stöd oss

Jag, din cancerkompis

Boken Jag, din cancerkompis skildrar vardagen med cancer och allt vad det innebär för flera tusen unga människor. Den illustreras av Louise Lindquist Sassene som svarta humor beskriver den råa verklighet som ett liv med cancer för med sig. Boken är lika mycket ett vittnesmål om hur det är att leva med cancer som ett uttryck som manar till förståelse och gemenskap. Jag, din cancerkompis är ett skratt i eländet och en kram i sorgen.

Boken är är framtagen av Ung Cancer och Louise i kölvattnet av begreppet Cancerbaksmällan. Begreppet står för det fysiska, psykiska och sociala efterspel som kan följa ett cancerbesked, livet efter diagnosen. Vägen tillbaka från cancern är lång, särskilt för unga vuxna. När man förväntas rivstarta sin karriär, vara sexuellt aktiv, som snyggast och äntligen bli självständig tvingar cancern en att dra i nödbromsen.

Allt började med @cancerkompisen

I november 2015 fick Louise diagnosen trippelnegativ bröstcancer och tecknandet blev hennes sätt att hantera sin cancerresa. I början av 2018 skapas instagramkontot Cancerkompisen. Ett konto bestående av svartvita teckningar som med svart humor och ocensurerat och oredigerat skildrar cancern. Teckningar som inte bara skildrar hennes och hennes näras upplevelser utan många andra drabbade.

“Min cancerresa är inte din. Allas upplevelser är unika. Men, vissa saker delar vi: att relatera till döden, håravfall, cellgifter, operationer, ärr, strålning, rädsla för återfall och inte minst fertilitet. Kanske ska man relatera till cancer hela livet. Ibland, ganska ofta kan man känna sig ensam. Då finns jag, din cancerkompis.”– utdrag ur Jag, din cancerkompis.

Samarbetet med Ung Cancer började genom #cancerbaksmällan. Tillsammans medlemmen Johanna Pettersson tog Louise fram nio bilder för att representera unga vuxna cancerdrabbade och närståendes cancerbaksmälla under rosa oktober. Illustrationer som sedan blev hundratals och samlade i en bok. Som en kompis att relatera till oavsett var man befinner sig i tid och rymd. Det är en cancerkompis – för alla.

För medlemmar i organisationen i landet finns boken att beställa gratis genom att maila till medlem@ungcancer.se. Boken finns även tillgänglig för sjukvården att ha i väntrum eller för patienter att låna, är du intresserad av att beställa två ex maila till maja@ungcancer.se. Det finns en begränsad upplaga och först till kvarn gäller. Är ni intresserade av att köpa in fler böcker får ni gärna skriva upp er på vår intresselista här nedan.

Boken är just nu inte till försäljning men är du intresserad av att köpa boken finns vår intresselista som du hittar här.Liknande inlägg

Ung Cancer-milen blev succé

Under 2-11/april pågick Ung Cancer-milen runt om i Sverige. Vårt alldeles egna lopp där försäljningen av löparplatser gick till vår...

Läs mer
Jag vill bidra

Ung Cancer tar grepp om bollarna i ny kampanj på Sveriges golfbanor

När årets golfsäsong startar kommer många av landets spelare mötas av ett budskap om att hålla koll på bollarna, fast...

Läs mer
Kampanj

Kallelse till Ung Cancers årsmöte 5 maj 2021

Kallelse till Ung Cancers årsmöte 5 maj 2021Tid: Onsdagen den 5 maj kl 17:00-18:00Plats: Digitalt via Zoom Vad är ett...

Läs mer
Ung Cancer

INSTAGRAM @UNGCANCER