stöd oss

Veronica Fredriksson

”Jag vill att fler unga cancerberörda ska få ta del av det stöd jag fått genom Ung Cancer.” – Veronica, föreläsare hos Ung Cancer. 

Kort om mig:
Hej jag heter Veronica och är 28 år gammal, jag är uppväxt i Bollnäs men flyttade till Uppsala 2012 då jag började plugga. Numera jobbar jag som sjuksköterska på Akademiska Sjukhuset. Den 10 februari 2015 var den dagen då mitt liv förändrades och aldrig blev detsamma igen. Det var då som vi fick veta min lillebror som då var 17 år gammal, hade fått en form av skelettcancer som heter osteosarkom och det visade sig också efter några röntgenundersökningar att cancern även hade spridit sig till lungorna där han hade flera metastaser. Livet förändrades för oss alla i familjen. Från att ha varit en familj som brukade resa mycket och umgås med släkt och vänner, kom vi att spendera väldigt mycket tid på sjukhus under den 2,5 år långa sjukdomsperioden. I juni 2017 somnade Matteus in efter att ha kämpat mot cancern ända till sista dagen, då 19 år gammal.

Vad jag föreläser om:
I min föreläsning berättar jag om hur livet förändras när ens syskon får cancer, hur hela familjen förändras, och att man aldrig kan planera något i ens vardag eftersom allting bara stannar upp. Resandet genom vården under 2,5 år som fick livet att pendla som en berg- och dalbana mellan hopp och förtvivlan. Hur svårt det är att se sin lillebror gå från att vara en helt vanlig frisk tonåring som gillade skolan och hade mycket kompisar och fritidsintressen till att han blir så dålig att han inte kunde göra någon av de sakerna längre. Jag berättar om sorgen som började redan när min bror fick sin cancerdiagnos och saknaden som uppstod när han dog. Jag beskriver i min föreläsning hur min lillebror alltid hade hopp in i det sista och hur viktigt det är att familjen och vårdpersonal kämpar tillsammans med den drabbade och alltid visar att de är på dennes sida så att det inte blir en motsättning mellan vad vården vill och den drabbade och dennes familj vill.

Varför jag vill föreläsa:
Jag vill informera om det som hände min bror och hur det för alltid förändrade mitt liv, för att andra ska få förståelse för unga med cancer och hur det påverkar hela familjen. Att hela livet verkligen sätts på paus och att det blir som en helt ny verklighet man lever i. Jag vill också att fler unga cancerberörda ska få ta del av det stöd jag fått genom Ung Cancer.
Boka föreläsning med Veronica.Liknande inlägg

minKod och Ung Cancer startar samtalsgrupper med fokus på emotionellt stöd

Vill du bidra till forskning och utveckling för bättre stöd till unga cancerdrabbade? Delta i Göteborgs Universitets samtalsgrupper med fokus...

Läs mer
Cancerkunskap

Uppgradera din e-handel till ge-handel – Ung Cancers samarbete med Team Together

Allt fler personer väljer produkter och företag för att det rimmar med ens personliga värderingar, inte bara för hur det...

Läs mer
Jag vill bidra

Månadens givare i april – Elsa Paulson

“Att se någon jag älskar så högt tyna bort framför mina ögon gav mig en förlamande känsla av maktlöshet. Jag...

Läs mer
Jag vill bidra

INSTAGRAM @UNGCANCER