stöd oss

Jag, din cancerkompis

Boken Jag, din cancerkompis skildrar vardagen med cancer och allt vad det innebär för flera tusen unga människor. Boken är illustrerad av Louise Lindquist Sassene. Med svarta humor beskriver hon den råa verklighet som ett liv med cancer för med sig. Boken är lika mycket ett vittnesmål om hur det är att leva med cancer som ett uttryck som manar till förståelse och gemenskap. Jag, din cancerkompis är ett skratt i eländet och en kram i sorgen.

Boken är är framtagen av Ung Cancer och Louise i kölvattnet av begreppet Cancerbaksmällan. Begreppet står för det fysiska, psykiska och sociala efterspel som kan följa ett cancerbesked, livet efter diagnosen. Vägen tillbaka från cancern är lång, särskilt för unga vuxna. När man förväntas rivstarta sin karriär, vara sexuellt aktiv, som snyggast och äntligen bli självständig tvingar cancern en att dra i nödbromsen.

Allt började med @cancerkompisen

I november 2015 fick Louise diagnosen trippelnegativ bröstcancer och tecknandet blev hennes sätt att hantera sin cancerresa. I början av 2018 skapade Louise instagramkontot Cancerkompisen. Ett konto bestående av svartvita teckningar som med svart humor och ocensurerat och oredigerat skildrar cancern. Teckningar som inte bara skildrar hennes och hennes näras upplevelser utan även många andra drabbade.

“Min cancerresa är inte din. Allas upplevelser är unika. Men, vissa saker delar vi: att relatera till döden, håravfall, cellgifter, operationer, ärr, strålning, rädsla för återfall och inte minst fertilitet. Kanske ska man relatera till cancer hela livet. Ibland, ganska ofta kan man känna sig ensam. Då finns jag, din cancerkompis.”– utdrag ur Jag, din cancerkompis.

Samarbetet med Ung Cancer började genom #cancerbaksmällan. Tillsammans medlemmen Johanna Pettersson tog Louise fram nio bilder för att representera unga vuxna cancerdrabbade och närståendes cancerbaksmälla under rosa oktober. Illustrationer som sedan blev hundratals och samlade i en bok. Som en kompis att relatera till oavsett var man befinner sig i tid och rymd. Det är en cancerkompis – för alla.

För medlemmar i organisationen i landet finns boken att beställa gratis genom att följa den här länken och svara på frågorna. Boken finns även tillgänglig för sjukvården att ha i väntrum eller för patienter att låna, är du intresserad av att beställa två ex maila till maja@ungcancer.se. Det finns en begränsad upplaga och först till kvarn gäller. Är ni intresserade av att köpa in fler böcker får ni gärna skriva upp er på vår intresselista här nedan. Vill du köpa boken till dig själv eller ge bort till någon du bryr dig om går det att göra här.Liknande inlägg

STIGA Sports och Ung Cancer lottar ut årets viktigaste pingisbord

Ung Cancer har sedan slutet av 2018 haft en koppling till pingissverige genom toppspelaren och Fuck Cancer-ambassadören Truls Möregårdh och...

Läs mer
Jag vill bidra

För dyrt att drabbas av cancer

”Det går att skriva en hel roman om hur det krävs att vara frisk för att ha råd att vara...

Läs mer
Cancerkunskap

Självomhändertagande – en ny kurs för närstående

Idag drar Att vara närstående – en kurs om självomhändertagande igång för unga vuxna närstående! När cancern brakar in i...

Läs mer
Ung vuxen

INSTAGRAM @UNGCANCER