stöd oss

Skrivet: 31 juli, 2024

Ung Cancers ambassadör Truls Möregårdh besegrar världsettan i OS-pingis

“Jag fick reda på att David skulle behöva genomgå en behandling på 2,5 år och det var till en början svårt att förstå. Han var ju i mina ögon fullt frisk och vi tränade ihop varje dag… Det kändes som så långt ifrån sjukdom och alltihop man bara kunde komma.“

När bordtennisspelaren Truls Möregårdh var 16 år drabbades hans 17 årige bäste vän och landslags- kompis David Andersson av leukemi. De båda spelade då bordtennis på en hög nivå och tränade tillsammans varje dag. Att David nu hade fått cancer och var allvarligt sjuk var till en början svårt för Truls att ta in. 

Pingisen tillägnades David

Tiden då Truls börjat greppa att David faktiskt var sjuk beskriver han som väldigt tung. I den känslan bestämmer han sig ändå för att försöka vara så positiv som möjligt kring sjukdomen, för sin egen, men kanske framför allt för Davids skull.

Han skulle finnas där och ge hopp och peppning om att allt skulle gå bra och att de snart skulle kunna spela pingis ihop igen. Varje gång de hördes så pratade de om bordtennisen. Att Truls skulle fortsätta spela var för David en självklarhet. För Truls blev varje träning, varje match något han gjorde inte bara för sig själv, utan också för David. 

“Det var ju inte så att David ville att jag skulle avsäga sig pingisen – utan tvärtom så ville han ju att jag skulle spela mer än någonsin och att jag kunde känna att jag gjorde det att jag spelade för honom med. Så jag hade ju ett fantastiskt pingis halvår just då och jag pratade med David varje dag. Han hade full koll på resultaten trots att han bara var vaken då och då om dagarna.”

Ambassadör för Ung Cancer

Under tiden då David var sjuk kunde Truls känna en känsla av maktlöshet inför att David mådde väldigt dåligt och i slutändan var själv med att behöva kämpa och gå igenom behandlingarna. Han ville göra mer  för sin vän och kom då att tänka på Ung Cancer och under OS-pingisen 2024 bar Truls Ung Cancers Fuck Cancer-armband.

“När jag försökte komma på vad jag kunde göra mer för David så dök Ung Cancer upp ganska snabbt i hjärnan. Jag tyckte att det kändes passande att jag kunde engagera mig i organisationen, för David. Så jag hörde av mig och fick bli ambassadör för Ung Cancer. “

Idag, 7 år senare, är David frisk och vännerna spelar pingis ihop igen. Truls tycker ändå det känns självklart att fortsätta vara ambassadör för Ung Cancer. När han tänker tillbaka på de senaste åren så tänker han på vikten av att ha någon att våga prata med om det jobbiga. Även om han och David oftast pratade om annat, som inte alls hade med cancern att göra, så kändes det betydelsefullt de gånger som de gjorde det.

Som närstående behövde han också själv våga prata om det svåra med personer i sin närhet. Han hoppas nu kunna uppmuntra andra unga vuxna till att prata om cancern, men också att hans engagemang och berättelse ska kunna ge dem en gnutta hopp om att ett cancerbesked faktiskt kan sluta bra.

“Allt har gått precis som det ska och David är frisk. När man väl är i sjukdomen och allt vad den innebär så vet jag att det kan kännas väldigt hopplöst och som att det kommer att vara så hela livet. Förhoppningsvis kan min berättelse skänka lite hopp till någon annan, om att det faktiskt kan bli bra. 


Liknande inlägg

Få en mentor som varit med om skiten själv!

Ung Cancer öppnar nu upp ansökan för sitt medlemsmentorskapsprogam. Som deltagare i programmet får du en erfaren medlem att prata...

Läs mer
Få stöd

Ung Cancer genomför en telefonkampanj!

Vi vill informera om att vi just nu genomför en telefonkampanj. En kommunikationsbyrå ringer till givare och armbandsköpare till Ung Cancer på uppdrag...

Läs mer
Jag vill bidra

“Genom att engagera sig frivilligt kan du få mycket tillbaka” – Sara förenar cancerdrabbade i Östersund

Den 5 december firas Frivillighetens dag nationellt. Under lång tid har Ung Cancer haft medlemsträffsansvariga – personer som förenar unga...

Läs mer
Ung Cancer

Din gåva gör skillnad

Tack vare din gåva kan vi fortsätta minska ensamhet och ge personligt, ekonomiskt och rehabiliterande stöd

Ge en gåva