Unik cancerbehandling på Sahlgrenska i Göteborg

20 januari 2017

Sahlgrenska Universitetssjukhuset har nu infört ett helt nytt sätt att ge cellgifter till patienter med vissa specifika cancerdiagnoser.

Cellgifter på en droppställning.

Diagnoserna är malignt melanom (hudcancer) och sarkom (skelett- och mjukdelscancer). Tidigare var det många som fick amputera den delen av kroppen som hade cancer, till exempel ett ben. Men med den nya metoden kan läkarna istället ge cellgifter till den specifika kroppsdelen, vilket oftast sker i form av en engångsbehandling.

– Patienterna slipper upprepade cellgiftsbehandlingar, säger kirurgen Roger Olofsson Bagge till P4 Göteborg. Cellgifterna hamnar bara där cancern finns och man slipper nästan alla biverkningar som håravfall och illamående.

Enligt Roger Olofsson Bagge blir två tredjedelar av patienterna av med tumörerna och om de kommer tillbaka går det bra att göra om behandlingen.

Klicka här för att läsa mer.

Kommentarer

 1. Liden

  Hjälper denna behandling mot all cancer i magen????

  • Ingrid Lord

   Hej!
   Cellgifterna ges till patienter med vissa specifika cancerdiagnoser (malignt melanom och sarkom). Om du vill veta mer om behandlingen rekommenderar jag dig att kontakta Sahlgrenska för att få mer information. Ha en fin dag!
   Mvh Ingrid Lord, Ung Cancer

Kommentera