stöd oss

Skrivet: 22 oktober, 2024

“Att ses som en hel person” – Unga vuxnas perspektiv på livskvalitet och cancer

Livskvalitet för cancerdrabbade och närstående handlar om mer än att överleva. Så hur kan vi stärka förutsättningarna för att må så bra som möjligt både under och efter behandling? Det var fokus för en workshop arrangerad av Regionala cancercentrum i samverkan, där Ung Cancers medlemmar deltog.

Cajsa Lindberg, en av Ung Cancers engagerade föreläsare, deltog i workshopen som ägde rum 26 september, och delade sin personliga berättelse om att leva med cancer. Vid 26 års ålder drabbades hon av en tumör i hjärnan och är nu, som 35-åring, friskförklarad. Trots detta påverkar sjukdomens följder fortfarande hennes liv och medför utmaningar som kan vara både krävande och tunga.

– Man pratar om cancerbaksmällan, och så är det verkligen. Att avsluta behandlingen och bli friskförklarad är positivt, men livet efteråt kan vara rätt kämpigt. Jag har upplevt många komplikationer och följdsjukdomar, både fysiska och mentala. Livet har definitivt förändrats, men överlag mår jag bra idag.

Hon fortsätter:

– Jag känner att jag måste vara min egen projektledare i vården. Även om de flesta sköterskor och läkare är fantastiska, fungerar systemet dåligt på en övergripande nivå. Vården är väldigt uppdelad och inte integrerad. Jag efterlyser mer personcentrering och att man ses som en hel person. 

“Ett hål vi måste fylla” 

Under sina 20 månader som cancersamordnare har Kjell Ivarsson sett att livskvalitet ofta tas upp. Många beskriver precis som Cajsa en cancerbaksmälla, och en av att falla in i ett “svart hål” när behandlingarna avslutats. 

– Det här är ett hål vi måste fylla och tillsammans komma fram till hur vi kan

skapa livskvalitet för de här personerna, säger Kjell Ivarsson, nationell cancersamordnare på Regionala Cancercentrum.

Ung Cancer och våra medlemmar bidrar på flera sätt i arbetet med att utveckla Sveriges cancervård med målet att vård, stöd och information ska anpassas utifrån behoven hos unga vuxna som lever med eller nära cancer – bland annat genom att medverka i workshops som denna.
Du kan läsa mer om hur unga vuxna upplever bristen på anpassat stöd, vård och information i Ung Cancers rapport De unga bakom cancern som släpptes våren 2024.

Vill du stötta Ung Cancers arbete?

Läs mer om vad du kan göra för att stötta Ung Cancers arbete här.

Jag vill bidra

Liknande inlägg

Vill du vara med och göra skillnad för drabbade och närstående?

Ung Cancer söker ledamöter till sin styrelse. Ett viktigt och roligt uppdrag med unga vuxna, cancerdrabbade och närstående i fokus....

Läs mer
Jag vill bidra

Ludde Håkanson släpper ”Fuck Cancer”-armband för Ung Cancer i samband med landskamp – spelar för sin bortgångna kusin Albin

Eller skicka pepp inför matchen → Ludde Håkanson, landslagsspelare i basket och ny ambassadör för Ung Cancer, har tagit ett...

Läs mer
Jag vill bidra

Ung Cancer söker praktikant inom verksamhetsutveckling

Har du ett intresse för civilsamhället? Vill du lära dig mer om verksamhetsutveckling? Vill du bidra till att unga vuxna...

Läs mer
Ung Cancer

Din gåva gör skillnad

Tack vare din gåva kan vi fortsätta minska ensamhet och ge personligt, ekonomiskt och rehabiliterande stöd

Ge en gåva