stöd oss

Skrivet: 16 april, 2021

Isak om att drabbas av testikelcancer som ung vuxen

När Isak var 24 år drabbades han av testikelcancer. Han upptäckte en knöl i ena pungkulan som visade sig vara en tumör. Nu uppmanar han alla att hålla koll på sina bollar.

”Jag fick beskedet om testikelcancer när jag var 24. Jag upptäckte en knöl i ena pungkulan som visade sig vara en tumör. Cancern vände lite upp och ner på mitt liv. Ett fem månader långt omtumlande helvete med operationer och cellgiftsbehandlingar väntade.

Idag är jag frisk, men cancern har påverkat mig mer än jag trodde. Dels påverkade det kroppen; jag får till exempel använda medicin för att enklare få erektion, och när jag kommer ejakulerar jag inte (det kallas retrograd ejakulation). Några år efter jag blev frisk fick jag också mycket ångest och oro över min hälsa och när jag tänkte på döden. Idag mår jag mycket bättre.

Det är läskigt och obehagligt att tänka sig att få cancer. Därför kan det bli så att man undviker att undersöka sig själv och ha koll. Men jag vill verkligen uppmuntra den som har pung att undersöka sig själv regelbundet. Ta tecken på till exempel förhårdnader, ömhet och värk på allvar. Om testikelcancer upptäcks tidigt behöver det inte innebära så stora ingrepp, men om det upptäcks sent kan det ta ditt liv. Cellgifterna var väldigt tuffa för mig, det svåraste jag varit med om.”

– Isak Eliasson berättar om testikelcancern. Kolla bollarna och lär dig mer om testikelcancer här eller någon av de andra killarnas berättelse här. Känner du oro eller har du själv hittat någon knöl på din testikel? Hör av dig till din vårdcentral eller1177.se för att få hjälp.

Vill du stötta Ung Cancers arbete?

Läs mer om vad du kan göra för att stötta Ung Cancers arbete här.

Jag vill bidra

Liknande inlägg

Botaniska trädgårdens rhododendrondal var inspirationen till Victors armband

Victor var bara 22 år och hade precis påbörjat sitt kandidatarbete på drömutbildningen inom industridesign. Som en blixt från en...

Läs mer
Jag vill bidra

Ung Cancer lanserar kraftfull kampanj med fokus på unga cancerdrabbade vuxna

Minns du din första kyss, din första lägenhet eller din första kärlek? 840 unga vuxna får varje år uppleva en...

Läs mer
Ung Cancer

Ung Cancer lanserar rapport om de unga bakom cancern

“Kände mig ensam i situationen jag befann mig i. När jag fick min behandling så var jag instängd på sjukhuset...

Läs mer
Påverkansarbete

Din gåva gör skillnad

Tack vare din gåva kan vi fortsätta minska ensamhet och ge personligt, ekonomiskt och rehabiliterande stöd

Ge en gåva