stöd oss

Jag, din cancerkompis

Boken Jag, din cancerkompis skildrar vardagen med cancer och allt vad det innebär för flera tusen unga människor och illustreras av Louise Lindquist Sassene. Med svarta humor som beskriver den råa verklighet som ett liv med cancer för med sig är boken lika mycket ett vittnesmål om hur det är att leva med cancer som ett uttryck som manar till förståelse och gemenskap. Jag, din cancerkompis är ett skratt i eländet och en kram i sorgen.

Boken är är framtagen av Ung Cancer och Louise i kölvattnet av begreppet Cancerbaksmällan som är begreppet för det fysiska, psykiska och sociala efterspel som kan följa ett cancerbesked, livet efter diagnosen. Vägen tillbaka från cancern är lång, särskilt för unga vuxna. När man förväntas rivstarta sin karriär, vara sexuellt aktiv, som snyggast och äntligen bli självständig tvingar cancern en att dra i nödbromsen.

I november 2015 fick Louise diagnosen trippelnegativ bröstcancer och tecknandet blev hennes sätt att hantera sin cancerresa. I början av 2018 skapas instagramkontot Cancerkompisen, ett konto av svartvita teckningar som med svart humor och ocensurerat och oredigerat skildrar cancern. Teckningar som inte bara skildrar hennes och hennes näras upplevelser utan många andra drabbade.

“Min cancerresa är inte din. Allas upplevelser är unika. Men, vissa saker delar vi: att relatera till döden, håravfall, cellgifter, operationer, ärr, strålning, rädsla för återfall och inte minst fertilitet. Kanske ska man relatera till cancer hela livet. Ibland, ganska ofta kan man känna sig ensam. Då finns jag, din cancerkompis.”– utdrag ur Jag, din cancerkompis.

Samarbetet med Ung Cancer började genom #cancerbaksmällan. Tillsammans medlemmen Johanna Pettersson tog Louise fram nio bilder för att representera unga vuxna cancerdrabbade och närståendes cancerbaksmälla under rosa oktober. Illustrationer som sedan blev hundratals och samlade i en bok. Som en kompis att relatera till oavsett var man befinner sig i tid och rymd. Det är en cancerkompis – för alla.

För medlemmar i organisationen i landet finns boken att beställa gratis genom att maila till medlem@ungcancer.se. Boken finns även tillgänglig för sjukvården att ha i väntrum eller för patienter att låna, är du intresserad av att beställa två ex maila till maja@ungcancer.se. Det finns en begränsad upplaga och först till kvarn gäller. Är ni intresserade av att köpa in fler böcker får ni gärna skriva upp er på vår intresselista här nedan.

Boken är just nu inte till försäljning men är du intresserad av att köpa boken finns vår intresselista som du hittar här.Liknande inlägg

Cancerbaksmällan – en kurs om återfallsrädsla är tillbaka

“När det hade gått ett par månader och jag insåg att jag skulle överleva och cellgifterna fungerade bra kom rädslan...

Läs mer
Ung vuxen

Tack vare Ung Cancer

Nu letar vi efter medlemmar och tidigare medlemmar  som skulle vilja dela med sig av ett kort videoklipp på sig...

Läs mer
Ung Cancer

Ung Cancers turné tackar för i år

På grund av omständigheterna som fortfarande råder har vi beslutat att våra kommande turnéstopp. Göteborg och Stockholm den 22 november...

Läs mer
Ung Cancer

INSTAGRAM @UNGCANCER