stöd oss

Veronica Fredriksson

Veronica Fredriksson är en av Ung Cancers föreläsare och berättar om hur det är att vara närstående till någon som fått ett cancerbesked.

”Jag vill att fler unga cancerberörda ska få ta del av det stöd jag fått genom Ung Cancer.” – Veronica, föreläsare hos Ung Cancer. 

Veronica Fredriksson

Veronica berättar

Hej jag heter Veronica och är 28 år gammal. Jag är uppvuxen i Bollnäs men flyttade till Uppsala 2012 då jag började plugga. Numera jobbar jag som sjuksköterska på Akademiska Sjukhuset. Den 10 februari 2015 var den dagen då mitt liv förändrades och aldrig blev detsamma igen. Det var då vi fick veta min lillebror, då 17 år gammal, hade fått en form av skelettcancer som heter osteosarkom. Det visade sig också efter några röntgenundersökningar att cancern även hade spridit sig till lungorna där han hade flera metastaser. Från att ha varit en familj som brukade resa mycket och umgås med släkt och vänner, kom vi att spendera väldigt mycket tid på sjukhus under den 2,5 år långa sjukdomsperioden. I juni 2017 somnade Matteus in efter att ha kämpat mot cancern ända till sista dagen, då 19 år gammal.

Berg- och dalbanan av känslor som cancer för med sig

I min föreläsning berättar jag om hur livet blir förändrat när ens syskon får cancer. Hur hela familjen blir påverkad och att man aldrig kan planera något i ens vardag eftersom allting bara stannar upp. Resandet genom vården under 2,5 år som fick livet att pendla som en berg- och dalbana mellan hopp och förtvivlan. Jag berättar om hur svårt det är att se sin lillebror gå från att vara en helt vanlig frisk tonåring som gillade skolan och hade mycket kompisar till att han blir så dålig att han inte kunde göra något längre.

Något jag också lyfter är sorgen som började redan när min bror fick sin cancerdiagnos och saknaden som uppstod när han dog. Jag beskriver i min föreläsning hur min lillebror alltid hade hopp in i det sista. Lyfter även vikten av att familjen och vårdpersonal kämpar tillsammans med den drabbade. Att alltid visa att de är på dennes sida så att det inte blir en motsättning mellan vad vården vill och den drabbade med familj vill.

Fler ska få ta del av det stöd Ung Cancer erbjuder

Jag vill informera om det som hände min bror och hur det för alltid förändrade mitt liv. Detta för att andra ska få förståelse för unga med cancer och hur det påverkar hela familjen. Att hela livet verkligen sätts på paus och att det blir som en helt ny verklighet man lever i. Jag vill också att fler unga cancerberörda ska få ta del av det stöd jag fått genom Ung Cancer.

Boka föreläsning med Veronica.Liknande inlägg

”En av mina sista kurer skrek jag rakt ut att jag inte orkar mer, jag ville avsluta behandlingen.”

För lite mer än ett år sedan fick Tuva Onsten beskedet cancer. Vad hon trodde var covid-19 med symtom som...

Läs mer
Cancerkunskap

Kallelse till Ung Cancers årsmöte 5 maj 2022

Kallelse till Ung Cancers årsmöte 5 maj 2022Tid: Torsdagen den 5 maj kl 17:00-18:00Plats: David Bagares gata 5 i Stockholm...

Läs mer
Ung Cancer

”Cancer fanns inte i min värld. Varför jag? Varför nu?”

Såma Tillakoy delar med sig av sin cancerhistoria i våra sociala medier. Läs hennes text här. ”Hej alla! Mitt namn...

Läs mer
Cancerkunskap

INSTAGRAM @UNGCANCER