stöd oss

Skrivet: 2 september, 2021

Tidig och korrekt cancerdiagnos korrelerar med bättre upplevelse av vårdförloppet

Det visar en ny undersökning från All.Can Sverige. Träffsäkerheten i första kontakten med sjukvården har stor påverkan på hur resten av vårdupplevelsen uppfattas av patienten. Samtidigt är unga vuxna överrepresenterade vad gäller felaktiga första diagnos eller att det tagit lång tid att få diagnosen.

– Unga vuxna får cancer mer sällan än äldre, men de har ofta en tuffare cancerresa och det är viktigt att vården blir bättre på att läsa av symptomen i de åldersgrupperna, berättar Ung Cancers Generalsekreterare Emma Tonnes som även sitter med som ledamot av styrgruppen för All.Can Sverige.

Enkäten visar även på mängden negativa konsekvenser en cancerbehandling kan leda till, utöver förlorad arbetsinkomst. Det handlar om privata resekostnader, extra utgifter för hjälpmedel och bristande försäkringsskydd efter behandlingen. Ta del av rapporten här.

—-

Om All.Can

All.Can är ett internationellt initiativ för att förbättra cancervården genom att fokusera på det som betyder mest för patienterna. All.Can Sverige är initierat av BristolMyers Squibb, Roche, Amgen, Janssen, MSD samt Microsoft. Med i initiativet finns även Nätverket mot cancer, Ung Cancer, Bröstcancerförbundet och The European Cancer Patient Coalition samt företrädare för Nollvision Cancer, profession och forskning.

All.Can Sverige är finansierat gemensamt av Amgen, Bristol Myers Squibb, Janssen, MSD och Roche.

Det svenska initiativet följer det etiska regelverk som finns uppsatt av Läkemedelsindustriföreningen, Lif.


Liknande inlägg

För dyrt att drabbas av cancer

”Det går att skriva en hel roman om hur det krävs att vara frisk för att ha råd att vara...

Läs mer
Cancerkunskap

Ung Cancer tar plats i regeringens patientråd

Ett bevis på att Ung Cancers påverkansarbete ger effekt är att Ung Cancer nu blivit inbjuden att ta en plats...

Läs mer
Cancerkunskap

Det räcker inte att okritiskt skicka hem tester

Varje år blir 550 kvinnor drabbade av livmoderhalscancer i Sverige, många av dem unga. En allvarlig diagnos som samtidigt är...

Läs mer
Kampanj

DITT BIDRAG GÖR SKILLNAD

Det finns många sätt att bidra och göra skillnad. Ge en gåva, starta en insamling eller bli volontär.

Jag vill veta mer