stöd oss

Skrivet: 4 februari, 2020

Ung Cancer släpper 2020 viktigaste bok!

På världscancerdagen den 4 februari släpper Ung Cancer en bok. En bok för alla som lever med eller nära cancer. Boken Jag, din cancerkompis skildrar vardagen med cancer och allt vad det innebär för flera tusen unga människor och illustreras av Louise Lindquist Sassene. 

Med svarta humor som beskriver den råa verklighet som ett liv med cancer för med sig är boken lika mycket ett vittnesmål om hur det är att leva med cancer som ett uttryck som manar till förståelse och gemenskap. Jag, din cancerkompis är ett skratt i eländet och en kram i sorgen.

Boken är är framtagen av Ung Cancer och Louise i kölvattnet av begreppet Cancerbaksmällan som är begreppet för det fysiska, psykiska och sociala efterspel som kan följa ett cancerbesked, livet efter diagnosen. Vägen tillbaka från cancern är lång, särskilt för unga vuxna. När man förväntas rivstarta sin karriär, vara sexuellt aktiv, som snyggast och äntligen bli självständig tvingar cancern en att dra i nödbromsen. 

“Min cancerresa är inte din. Allas upplevelser är unika. Men, vissa saker delar vi: att relatera till döden, håravfall, cellgifter, operationer, ärr, strålning, rädsla för återfall och inte minst fertilitet. Kanske ska man relatera till cancer hela livet. Ibland, ganska ofta kan man känna sig ensam. Då finns jag, din cancerkompis.” – Utdrag ur Jag, din cancerkompis.

I november 2015 fick Louise diagnosen trippelnegativ bröstcancer och tecknandet blev hennes sätt att hantera sin cancerresa. I början av 2018 skapas instagramkontot Cancerkompisen, ett konto av svartvita teckningar som med svart humor och ocensurerat och oredigerat skildrar cancern. Teckningar som inte bara skildrar hennes och hennes näras upplevelser utan många andra drabbade. 

“Jag hittade Louise precis när hon hade börjat teckna under namnet cancerkompisen. Hon har alltid lyckats sätta ord på situationer som är svåra att beskriva, det är lika mycket igenkänning för mig som det ger mig ett sätt att visa för andra hur det faktiskt är. Jag, din cancerkompis sätter ord på hur det är att vara ung med cancern.” – Malin Sundqvist, medlem i Ung cancer. 

Samarbetet med Ung Cancer började genom #cancerbaksmällan. Tillsammans medlemmen Johanna Pettersson tog Louise fram nio bilder för att representera unga vuxna cancerdrabbade och närståendes cancerbaksmälla under rosa oktober. Illustrationer som sedan blev hundratals och samlade i en bok. Som en kompis att relatera till oavsett var man befinner sig i tid och rymd.  Det är en cancerkompis – för alla.

För medlemmar i organisationen samt vårdavdelningar i landet finns boken att beställa gratis. Det finns en begränsad upplaga och först till kvarn gäller. Vill du veta mer hur du kan få tag i boken läs mer HÄR


Liknande inlägg

Ung Cancer-milen blev succé

Under 2-11/april pågick Ung Cancer-milen runt om i Sverige. Vårt alldeles egna lopp där försäljningen av löparplatser gick till vår...

Läs mer
Jag vill bidra

Ung Cancer tar grepp om bollarna i ny kampanj på Sveriges golfbanor

När årets golfsäsong startar kommer många av landets spelare mötas av ett budskap om att hålla koll på bollarna, fast...

Läs mer
Kampanj

Spring för Ung Cancer i vårt första digitala lopp

Efter satsningar i form av Göteborgsvarvet och #jagspringerförungcancer kombineras nu fysisk aktivitet med givande i vårt första egna lopp :...

Läs mer
Jag vill bidra

DITT BIDRAG GÖR SKILLNAD

Det finns många sätt att bidra och göra skillnad. Ge en gåva, starta en insamling eller bli volontär.

Jag vill veta mer