stöd oss

Skrivet: 20 oktober, 2016

Nu startar vi medlemsträffar i Östersund!

Det är Malin Eldh, 29 år, som kommer att hålla i träffarna.
– Jag kände mig så ensam i all förtvivlan när jag blev sjuk. Genom att prata och umgås med andra som sitter i samma båt som en själv hoppas jag att ingen annan behöver känna så, säger hon.
Malin Eldh var 27 år när hon fick sin diagnos: Ögonmelanom – en ovanlig cancerform som drabbar ögat. Hälften av alla drabbade får inom fem år metastaser som är obotliga.
– Jag lever med en stor rädsla som tär väldigt mycket på psyket, säger Malin.
Även om Malin har mycket stöd från familj och vänner, så upplever hon att de inte kan förstå fullt ut vilka tankar och känslor hon bär på. Den förståelsen har hon istället hittat hos Ung Cancer, där hon blev medlem kort efter att hon fick sin diagnos.
– Det har betytt väldigt mycket att kunna prata med andra som varit med om samma sak som jag. Men det har inte funnits några fysiska mötesplatser i närheten av Östersund och det har jag verkligen saknat.
Camilla Tuneberg är generalsekreterare för organisationen Ung Cancer. Enligt henne är det oerhört viktigt för unga vuxna som lever med eller nära cancer att få möjligheten att träffa andra för att få stöd, tröst och dela erfarenheter.
– Våra medlemsträffar är därför en viktig del av vår verksamhet. Träffarna är alltid helt gratis. Vi står för alla kostnader och ersätter resekostnaden för medlemmar som bor en bit bort. Det viktiga är att alla vet att vi finns här och att man inte ska behöva känna sig ensam, säger hon.
Ung Cancer har i dag regelbundna medlemsträffar i ett tjugotal städer runt om i landet, varav Östersund nu är en. Under träffarna är det samtalet som står i centrum. Den första träffen i Östersund är den 20 oktober på Espresso House. Under hösten står också middag, brunch, yoga och bio på schemat. Malin Eldh, som även kommer hålla i träffar i Sundsvall, hoppas att träffarna ska fungera som en frizon för cancerdrabbade, där man kan lyssna, dela med sig av sina erfarenheter och känna en kravlös gemenskap.
– Träffarna är till för att vi ska stötta varandra. Alla cancerdrabbade i åldern 16-30 år är välkomna. Om man inte vill komma själv på första träffen kan man ta med sig någon, säger hon.
I morse var Malin Eldh med i P4 Jämtland, där hon berättade mer om medlemsträffarna. Lyssna på inslaget genom att klicka här.


Liknande inlägg

Roger Eskilsson och Banérets Loppis

År 2015 gick Rogers livspartner Lena bort i cancer, efter att ha varit sjuk i fem år. Tillsammans hade de...

Läs mer
Jag vill bidra

Ung Cancer-milen blev succé

Under 2-11/april pågick Ung Cancer-milen runt om i Sverige. Vårt alldeles egna lopp där försäljningen av löparplatser gick till vår...

Läs mer
Jag vill bidra

Ung Cancer tar grepp om bollarna i ny kampanj på Sveriges golfbanor

När årets golfsäsong startar kommer många av landets spelare mötas av ett budskap om att hålla koll på bollarna, fast...

Läs mer
Kampanj

DITT BIDRAG GÖR SKILLNAD

Det finns många sätt att bidra och göra skillnad. Ge en gåva, starta en insamling eller bli volontär.

Jag vill veta mer