stöd oss

Skrivet: 9 november, 2021

Att bli förälder efter testikelcancer

“Jag ringer dig för att vi skulle vilja stänga den skada som du har sen 2013 när du drabbades av testikelcancer. Och då behöver vi veta om du är fertil eller inte.”

Jag tappar helt talförmågan. Mitt i bröllopsplaneringen ringer försäkringsbolaget. Inte för att de bryr sig om hur jag mår utan för att de vill stänga min skada. Minnen om hur läkare berättar att operationen och cellgifterna kan göra det svårare att få barn spelas upp i huvudet. Men för de allra flesta skulle ju chanserna inte påverkas. Viljan att glömma cancern och gå vidare har gjort att vi förträngt en del. Där och då handlade det mest om att överleva. 

Jag får själv ordna ett fertilitetstest. När läkaren ringer tillbaka låter det positivt, det är precis på gränsen att det kan gå på naturlig väg. Men efter att ha bett om att få labbresultatet, för att skicka till försäkringsbolaget, tolkar jag det helt tvärt om. Jag ringer till labbet och får prata med labbchefen som meddelar att jag tolkat det rätt, det kommer definitivt inte gå på naturlig väg. 

Vägen för att bli föräldrar

Med tanke på långa köer och att chanserna för att lyckas med provrörsbefruktning minskar med åldern vill vi börja försöka så snart som möjligt. Den här gången är det inte jag som behöver gå igenom behandling utan min älskade. Planering, hormonbehandling, sprutor som ska tas på exakta klockslag, äggplock, och risk för överstimulering. Känslomässigt kastas vi mellan hopp och förtvivlan och jag gör allt för att stötta min älskade. 

Vi har enorm tur och får plus på stickan på första försöket. Nervösa åker vi till det tidiga ultraljudet i vecka 7 och håller tummarna för att det är ett hjärta som tickar där inne. Vi håller andan tills sjuksköterskan berättar att det ser bra ut. En enorm lättnad och glädje fyller hela rummet. I nästa sekund berättar hon att det inte är ett hjärta utan två. 

10 veckor innan beräknat datum kommer våra killar. Även om de bara väger 1 kg vardera kämpar de mot stela lungor och hjärtfel. Efter några månader kan vi tillslut komma hem på heltid och äntligen börja livet som föräldrar.

Filip berättar om vägen att bli pappa efter testikelcancer. Den här veckan vill vi lyfta unga cancerdrabbade pappor och närstående till pappor lite extra. Var med och swisha en kram på fars dag 💙

Vill du få stöd?

Vi finns till för unga vuxna som själva drabbats eller lever nära någon som drabbats av cancer.

Få stöd

Liknande inlägg

“När jag insjuknade i Hodgkins Lymfom 2017 var jag gravid med vår älskade Arvid”

Ung Cancers medlem Johanna fick höra att det bara var en vanlig förkylning. 2017 fick hon sin cancerdiagnos, Hodgkins Lymfom,...

Läs mer
Påverkansarbete

”Att bli överförd till vuxensjukvården har varit jättejobbigt”

Ung Cancers medlem, Lisa Rönning som är 28 år blev sjuk i leukemi två gånger som barn. Idag bor hon...

Läs mer
Påverkansarbete

Att mista båda sina föräldrar

Vetskapen om att ens föräldrar en dag inte kommer finnas kvar har alltid varit ett faktum. Men att vid ung...

Läs mer
Cancerkunskap

Din gåva gör skillnad

Tack vare din gåva kan vi fortsätta minska ensamhet och ge personligt, ekonomiskt och rehabiliterande stöd

Ge en gåva