stöd oss

Skrivet: 19 april, 2017

Unik kurs i hur det är att vara cancerberörd

Här har ni en riktigt spännande sak: Nämligen en helt ny kurs i hur det är att på olika sätt leva med eller nära cancer. Kursen ges från och med i höst på Lunds Universitet och syftet är att skapa en effektivare sjukvård och lägre sjuktal.
– I den här kursen vänder vi på perspektiven och låter vårdgivare delta i patienternas värld. Vi vill ge patienter och anhöriga redskap att se på sin egen situation med nya ögon för att bättre hantera livet. Tar man inte hand om närstående får man närstående till närstående, säger Ulrika Sandén, initiativtagare och doktorand i innovationsteknik, LTH, i ett pressmeddelande.
– Bristen på koordinering och samverkan inom sjukvården har skapat outtalade krav på de närstående, som i många fall blir sjukskrivna till följd av denna stress.
Kursen, som heter ”Patientperspektiv och egenförmåga”, handlar om hur man hanterar livet som kroniskt sjuk och/eller närstående till kroniskt sjuk. I fokus står cancer, men det mesta handlar om att se på sin situation från olika perspektiv och därmed hitta olika lösningar.
– Att träna på att navigera i vården, söka kunskap, finna glädje i nuet – det är frågor som inte är diagnosbundna och alla är välkomna att söka, säger Lars Harrysson från Socialhögskolan som utformat kursen tillsammans med Ulrika Sandén.
Kursen ger 7,5 högskolepoäng och går på kvartsfart med start i höst. Kursen har utformats av tre fakulteter; LTH, Socialhögskolan och medicinska fakulteten och vänder sig till patienter, anhöriga och vårdgivare. Alla är välkomna att söka.
En riktigt bra sak, tycker vi!
Klicka här för att läsa mer.

Vill du få stöd?

Vi finns till för unga vuxna som själva drabbats eller lever nära någon som drabbats av cancer.

Läs mer här om hur du kan få stöd!

Liknande inlägg

Var med och skriv under på Ung Cancers namninsamling

Nu behöver vi er hjälp att visa hur viktigt det är att en förändring sker inom Försäkringskassan. Ung Cancer har...

Läs mer
Påverkansarbete

Ung Cancer släpper ny rapport om Försäkringskassan

Nu vittnar 100 unga vuxna cancerdrabbade och närstående om att stödet från Försäkringskassan är katastrofalt. Organisationen Ung Cancer kräver att...

Läs mer
Påverkansarbete

För dyrt att drabbas av cancer

”Det går att skriva en hel roman om hur det krävs att vara frisk för att ha råd att vara...

Läs mer
Cancerkunskap

Din gåva gör skillnad

Tack vare din gåva kan vi fortsätta minska ensamhet och ge personligt, ekonomiskt och rehabiliterande stöd

Ge en gåva