”Filmen ska fungera som en frizon”

5 juni 2017

Jean-Claude Boeke var 22 år när hans tvillingbror dog av en hjärntumör. Nu gör han en film som handlar om en cancersjuk ung vuxen som söker stöd och trygghet i sina drömmar.

Bild från filmen. En patient sitter i rullstol och håller en annan person i handen.
Ur filmen ”Drömmarnas värld”.

– Det handlar om känslan av att vilja fly från sin kropp och byta ut den och hur det är att känna sig frisk i huvudet, men ändå sviken av sin kropp, säger Jean-Claude.

Jean-Claude var åtta år när hans tvillingbror fick sin cancerdiagnos. En stor del av barndomen och tonåren tillbringade de på olika sjukhus i Stockholm där de kom i kontakt med andra cancerdrabbade barn och unga vuxna.

– Under alla dessa år märkte vi en gemenskap mellan dessa patienter. De såg sig själva som friska, i deras huvuden var de friska, kroppen var det enda som inte fungerade och som svek dem, säger Jean-Claude.

Ur dessa tankar föddes idén om att göra en film, en idé som Jean-Claude gjorde till verklighet strax efter att hans bror dog för sju år sedan. Filmen ”Drömmarnas värld” är en kortfilm, baserad på Jean-Claudes och hans brors egna erfarenheter och tankar.

I centrum står Peter, en ung vuxen som har en obotlig hjärntumör och vet att han inte har långt kvar. Han söker stöd och trygghet i drömmarna och flyr tillbaka i tiden för att en sista gång få känna hur det är att leva utan att vara sjuk. I drömmarna är han hel igen, men präglas av det förflutna.

– Målet med ”Drömmarnas värld” är både praktiskt och filosofiskt. Vi vill att filmen ska fungera som en frizon, men också få oss att reflektera över vår relation till det som befinner sig utanför drömmarna, säger Jean-Claude.

Arbetet med filmen har pågått i fem år och är ännu inte klart. Klicka här för att läsa mer om filmen och om vilka möjligheter det finns att själv engagera sig.

Bild på Jean-Claude
Jean-Claude Boeke
Personer kramas under inspelningen.
Från inspelningen av ”Drömmarnas värld”

Kommentera