stöd oss

Veronica Fredriksson

Veronica Fredriksson är en av Ung Cancers föreläsare och berättar om hur det är att vara närstående till någon som fått ett cancerbesked.

”Jag vill att fler unga cancerberörda ska få ta del av det stöd jag fått genom Ung Cancer.” – Veronica, föreläsare hos Ung Cancer. 

Veronica Fredriksson

Veronica berättar

Hej jag heter Veronica och är 28 år gammal. Jag är uppvuxen i Bollnäs men flyttade till Uppsala 2012 då jag började plugga. Numera jobbar jag som sjuksköterska på Akademiska Sjukhuset. Den 10 februari 2015 var den dagen då mitt liv förändrades och aldrig blev detsamma igen. Det var då vi fick veta min lillebror, då 17 år gammal, hade fått en form av skelettcancer som heter osteosarkom. Det visade sig också efter några röntgenundersökningar att cancern även hade spridit sig till lungorna där han hade flera metastaser. Från att ha varit en familj som brukade resa mycket och umgås med släkt och vänner, kom vi att spendera väldigt mycket tid på sjukhus under den 2,5 år långa sjukdomsperioden. I juni 2017 somnade Matteus in efter att ha kämpat mot cancern ända till sista dagen, då 19 år gammal.

Berg- och dalbanan av känslor som cancer för med sig

I min föreläsning berättar jag om hur livet blir förändrat när ens syskon får cancer. Hur hela familjen blir påverkad och att man aldrig kan planera något i ens vardag eftersom allting bara stannar upp. Resandet genom vården under 2,5 år som fick livet att pendla som en berg- och dalbana mellan hopp och förtvivlan. Jag berättar om hur svårt det är att se sin lillebror gå från att vara en helt vanlig frisk tonåring som gillade skolan och hade mycket kompisar till att han blir så dålig att han inte kunde göra något längre.

Något jag också lyfter är sorgen som började redan när min bror fick sin cancerdiagnos och saknaden som uppstod när han dog. Jag beskriver i min föreläsning hur min lillebror alltid hade hopp in i det sista. Lyfter även vikten av att familjen och vårdpersonal kämpar tillsammans med den drabbade. Att alltid visa att de är på dennes sida så att det inte blir en motsättning mellan vad vården vill och den drabbade med familj vill.

Fler ska få ta del av det stöd Ung Cancer erbjuder

Jag vill informera om det som hände min bror och hur det för alltid förändrade mitt liv. Detta för att andra ska få förståelse för unga med cancer och hur det påverkar hela familjen. Att hela livet verkligen sätts på paus och att det blir som en helt ny verklighet man lever i. Jag vill också att fler unga cancerberörda ska få ta del av det stöd jag fått genom Ung Cancer.

Boka föreläsning med Veronica.Liknande inlägg

Ung Cancer söker praktikanter inom kommunikation- och varumärkesarbete 2023

Ung Cancer söker praktikant inom kommunikation- och varumärkesarbete! ”Vi är axeln att luta sig emot. Vi finns när marken skakar...

Läs mer

Ung Cancer söker praktikant inom medlems- och eventverksamhet 2023

”Vi är axeln att luta sig emot. Vi finns när marken skakar och allt förändras. Vi faller tillsammans och vi...

Läs mer

Ung Cancers nya generalsekreterare Therese Leijon vill påverka mer och nå fler

Therese Leijon har anställts som ny generalsekreterare för Ung Cancer. Therese kommer senast från Svenska Röda korset där hon har...

Läs mer

INSTAGRAM @UNGCANCER