Mindre stöd för unga kvinnor med bröstcancer

4 oktober 2016

De flesta som drabbas av bröstcancer är kvinnor över 60 år. Därför är också mycket av informationsmaterialet anpassat till just äldre kvinnor. Men vad innebär det för unga som får diagnosen? I morse var vi med i P4 Kronoberg för att prata om just detta.

Ung Cancers logga i svart mot vit bakgrund.

Ung Cancer startade just för att fylla det tomrum som ofta uppstår när man som ung vuxen får ett cancerbesked. För sex år sedan var informationen på sjukhusen ofta riktad till äldre personer. Vårdpersonalen var van vid att patienterna var över 30 och hela samhället byggde på att det ofta var äldre personer som fick cancer.

Om detta pratade Ung Cancers verksamhetschef Tove Lindahl Greve när hon intervjuades i P4 Kronoberg.

– I dag delar vi ut information på alla sjukhus. Vi har över 3 000 medlemmar som kan träffas regelbundet i olika grupper och är med i olika aktiviteter. Sen Ung Cancer startade 2010 ser det i dag annorlunda ut för unga vuxna som drabbas av cancer, sa Tove.

– Vi har skapat mycket och märker att frågan uppmärksammas allt mer generellt i samhället. I dag ser man gruppen unga vuxna mer än tidigare, men det finns fortfarande mycket som behöver göras.

Du kan lyssna på hela intervjun genom att klicka här.

 

 

Kommentera