stöd oss

Evelina Holstensson

Hur är det att få diagnosen cancer som ung? Evelina Holstensson är en av Ung Cancers föreläsare och berättar om sin cancerresa.

Jag har gått från att vara vitklädd patient till blåklädd sjuksköterska och därigenom fått möjlighet att se båda sidor av ”sjukhusmyntet”. På gott och på ont. – Evelina Holstensson, föreläsare hos Ung Cancer.

Evelina Holstensson

Skelettcancern vände livet upp och ner

Jag heter Evelina och är en 24-åring från härliga västkuststaden Varberg. När jag inte är ute och föreläser jobbar jag som sjuksköterska och försöker träffa nära och kära så mycket som möjligt. Jag drabbades av skelettcancer när jag bara var 11 år och hela mitt liv vändes upp och ner. Idag, efter många cellgiftsbehandlingar och operationer, befinner jag mig på andra sidan av sjukvården. Jag har gått från att vara vitklädd patient till blåklädd sjuksköterska och därigenom fått möjlighet att se båda sidor av ”sjukhusmyntet”. På gott och på ont.

Föreläser för att dementera myterna om cancer

Jag föreläser för Ung Cancer för att dementera myter om cancer och släppa tabut om att tala om diagnosen. Min erfarenhet som patient har hjälpt mig i mitt arbete som sjuksköterska. Jag vill med min föreläsning dela några av mina viktigaste lärdomar från den tiden. Att få tips på hur man som medmänniska kan bemöta sin vän, arbetskamrat, familjemedlem eller patient som drabbats av cancer.

Under föreläsningen berättar jag om dagen jag fick mitt cancerbesked samt de följande fem år som jag åkte in och ut på sjukhus. Jag beskriver om det utanförskap jag och min familj hamnade i efter diagnosen. Hur det har känts och känns att vara annorlunda i dagens samhälle samt hur jag har hanterat det. Berättar om hur Ung Cancer hjälpt till att minska känslan av ensamhet och vad deras arbete betytt för mig. Jag föreläser även om begreppet cancerbaksmälla. Om kampen att hitta sig själv i sin nya kropp och bilda en ny identitet bortom ”cancerpatienten”.

Boka Evelina som föreläsare här.Liknande inlägg

Pärldag i Göteborg 16 april

Pärla armband tillsammans med oss i Göteborg och gör skillnad för unga vuxna som lever med eller nära cancer! Våra...

Läs mer

Valberedningen söker nya styrelseledamöter!

Valberedningen söker nu ledamöter till Ung Cancers styrelse för att väljas in vid årsmötet den 9 maj 2023. Inför 2023/2024 söker...

Läs mer

Pärldag i Stockholm 26 februari

Nu är pärldagarna äntligen tillbaka! Pärla armband tillsammans med oss och gör skillnad för unga vuxna som lever med eller...

Läs mer

INSTAGRAM @UNGCANCER