stöd oss

Skrivet: 17 februari, 2017

Ung Cancers medlemmar gör podcast om cancer

Emma Skoglund, som också är ansvarig för Ung Cancers drabbadträffar i Västerås, och Lotta Rydberg, som tidigare höll i närståendeträffarna i samma stad, träffades och lärde känna varandra via Ung Cancer.
Även om de har drabbats av cancer på olika sätt, så hade de samma syn på hur det talas om cancer och om cancerberörda – eller snarare om vad som inte sägs. Resultatet blev podcasten ”Cancersnack” som lanserade det första avsnittet i går på radioplay.se.
– Vi valde att göra en podcast för vi saknade den formen av samtal kring ämnet. Vi tror att det behövs och vi vet att vi inte är ensamma om den tanken. Med vår pod vill vi prata öppet och ärligt om hur det är att leva med cancer. Vi vill varken försköna eller förstärka. Lägga huvudet på sned och säga ”naaaaaw, men ojdå, stackare…” ungefär. Vi tänker inte berätta solskenshistorier, men det kommer finnas ljus även i mörkret, säger Emma som diagnosticerades med en hjärntumör när hon var 21 år.
Med podden hoppas Emma och Lotta att vi blir bättre på att prata om cancer, så att ämnet i sig blir mindre jobbigt.
– Saker blir alltid lättare när man övar och tränar på det, även sjukdomar tror vi. Vi upplever att det finns en himla massa rädsla kring cancer. Fördomar och okunskap. Tabu och skam. Sådant vill vi lyfta och försöka påverka till det bättre, säger Lotta, vars man fick en cancerdiagnos för tre år sedan.
I ”Cancersnack” kommer de ta upp alla möjliga ämnen och teman kring cancer. Allt från hur det är att leva med cancer, infertilitet och maktlöshet till sorgen när man förlorar någon i kampen eller hur man kan stötta och bemöta någon som är berörd av cancer.
– Ett ärlig och öppet samtal där man själv får möjlighet till att reflektera över frågor vi tar upp. En stund där man som lyssnare får möta tankar man kanske annars hade undvikit. I det ”mötet” tror vi det sker en förändring hos personer. Man ska lyssna på ”Cancersnack” för att minska okunskapen och för att känna sig mindre ensam. Att tillsammans med oss påverka och bidra till ett mer inkluderande samhälle.
Vi på Ung Cancer jublar såklart åt våra grymma medlemmar och hoppas att så många som möjligt går in och lyssnar! Vi vill även passa på att tipsa om Fuck Cancer-podden som Ung Cancer skapade för några år sedan och som finns där poddar finns.

Vill du få stöd?

Vi finns till för unga vuxna som själva drabbats eller lever nära någon som drabbats av cancer.

Läs mer här om hur du kan få stöd!

Liknande inlägg

Var med och skriv under på Ung Cancers namninsamling

Nu behöver vi er hjälp att visa hur viktigt det är att en förändring sker inom Försäkringskassan. Ung Cancer har...

Läs mer
Påverkansarbete

Ung Cancer släpper ny rapport om Försäkringskassan

Nu vittnar 100 unga vuxna cancerdrabbade och närstående om att stödet från Försäkringskassan är katastrofalt. Organisationen Ung Cancer kräver att...

Läs mer
Påverkansarbete

För dyrt att drabbas av cancer

”Det går att skriva en hel roman om hur det krävs att vara frisk för att ha råd att vara...

Läs mer
Cancerkunskap

Din gåva gör skillnad

Tack vare din gåva kan vi fortsätta minska ensamhet och ge personligt, ekonomiskt och rehabiliterande stöd

Ge en gåva