stöd oss

Jag, din cancerkompis

Boken Jag, din cancerkompis skildrar vardagen med cancer och allt vad det innebär för flera tusen unga människor. Boken är illustrerad av Louise Lindquist Sassene. Med svarta humor beskriver hon den råa verklighet som ett liv med cancer för med sig. Boken är lika mycket ett vittnesmål om hur det är att leva med cancer som ett uttryck som manar till förståelse och gemenskap. Jag, din cancerkompis är ett skratt i eländet och en kram i sorgen.

Boken är är framtagen av Ung Cancer och Louise i kölvattnet av begreppet Cancerbaksmällan. Begreppet står för det fysiska, psykiska och sociala efterspel som kan följa ett cancerbesked, livet efter diagnosen. Vägen tillbaka från cancern är lång, särskilt för unga vuxna. När man förväntas rivstarta sin karriär, vara sexuellt aktiv, som snyggast och äntligen bli självständig tvingar cancern en att dra i nödbromsen.

Allt började med @cancerkompisen

I november 2015 fick Louise diagnosen trippelnegativ bröstcancer och tecknandet blev hennes sätt att hantera sin cancerresa. I början av 2018 skapade Louise instagramkontot Cancerkompisen. Ett konto bestående av svartvita teckningar som med svart humor och ocensurerat och oredigerat skildrar cancern. Teckningar som inte bara skildrar hennes och hennes näras upplevelser utan även många andra drabbade.

“Min cancerresa är inte din. Allas upplevelser är unika. Men, vissa saker delar vi: att relatera till döden, håravfall, cellgifter, operationer, ärr, strålning, rädsla för återfall och inte minst fertilitet. Kanske ska man relatera till cancer hela livet. Ibland, ganska ofta kan man känna sig ensam. Då finns jag, din cancerkompis.”– utdrag ur Jag, din cancerkompis.

Samarbetet med Ung Cancer började genom #cancerbaksmällan. Tillsammans medlemmen Johanna Pettersson tog Louise fram nio bilder för att representera unga vuxna cancerdrabbade och närståendes cancerbaksmälla under rosa oktober. Illustrationer som sedan blev hundratals och samlade i en bok. Som en kompis att relatera till oavsett var man befinner sig i tid och rymd. Det är en cancerkompis – för alla.

För medlemmar i organisationen i landet finns boken att beställa gratis genom att maila direkt till info@ungcancer.se. Boken finns även tillgänglig för sjukvården att ha i väntrum eller för patienter att låna, är du intresserad av att beställa två ex maila även då till vår kommunikatör Maja.

Vill du istället köpa boken till dig själv eller ge bort till någon du bryr dig om går det att göra här.Liknande inlägg

Ung Cancer deltog i US-Sweden Cancer Summit i Washington

Den 12-14 mars var Ung Cancer inbjudna av sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson att delta på US-Sweden Cancer Summit i Washington....

Läs mer
Ung Cancer

Svenska Bordtennisförbundet + Ung Cancer

Ung Cancer och Svenska Bordtennisförbundet har ingått ett samarbetsavtal med fokus på att nå fler unga vuxna, öka engagemanget för...

Läs mer
Ung Cancer

Ung Cancer medverkar på KATARINA CUP tillsammans med Adam Taal

Adam Taal startar tillsammans STIGA och Svenska Bordtennisförbundet Sveriges allra första musik- och bordtennisfestival – KATARINA CUP lördagen den 15...

Läs mer
Ung Cancer

INSTAGRAM @UNGCANCER