stöd oss

Skrivet: 10 mars, 2022

Anna lyfter in skogens läkande krafter i ett av årets nya armband

Anna hade precis börjat på sitt drömjobb på ambulansen när hon, bara 24 år gammal, fick beskedet bröstcancer. I år har hon designat ett av Ung Cancers armband, inspirerat av skogen. Det här är hennes historia.

”Under sommaren 2019 hade jag precis börjat dejta min sambo, så när jag plötsligt började rasa i vikt tänkte jag först att det berodde på kärleksfjärilar. När jag sedan upptäckte en stor knöl i bröstet gjorde jag som alla andra brukar göra. Jag googlade på vad det kunde vara. Men eftersom min farmor dog ung i bröstcancer och min faster tidigare har opererat bort en knöl, kontaktade jag sjukvården. Där ansåg man också att knölen skulle opereras bort, men de trodde inte att en 24-åring kan ha bröstcancer.

Några dagar senare, fredagen den 13 september, gick jag in på 1177 och läste min journal. Det var då jag fick beskedet – elakartad tumör! Jag ringde till mina vänner för att berätta, till slut även till mamma och pappa. Det var ett otroligt jobbigt samtal, det kändes som om mamma tänkte att jag dog där och då.

Efter cancerbeskedet

Efter beskedet gick allt fort. Innan min sex månader långa behandling med tunga cellgifter började, skulle jag hinna frysa in mina ägg. Då hade jag och Oskar bara dejtat i ett halvår, att ta barnfrågan redan då kändes märklig när man är så ung. Men jag hade ett otroligt stöd av mina nära och kära som varit med hela vägen. Jag fick operera bort båda brösten och är nu mitt uppe i en rekonstruktion.

Först nu efter två år känner jag äntligen igen mig själv och jag känner mig stark. Dessa år har verkligen varit som en bergochdalbana, mina tankar har gått från känslan av att jag ska sållas bort, för att jag är svag, eller för att jag på något vis gjort något så fruktansvärt hemskt att jag förtjänar detta. Till att för det mesta förstå och vara klarsynt, jag är den där ynka opersonliga procenten som alltid finns med i statistiken. Som BRCA1-bärare* kommer jag för alltid att leva med rädslan att bli sjuk igen.

Ju fler år som går, och med hjälp av Ung Cancer lyckas min vardag idag mestadels bestå av vardagligt trams, som tjafs med sambon om vem som ska städa och fixa. Det har inte funnits någon i min närhet som helt kunnat förstå vad jag gått igenom, men Ung Cancer har gett mig en gemenskap och kärlek, att få se andra som går igenom samma sak och få tips och stöd från andra.

Naturens läkande krafter

Armbandet har jag haft på mig sedan jag var tonåring, det kändes coolt att bära de färgglada pärlorna men jag tänkte inte då så mycket på vad budskapet stod för. Nu betyder det sorg, glädje och kärlek men framför allt stöd för alla drabbade.

Det gröna armbandet symboliserar naturen. Grönt är min favoritfärg och skogen är för mig en läkande och rogivande miljö. Det är där jag andas frisk luft, rensar mina tankar och samlar kraft, gärna tillsammans med mina hundar. De gröna färgerna representerar de olika träden i skogen, och de mörka stenarna i armbandet symboliserar de fyra väderstrecken.

Jag är så oerhört glad för att jag är tillbaka i vardagen igen, samtidigt som jag alltid känner en viss skuld för de som inte har fått samma chans. Än är inte min cancerresa slut och den har ingen slutstation i det här livet, men just nu går färden mot grönare tider.”

Ung Cancers armband representerar unga vuxnas röst och alla de känslor ett cancerbesked för med sig. Du hittar både Annas armband här.

*BRCA1 är en genförändring som ökar risken för bröst- och äggstockscancer. Källa: 1177.

Stöd vårt arbete!

Vi stöttar unga vuxna cancerberörda genom att minska ensamhet och erbjuda rehabiliterande och ekonomiskt stöd.

Bidra här!

Liknande inlägg

Bli Ung Cancers föreläsare och representant 

Vill du dela din historia och föreläsa om unga vuxna för vård och beslutsfattare? Eller vill du företräda Ung Cancer...

Läs mer
Ung Cancer

Vårens pärldagar 2024

Ung Cancers Fuck Cancer-armband pärlas av fantastiska människor under våra pärldagar. Det är tack vare alla dessa ideellt pärlande hjältar...

Läs mer
Ung Cancer

”Det enda jag har på min önskelista är att hålla cancern i schack för att jag ska få vara med min son när han växer upp”

Cancer. För unga vuxna som plötsligt tvingas leva med eller nära sjukdomen stannar livet upp. Varje år drabbas 800 unga...

Läs mer
Ung Cancer

Din gåva gör skillnad

Tack vare din gåva kan vi fortsätta minska ensamhet och ge personligt, ekonomiskt och rehabiliterande stöd

Ge en gåva