”Man blir inte frisk för att man bestämmer sig”

14 mars 2017

Vår medlem Emma Skoglund har en obotlig hjärntumör. I Dagens Nyheter berättar hon om sin situation och varför hon provoceras av rubriker som ”Han besegrade sjukdomen” eller ”Hon förlorade kriget”.

Emma är 28 år och har länge varit aktiv i Ung Cancer, bland annat som ansvarig för våra medlemsträffar i Borlänge och Västerås. I en intervju i Dagens Nyheter berättar hon om hur provocerande och sårande det kan vara när personer eller medier använder termer som att ”förlora kampen” eller att man kan bli frisk från cancern bara man ”kämpar tillräckligt hårt”.

– Det känns som om budskapet indirekt är att de som aldrig blir kvitt sina tumörer och friskförklarade inte har kämpat tillräckligt mycket. Det är som om man säger att de gett upp, säger hon till tidningen.

Enligt Emma kan ordvalen och retoriken lätt leda till att hon, och många andra, känner sig skuldbelagda.

– Ibland känns det som om det är mitt fel att jag inte blir frisk och jag undrar vad jag gör för tokigt. Jag har förstått att fler kan bära på samma känsla av skuld. Särskilt jobbigt känns det när medierna förmedlar budskapet att det bara är att ”bestämma sig”.

Klicka här för att läsa hela intervjun.

Kommentera