stöd oss

Rehabiliteringsläger

Ung Cancer vill skapa rehabilitering som utgår ifrån unga vuxna cancerberördas individuella behov. Genom rehabiliteringslägret vill vi ge unga vuxna cancerdrabbade och närstående möjligheten att tillsammans bearbeta sina upplevelser.

Rehabiliteringsläger med fokus träning 2019 

Förra året anordnade Ung Cancer ett rehabiliteringsläger med fokus på träning. Då rehabiliteringslägret var uppskattat av såväl deltagande medlemmar som medverkande fysioterapeuter, dietister och arbetsterapeuter kommer Ung Cancer att anordna ett rehabiliteringläger även 2019.

Årets upplaga av lägret hålls på Wendelsberg i Mölnlycke, utanför Göteborg den 10 – 13 oktober. Träningslägret riktar sig till alla medlemmar, både drabbade och närstående, som vill ha hjälp att komma igång eller vill inspireras och lära sig mer om träning som ett sätt att rehabiliteras i sin cancerresa.

När är lägret?

Rehabiliteringslägret med fokus träning kommer att hållas på Wendelsberg i Mölnlycke, 20 minuter från Göteborg. Vi kommer att åka ut till Wendelsberg gemensamt från Göteborg. Lägret pågår 10 – 13 oktober, dvs. torsdag till söndag med start ca.15:00 på torsdag slut ca. 12:00 på söndag.

Vad handlar lägret om?

Huvudsaken är att du som vill och behöver en knuff för att komma vidare med din träning ska få det. Ung Cancers rehabiliteringsläger med fokus träning genomförs tillsammans med legitimerade fysioterapeuter och arbetsterapeuter samt dietist. Du kommer att få möjlighet att lära dig mer om muskelstyrka, kondition, kost, om hur kroppen känns och hur cancerbaksmällan påverkar oss.

Syftet med lägret är att prata om och utföra träning med hjälp av experter, tillsammans med andra medlemmar. Under lägret kommer du också att få vägledning, tips och råd kring träning och fysisk rehabilitering. Vi har även tillgång till ett gym där vi kommer spendera en del tid.

Till vilka är lägret anpassat?

Alla medlemmar kan söka till lägret, både närstående och drabbade. Både du som är van vid att träna mycket och du som inte tränar alls idag. Eftersom lägret både är utbildande och inspirerande spelar det ingen roll hur aktiv du är idag. Vi har försökt anpassa lägret så att du ska få hjälp där just du står idag. Förutom att träna kommer vi givetvis att umgås, laga mat, spela spel och göra aktiviteter tillsammans.

Hur många platser har lägret?

Det kommer att finnas 12 platser på årets rehabiliteringläger.

Vad kostar lägret?

Lägret är kostnadsfritt. Mat och boende och aktiviteter står Ung Cancer för. Ung Cancer kan även stå för din resa till Göteborgs Centralstation om du bor mer än fem mil från Göteborg och har behov av ekonomisk hjälp med resan.

Hur bor man under lägret?

Boendet sker tillsammans med andra medlemmar i dubbelrum på Wendelsberg. Om du har särskilda skäl som gör att du inte kan dela rum med någon annan så ordnar vi så klart detta (om du exempelvis är infektionskänslig).

Ansökan är stängd. Din ansökan kommer vara med i uttagningen av deltagarna till lägret och du kommer att senast den 15 augusti få svar från Ung Cancer om du har fått en plats. När uttagningen görs av Ung Cancer så anonymiseras din ansökan och bedöms tillsammans med andra medlemmars ansökningar. I bedömningen så tar vi hänsyn till din situation och mående kopplat till rehabiliteringslägrets upplägg. Om du erbjuds en plats på rehabiliteringslägret och tackar ja kommer ett separat formulär skickas ut där du ombeds att berätta mer om din bakgrund och sjukdomshistoria. Detta för att fysio- och arbetsterapeuterna ska ha möjlighet att förbereda sig på bästa sätt.

Schema
Ett schema över helgen kommer att publiceras här på hemsidan inom en snar framtid.

Om du har några frågor kan du vända dig medlem@ungcancer.se


Tidigare läger:

Rehabiliteringsläger med fokus på träning

2018 genomförde Ung Cancer för första gången ett rehabiliteringsläger med fokus på träning
Det har länge varit efterfrågat från medlemmar att Ung Cancer anordnar ett läger som har fokus på träning. På så sätt kan medlemmar, både drabbade och närstående som behöver och skulle vilja prova träning som sätt att rehabiliteras i sin cancerresa få möjlighet till detta. Rehabiliteringslägret med fokus träning anordnades på Wendelsberg i Mölnlycke. Lägret pågick 20 – 23 september.
Lägret riktade sig till alla medlemmar i Ung Cancer som kände att de behövde en knuff för att komma vidare med sin träning. Ung Cancers rehabiliteringsläger med fokus träning genomfördes tillsammans med legitimerade fysioterapeuter och arbetsterapeuter samt dietister. Under lägret fick deltagarna möjlighet att få lära sig mer om muskelstyrka, kondition, kost och om hur kroppen känns och hur cancerbaksmällan påverkar oss. Detta anpassat utifrån deltagarnas individuella förutsättningar.

Rehabiliteringsläger med fokus på samtal

Ung Cancers rehabiliteringsläger 2018 med fokus på samtal anordnades 19-22 april på Brännö värdshus pensionat Baggen i Göteborgs skärgård. Lägret genomfördes tillsammans med psykologer från Psykologpartners. Vi arbetar med verktyget Livskompassen både enskilt och i grupp. Livskompassen, som är framtaget gemensamt av Psykologpartners och Ung Cancer, handlar om att finna våra egna, unika värden i livet och att våga ta konkreta steg i den riktningen.
Förutom arbetet med Livskompassen finns också tid för att umgås och lära känna varandra. Detta läger har genomförts vid tre tillfällen, 2016, 2017 och 2018. Läs en deltagares beskrivning av läger här.

Tack för att jag fått möjligheten att träffa människor i samma situation, tack för att jag fått insikten att jag absolut inte är ensam och tack för att jag fått redskap med mig som kommer göra min resa tillbaka till livet lite rakare och lite enklare. Tack fantastiska Ung Cancer. Ta hand om varandra.Liknande inlägg

Glad sommar och tack för den här våren!

Det har varit en speciell vår som inneburit stora förändringar för många. Vi har hittat nya vägar och trots rådande situation...

Läs mer
Ung Cancer

Verksamhetsberättelse 2019

Nu finns vår verksamhetsberättelse 2019 tillgänglig i digitalt format här på ungcancer.se. En lite mer läsvänlig version av åresredovisningen. På...

Läs mer
Ung Cancer

#Jag springer för Ung Cancer

Det har varit en otroligt egendomlig vår för oss och många andra personer, företag och organisationer kommer 2020 gå till...

Läs mer
Jag vill bidra

INSTAGRAM @UNGCANCER