stöd oss

Skrivet: 23 januari, 2017

Många unga är rädda för att drabbas av cancer

Undersökningen, som har gjorts av Sifo på uppdrag av ett medicintekniskt företag, visar inte bara att det framför allt är unga som är oroliga. Av alla tillfrågade i blandade åldrar är det 37 procent som oroar sig allra mest för att drabbas av cancer.
Att det finns en stor rädsla kring cancer och att ordet är väldigt laddat är något vi tydligt märker. Cancer är skrämmande på många sätt. Men i vårt arbete är det också väldigt viktigt att just därför sprida cancerkunskap. Vi har tidigare gjort en undersökning som visar att kunskapen om cancer bland unga är väldigt låg. Många tror till exempel att cancer smittar. Samtidigt hör vi ofta medlemmar berätta om hur de har blivit utfrusna efter att ha fått en cancerdiagnos. Det sprids rykten om dem i skolan, ingen vågar sitta bredvid och många får höra glåpord ropade efter sig.
Därför får vi aldrig sluta arbeta med att sprida information om vad cancer är, vad det kan innebära att bli sjuk – och hur det kan vara att stå bredvid.
Att vara rädd för cancer är förståeligt. Cancer är en otäck sjukdom som många har dåliga erfarenheter av, och som man därför lätt undviker att prata om.
Men det är oerhört viktigt att också ha tillräckligt mycket kunskap om vad cancer innebär för att kunna ge ett bra bemötande, finnas där och aldrig backa undan från den som blir sjuk. Ingen som lever med eller nära cancer ska någonsin behöva känna sig ensam.
Därför arbetar vi på Ung Cancer varje dag med att byta fördomar mot kunskap – och därmed minska rädslan. Här på hemsidan har vi samlat en massa information om vad cancer är, vem som får cancer, om olika behandlingar och biverkningar. Vi har också samlat tips på hur du kan fördriva sjukdomstiden, vilka rättigheter du har och hur olika myndigheter fungerar. Vi föreläser och informerar på skolor, för politiker, företag och vårdpersonal. Vi sprider cancerkunskap i våra sociala medier och delar med oss av våra medlemmars egna upplevelser och erfarenheter – för att fler ska få insikt i hur det kan vara att leva med eller nära cancer. På så sätt kan vi bidra till att fler får bättre kunskap, och att ordet cancer avdramatiseras.
Klicka gärna här för att läsa mer om hur vi arbetar med cancerkunskap, vad cancer egentligen är och för att ta del av våra medlemmars egna erfarenheter och upplevelser.

Vill du få stöd?

Vi finns till för unga vuxna som själva drabbats eller lever nära någon som drabbats av cancer.

Läs mer här om hur du kan få stöd!

Liknande inlägg

Var med och skriv under på Ung Cancers namninsamling

Nu behöver vi er hjälp att visa hur viktigt det är att en förändring sker inom Försäkringskassan. Ung Cancer har...

Läs mer
Påverkansarbete

Ung Cancer släpper ny rapport om Försäkringskassan

Nu vittnar 100 unga vuxna cancerdrabbade och närstående om att stödet från Försäkringskassan är katastrofalt. Organisationen Ung Cancer kräver att...

Läs mer
Påverkansarbete

För dyrt att drabbas av cancer

”Det går att skriva en hel roman om hur det krävs att vara frisk för att ha råd att vara...

Läs mer
Cancerkunskap

Din gåva gör skillnad

Tack vare din gåva kan vi fortsätta minska ensamhet och ge personligt, ekonomiskt och rehabiliterande stöd

Ge en gåva