stöd oss

Skrivet: 9 november, 2021

Att bli förälder efter testikelcancer

“Jag ringer dig för att vi skulle vilja stänga den skada som du har sen 2013 när du drabbades av testikelcancer. Och då behöver vi veta om du är fertil eller inte.”

Jag tappar helt talförmågan. Mitt i bröllopsplaneringen ringer försäkringsbolaget. Inte för att de bryr sig om hur jag mår utan för att de vill stänga min skada. Minnen om hur läkare berättar att operationen och cellgifterna kan göra det svårare att få barn spelas upp i huvudet. Men för de allra flesta skulle ju chanserna inte påverkas. Viljan att glömma cancern och gå vidare har gjort att vi förträngt en del. Där och då handlade det mest om att överleva. 

Jag får själv ordna ett fertilitetstest. När läkaren ringer tillbaka låter det positivt, det är precis på gränsen att det kan gå på naturlig väg. Men efter att ha bett om att få labbresultatet, för att skicka till försäkringsbolaget, tolkar jag det helt tvärt om. Jag ringer till labbet och får prata med labbchefen som meddelar att jag tolkat det rätt, det kommer definitivt inte gå på naturlig väg. 

Vägen för att bli föräldrar

Med tanke på långa köer och att chanserna för att lyckas med provrörsbefruktning minskar med åldern vill vi börja försöka så snart som möjligt. Den här gången är det inte jag som behöver gå igenom behandling utan min älskade. Planering, hormonbehandling, sprutor som ska tas på exakta klockslag, äggplock, och risk för överstimulering. Känslomässigt kastas vi mellan hopp och förtvivlan och jag gör allt för att stötta min älskade. 

Vi har enorm tur och får plus på stickan på första försöket. Nervösa åker vi till det tidiga ultraljudet i vecka 7 och håller tummarna för att det är ett hjärta som tickar där inne. Vi håller andan tills sjuksköterskan berättar att det ser bra ut. En enorm lättnad och glädje fyller hela rummet. I nästa sekund berättar hon att det inte är ett hjärta utan två. 

10 veckor innan beräknat datum kommer våra killar. Även om de bara väger 1 kg vardera kämpar de mot stela lungor och hjärtfel. Efter några månader kan vi tillslut komma hem på heltid och äntligen börja livet som föräldrar.

Filip berättar om vägen att bli pappa efter testikelcancer. Den här veckan vill vi lyfta unga cancerdrabbade pappor och närstående till pappor lite extra. Var med och swisha en kram på fars dag 💙


Liknande inlägg

Julen för en ung cancerdrabbad mamma

​​Allt står stilla samtidigt som allting rör på sig och förändras. Utanför har snön börjat falla, marken är hård av...

Läs mer
Kampanj

Första julen som cancerfri

För Sofie har julen alltid haft stor betydelse. När hon för snart tre år sedan drabbades av leukemi blev högtiden...

Läs mer
Kampanj

Lilla pappa

Lilla pappa. Ibland gör den här skiten för ont. Livet utan dig är tomt. Tre år har gått sedan den...

Läs mer
Cancerkunskap

DITT BIDRAG GÖR SKILLNAD

Det finns många sätt att bidra och göra skillnad. Ge en gåva, starta en insamling eller bli volontär.

Jag vill veta mer