stöd oss

Skrivet: 17 februari, 2017

Ung Cancers medlemmar gör podcast om cancer

Emma Skoglund, som också är ansvarig för Ung Cancers drabbadträffar i Västerås, och Lotta Rydberg, som tidigare höll i närståendeträffarna i samma stad, träffades och lärde känna varandra via Ung Cancer.
Även om de har drabbats av cancer på olika sätt, så hade de samma syn på hur det talas om cancer och om cancerberörda – eller snarare om vad som inte sägs. Resultatet blev podcasten ”Cancersnack” som lanserade det första avsnittet i går på radioplay.se.
– Vi valde att göra en podcast för vi saknade den formen av samtal kring ämnet. Vi tror att det behövs och vi vet att vi inte är ensamma om den tanken. Med vår pod vill vi prata öppet och ärligt om hur det är att leva med cancer. Vi vill varken försköna eller förstärka. Lägga huvudet på sned och säga ”naaaaaw, men ojdå, stackare…” ungefär. Vi tänker inte berätta solskenshistorier, men det kommer finnas ljus även i mörkret, säger Emma som diagnosticerades med en hjärntumör när hon var 21 år.
Med podden hoppas Emma och Lotta att vi blir bättre på att prata om cancer, så att ämnet i sig blir mindre jobbigt.
– Saker blir alltid lättare när man övar och tränar på det, även sjukdomar tror vi. Vi upplever att det finns en himla massa rädsla kring cancer. Fördomar och okunskap. Tabu och skam. Sådant vill vi lyfta och försöka påverka till det bättre, säger Lotta, vars man fick en cancerdiagnos för tre år sedan.
I ”Cancersnack” kommer de ta upp alla möjliga ämnen och teman kring cancer. Allt från hur det är att leva med cancer, infertilitet och maktlöshet till sorgen när man förlorar någon i kampen eller hur man kan stötta och bemöta någon som är berörd av cancer.
– Ett ärlig och öppet samtal där man själv får möjlighet till att reflektera över frågor vi tar upp. En stund där man som lyssnare får möta tankar man kanske annars hade undvikit. I det ”mötet” tror vi det sker en förändring hos personer. Man ska lyssna på ”Cancersnack” för att minska okunskapen och för att känna sig mindre ensam. Att tillsammans med oss påverka och bidra till ett mer inkluderande samhälle.
Vi på Ung Cancer jublar såklart åt våra grymma medlemmar och hoppas att så många som möjligt går in och lyssnar! Vi vill även passa på att tipsa om Fuck Cancer-podden som Ung Cancer skapade för några år sedan och som finns där poddar finns.


Liknande inlägg

Lina Asadi har designat 2021 års Fuck Cancer-armband

Fuck Cancer-armbandet representerar de unga vuxnas röst och alla de känslor ett cancerbesked för med sig. I år är det...

Läs mer
Jag vill bidra

Markus familj skänker pengar till Ung Cancer i hans minne

Markus var en omtyckt kille på väg att ta steget ut i vuxenlivet. Han hade goda framtidsutsikter och drömmar om...

Läs mer
Jag vill bidra

När livet kommer emellan

När Lisa Stålstierna fick beskedet att hon hade cancer var det som att hennes värld stannade upp. “Jag fick mitt...

Läs mer
Ung vuxen

DITT BIDRAG GÖR SKILLNAD

Det finns många sätt att bidra och göra skillnad. Ge en gåva, starta en insamling eller bli volontär.

Jag vill veta mer