stöd oss

Skrivet: 19 april, 2017

Unik kurs i hur det är att vara cancerberörd

Här har ni en riktigt spännande sak: Nämligen en helt ny kurs i hur det är att på olika sätt leva med eller nära cancer. Kursen ges från och med i höst på Lunds Universitet och syftet är att skapa en effektivare sjukvård och lägre sjuktal.
– I den här kursen vänder vi på perspektiven och låter vårdgivare delta i patienternas värld. Vi vill ge patienter och anhöriga redskap att se på sin egen situation med nya ögon för att bättre hantera livet. Tar man inte hand om närstående får man närstående till närstående, säger Ulrika Sandén, initiativtagare och doktorand i innovationsteknik, LTH, i ett pressmeddelande.
– Bristen på koordinering och samverkan inom sjukvården har skapat outtalade krav på de närstående, som i många fall blir sjukskrivna till följd av denna stress.
Kursen, som heter ”Patientperspektiv och egenförmåga”, handlar om hur man hanterar livet som kroniskt sjuk och/eller närstående till kroniskt sjuk. I fokus står cancer, men det mesta handlar om att se på sin situation från olika perspektiv och därmed hitta olika lösningar.
– Att träna på att navigera i vården, söka kunskap, finna glädje i nuet – det är frågor som inte är diagnosbundna och alla är välkomna att söka, säger Lars Harrysson från Socialhögskolan som utformat kursen tillsammans med Ulrika Sandén.
Kursen ger 7,5 högskolepoäng och går på kvartsfart med start i höst. Kursen har utformats av tre fakulteter; LTH, Socialhögskolan och medicinska fakulteten och vänder sig till patienter, anhöriga och vårdgivare. Alla är välkomna att söka.
En riktigt bra sak, tycker vi!
Klicka här för att läsa mer.


Liknande inlägg

Om Ung Cancer och covid-19

Varje dag året om finns Ung Cancer för unga vuxna cancerberörda i hela landet. Ung Cancer erbjuder mötesplatser, rehabilitering och...

Läs mer
Ung Cancer

Men när får jag ligga igen? – därför pratar Ung Cancer om sex

Sex och cancer. Två ord som befinner sig långt ifrån varandra i de flestas värld. Men efter ett cancerbesked tvingas...

Läs mer
Kampanj

Ung Cancer söker två medlemmar till projekt i Stockholm

Sedan juni månad har Ung Cancer tillsammans med Innovationsplatsen på Karolinska Universitetssjukhuset arbetat med att förbättra sjukvården för tonåringar och...

Läs mer
Ung vuxen

DITT BIDRAG GÖR SKILLNAD

Det finns många sätt att bidra och göra skillnad. Ge en gåva, starta en insamling eller bli volontär.

Jag vill veta mer