

Ung Cancers aktiviteter genomsyras av gemenskap, att träffa andra i en liknande situation. Detta var viktigt även i Träning på dina villkor, men att deltagarna skulle känna att programmet funkade oavsett vilka grundförutsättningar man hade. 

“Jag fick en liten extra kick av att träna tillsammans med de andra och sedan var det skönt att alltid ha möjlighet att fråga eller be om alternativa övningar efter passet om något känns fel. Jag har aldrig haft en PT men med coacherna från Athlética så kändes det som att jag hade det.”

Hela programmet utförs digitalt under sex veckor. Något som gör att deltagaren kan delta från sitt eget hem och direkt anpassa vardagen med hjälp av de verktyg som erbjuds. Caroline tycker det var fantastiskt med digitala pass och föreläsningar där man helt skippade momentet att behöva ”ta sig iväg”.

”Sök, sök sök!”

Caroline uppmanar alla medlemmar, drabbade och närstående, att söka till Träning på dina villkor. 

“Du kommer inte ångra dig. Man måste inte klara allt själv och du är inte ensam.” 

Det är ännu inte klart när nästa omgång av Träning på dina villkor startar. Till dig som redan är medlem hos Ung Cancer håll ögonen öppna för en ny start av programmet under 2021. För dig som inte än är medlem, allt du behöver göra är att ansöka om medlemskap här och sen har även du möjlighet att söka när ansökningen öppnar.


Liknande inlägg

Ung Cancer satsar på påverkansarbete i höst

Sommaren går mot sitt slut, och Ung Cancer laddar inför en höst med stort fokus på påverkansarbete. Therese Leijon, generalsekreterare...

Läs mer
Påverkansarbete

Lina deltog i Träning på dina villkor 2023 – ”Helt magiskt”

“Det har startat en process till ett hälsosammare liv och visat att jag visst kan träna” I våras var det...

Läs mer
Få stöd

“Mitt liv hade kunnat se annorlunda ut om vården gjort som de skulle från början”

Att cancern upptäcks i tid kan vara avgörande för att överleva. Trots det vittnar flera av våra cancerdrabbade medlemmar om...

Läs mer
Påverkansarbete

Din gåva gör skillnad

Tack vare din gåva kan vi fortsätta minska ensamhet och ge personligt, ekonomiskt och rehabiliterande stöd

Ge en gåva